Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Gothic Site > Vortal
Przeładuj stronę #gothic

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 05-10-04, 19:16   #1
Anya
Demon

Domyślnie IRC #gothic @POLNet

Adres dla klinenta IRC
Kod:
irc://irc.ircnet.pl/gothic
Aplet Java łączący się z #gothic:
Kod:
http://www.gothic.phx.pl/irc/

Sieć IRC [Internet Relay Chat] służy do rozmów przez Internet prowadzonym na żywo. Dzięki IRC-owi możesz porozmawiać z ludźmi niemal z całego świata. IRC oferuje o wiele więcej możliwości niż różnego rodzaju czaty na stronach WWW.

Do korzystania z sieci IRC potrzebny jest program, który połączy się z tą siecią, np. mIRC lub X-Chat [mIRC, X-Chat są to programy - klienty IRC-a] za pomocą, których po podłączeniu się pod server IRC możesz rozmawiać z ludźmi [w czasie rzeczywistym].

Najnowszą wersje mIRC-a [mIRC 6.16] można ściągnąć klikając: [TU]
Najnowsza wersje X-Chat-a [X-Chat 2.4.0] można ściągnąć klikając: [TU]

mIRC:

Z instalacją nie ma żadnych problemów, bo jest automatyczna. Jeżeli można się nad czymś zastanawiać to chyba tylko nad Install Options: [Krok1] [Krok2] [Krok3] [Krok4] [Krok5]
  1. Backup existing mIRC files - Czy chcemy wykonać kopie istniejących plików.
  2. Keep current mIRC settings – Czy chcemy dodać do Menadżera Programów [Dodaj lub usuń programy] ikonę mIRC-a.
  3. Create shortcut icons - Czy chcemy utworzyć ikonę mIRC-a na pulpicie.
Po instalacji warto przeczytać "mIRC help file".
Gdy uruchomimy mIRC-a ukaże nam się okienko z 30 dniowym okresem próbnym. [Shareware] Po ominięciu tego okienka poprzez klikniecie ‘continue’ ukazuje się okienko z konfiguracją…[Chyba, że ktoś ma ochotę się zarejestrować] [Krok6]

Przejdźmy w takim wypadku to poprawnego ustawienia naszego mIRC-a: [Krok7]
  1. Full Name [Pełna nazwa] - Wpisujemy swoje imię.
  2. Email Address [Adres E-mail] - Wpisujemy tam naszego E-maila.
  3. Nickname [Nick] - Wpisujemy swoją ksywkę, pseudo, przezwisko.
  4. Alternative [Alternatywny] - Wpisujemy drugą ksywkę na wszelki wypadek, podczas gdy ta pierwsza może być zajęta przez kogoś innego.
Trzeba teraz przejść do zakładki ‘Servers’ i w IRC Network znaleźć sieć POLNet. Gdy już wszystko ustawiliśmy klikamy w ikonę ‘Connect to server’ aby połączyć się z siecią POLNet-u [Krok8] Aby wejść na kanał gothic-a wpisujemy w okno mIRC-a następującą komendę: /join #gothic

X-Chat:

Uruchamiamy plik instalacyjny programu [xchat-2.4.0b.exe] i postępujemy zgodnie z procedurą instalacji. Zastanowić się możemy nad Choose Options: [Krok1] [Krok2]
  1. OpenSSL libraries - OpenSSL 0.9.7d. These libraries allow you to make encrypted secure connections. [OpenSSL 0.9.7d. Te "biblioteki" pozwolą Ci tworzyć utajnione bezpieczne połączenia.]
  2. Plugins - Plugins that allow various scripting language to be used. [Pluginy, które pozwalają używać różnych języków skryptowych.]
    - Perl (Active Perl 5.8.4) - Allows you run Perl scripts. [Czy pozwolić na uruchomienie Perl skrypt]
    - TCL (Active TCL 8.4.7) - Allows you run TCL scripts. [Czy pozwolić na uruchomienie TCL skrypt]
    - Python 2.3 - Allows you run Python scripts. Don't install unless you have Python 2.3. [Czy pozwolić na uruchomienie Python skrypt. Nie instaluj jeżeli posiadasz Python 2.3.]
  3. Language Translations - Install these if you want X-Chat's GUI in a language other than English. [Zainstaluj to jeśli chcesz X-Chat GUI w języku innym niż angielski.]
  4. Start Menu Shortcuts - Create a shortcut on in your Start Menu X-Chat. [Utwórz skrót na pasku menu start]
  5. Desktops Shortcuts - Create a shortcut on your desktop for X-Chat. [Utwórz skrót na pulpicie]
  6. Black background theme - Installs a white-text on black-background theme. [Zainstaluj skin: biały tekst na czarnym tle]
Pod koniec instalacji programu będzie można się zapoznać z instrukcją obsługi programu. [Krok3] [Krok4] [Krok5]

Przejdźmy teraz do konfiguracji programu uruchamiając nasz nowo zainstalowany program. W pierwszym oknie trzeba będzie wypełnić odpowiednie pola: [Krok6]
  1. Nick Name - Wpisujemy w to pole swoje imię.
  2. Second Choice - Wpisujemy drugie imię.
  3. Third Choice - Wpisujemy trzecie imię.
  4. User Name - Wpisujemy nazwę użytkownika.
  5. Real Name - Wpisujemy prawdziwe imię.
Gdy już to zrobimy, musimy dodać sieć POLNet-u do okna Network. Klikamy teraz w ikonę ‘Add’ i w nowopowstałą linijkę wpisujemy POLNet. Poczym ją edytujemy klikając w ‘Edit…’ Jak tylko otworzy się okno z edycją sieci Network dodajemy do okna Servers for POLNet poprzez ikonę ‘Add’ nową linijkę, w której wpisujemy: irc.ircnet.pl/6667 resztę pozostawiamy domyślnie tak jak jest poczym wychodzimy z okna edycji. Aktualnie mamy wszystko dobrze skonfigurowane i można śmiało kliknąć w ikonę ‘Connect’. Łączymy się z siecią POLNet-u i będziemy mogli wejść na kanał gothica poprzez komendę: /join #gothic [Krok7] [Krok8] [Krok9]

aplet:

Aplet może zastąpić nam czaty Javy i programy, które zazwyczaj są płatne. Aplet ten jest całkowicie darmowy. Potrzebna jest tylko maszyna "Java", którą możesz pobrać z oficjalnej strony: TU [Bezpośrednie pobieranie: TU] Kliknij tutaj, aby wejść na Aplet [czat] Gothic Site

Adres bezpośredni do kanału #gothic dla klienta: irc://irc.ircnet.pl/gothic

Polecenia dla każdego:

Dodaję tutaj spis i krótki opis podstawowych komend, jakie można wydać na IRCu. Jeszcze słowo komentarza odnośnie oznaczeń.

W ostrych nawiasach <> umieszczam argument. Jeśli jest napisane <nick>, to nie znaczy, że masz to przepisać, tylko zamiast tego podstawić jakiś wymyślony przez siebie nick.

W nawiasach prostokątnych [] umieszczam opcjonalne argumenty. Na przykład [<nick>] oznacza, że możesz podać tu jakiś nick, ale nie musisz.

Znak rury oznacza, że możemy wybrać jedną z dwóch możliwości. Na przykład a | b oznacza, że można wstawić a lub b.

/join <#kanał>
Wejście na podany kanał.

Przykład: /join #gothic

Wydanie tego polecenia spowoduje wejście na kanał o nazwie #gothic. Jeśli takiego kanału nie było, to zostanie założony, a ty otrzymasz status operatora.

/part [<#kanał>] [<powód>]
Opuszczenie kanału.

Przykład: /part #gothic do zobaczenia jutro

Wydanie tego polecenia spowoduje opuszczenie kanału #gothic z komunikatem "do zobaczenia jutro". Można nie podawać powodu, jak również kanału. Jeśli nie podasz kanału, to wyjdziesz z kanału w aktywnym oknie [tak naprawdę, zależy od programu]

/me <tekst>
Wysłanie opisu tego, co robisz.

Przykład: /me uśmiecha się

/msg <nick> <tekst>
Wysyła prywatną wiadomość o treści <tekst> do osoby posługującej się nickiem <nick>.

/query <nick> [<tekst>]
Otwiera okno prywatnej rozmowy z osobą <nick> wysyłając jednocześnie wiadomość. Od tej pory cała korespondencja z daną osobą będzie odbywała się w tym oknie. Praktycznie każdy klient IRCa daje możliwość otwierania odrębnych okien do rozmowy.

/whois <nick>
Wysyła do serwera pytanie o dane osoby posługującej się pseudonimem <nick>.

/nick <nick>
Zmienia twojego nicka na <nick>. Pamiętaj, że twój pseudonim nie może zaczynać się cyfrą i może zawierać jedynie litery i cyfry alfabetu łacińskiego plus znaki [,],^,_, `,\.

/quit <powód>
Zamyka połączenie do serwera IRCa podając <powód> oraz w wielu programach kończy również ich działanie.

/away [<powód>
Ustawia status niedostępny z podaniem powodu. Wydanie polecenia bez podania parametru przywraca status "dostępny".

/msg nickserv register <hasło> <mail>
Dzięki tej komendzie można zarejestrować swój Nick.

Przykład: /msg nickserv register EFT9L7JRO5WCJNQ jankowalski@poczta.onet.pl

/msg nickserv id <hasło>
Wpisując tą komendę mamy możliwość zalogowania się pod swój Nick.

Przykład: /msg nickserv id EFT9L7JRO5WCJNQ

Piszcie w tym temacie posty związane z problemami IRC jak i sprawach związanych z IRC-em.
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 15-01-05, 22:20   #2
Advocate
Administrator

Advocate awatar

Domyślnie

Dział z informacjami zostal usuniety z Gothic Site, zamieszczam tutaj czesc jego contentu:

- Kanał #gothic - Aplet Java

Przy łączeniu się z kanałem #gothic musisz zaakceptowac dodatkowe uprawnienia apletu (w nowym okienku), w przeciwnym wypadku nie uda Ci się przejść dalej. Aby móc połączyć się z "czatem", Twoja przeglądarka musi obsługiwać aplety Java. Jeśli Twoja przeglądarka nie spełnia tych wymagań, należy wejść na oficjalną stronę i pobrać stamtąd program Java Runtime Environment (JRE) i uruchomić pobrany plik.

- Kanał #gothic - mIRC

Jeśli posiadasz już zainstalowany klient IRC to kliknij tutaj, by wejść na kanał Gothic Site. Jeśli jeszcze nie korzystałeś/korzystałaś z sieci IRC, postępuj według poniższej instrukcji.

Oto krótka instrukcja połączenia się z naszym kanałem w sieci IRC:

1) Do łączenia się z serwerami IRC potrzebny jest specjalny program - klient IRC. Najpopularniejszym klientem IRC pod system operacyjny Windows jest mIRC, najnowsza wersja oraz FAQ znajduje się tutaj (angielska wersja).

2) Po zainstalowaniu klienta IRC, wchodzimy w ustawienia klikając na 'Tools > Options', w kategorii 'Connect' wpisujemy swoje dane (nie muszą być koniecznie prawdziwe). Wchodzimy pod zakładkę 'Servers' w kategorii 'Connect' (lub 'File > Select Server') i jako sieć IRC ('IRC Network') z listy wybieramy 'POLNet'. Teraz pozostało połączenie się z serwerem - klikamy na 'Connect To Server'.

3) Wybieramy zakładkę 'Favorites' (powinna wyświetlić się przy pierwszym wejściu na server) i przechodzimy do 'ADD' (inny sposób: 'Favorites > Add to Favorites'). Dodajemy kanał #gothic oraz zaznaczamy opcję 'Join on connect'. Dzięki temu przy kazdym zalogowaniu na POLNet klient połączy się z kanałem Gothic Site.

4) Gdy program połączy się z siecią POLNet, możemy już wejść na oficjalny kanał Gothic Site. W tym celu korzystamy z 'Favorites' lub na dole głównego okna wpisujemy polecenie:
/j #gothic

Przy odrobinie szczęścia na kanale spotkasz więcej osób. Jeśli przy nick`u (nazwie użytkownika podanej w opcjach) widnieję znak "@" lub "%", oznacza to, że osoba ta jest operatorem (pełni podobną funkcję do moderatora na forum). Operator posiada prawa do banowania oraz kickowania z kanału.

Przed włączeniem się do wspólnej dyskusji zapoznaj się z Netykietą.
RPG
Advocate jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 24-01-05, 18:48   #3
Marcin Popi
Zbanowany

Wyślij wiadomość przez AIM do Marcin Popi
Thumbs up

Mam problem, otóż gdy chce wejść na czat, pojawia się informacja o przekroczonym czasie, mimo, że zatwierdzam pojawiającą się informację, próbuje również na IRC-U, i to samo się pojawia. Próbowałem na wszystkich przeglądarkach - Firefox, Maxthon, Opera i nic nie pomogło...Co może być problemem?
Załączone Grafiki
File Type: jpg chat.jpg (68.1 KB, 276 wyświetleń)
RPG
Marcin Popi jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 20-02-05, 19:33   #4
Mort_pp
Czarny Goblin

Wyślij wiadomość przez MSN do Mort_pp Wyślij wiadomość przez Skype™ do Mort_pp
Domyślnie

JA już to pisałem raz, ale jeszcze tui napisze, może ktoś przyuważy

[attachmentid=579]
EDIT:Już nieaktualne, wina niepolskiej klasy adresowej. Wyslałem maila do POLNetu i teraz czekam na odpowiedź
EDIT 2:Już dostałem odpowiedź!! Moge IRCować!!
Załączone Grafiki
File Type: jpg sd.JPG (113.3 KB, 259 wyświetleń)
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 06-05-05, 18:51   #5
blackhorse
Chrząszcz

Wyślij wiadomość przez AIM do blackhorse
Domyślnie

miałem podobny problem jak marcin popi ale jakoś już umię wejść na chat ale na po pół minuty bo potem mi wyskakuje :

Rozłączony z irc.ircnet.pl
[18:48] Łączenie...
[18:49] Nie można połączyć: java.net.ConnectException : Connection timed out: connect

i koniec co teraz ??
RPG
blackhorse jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 07-07-05, 08:36   #6
Luke
Ognionośca

Luke awatar

Domyślnie

* Connecting to irc.ircnet.pl (6667)
-
* Unable to connect to server (Connection timed out)

Wszystko inne jest dobrze (chyba...) Proszę o wsparcie.

Święte Przymierze - Królestwo Innosa - Mag Bitewny

RPG
Luke jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 17-07-05, 17:34   #7
lays
Cieniostwór

lays awatar

Wyślij wiadomość przez ICQ do lays Wyślij wiadomość przez AIM do lays Wyślij wiadomość przez MSN do lays Wyślij wiadomość przez Skype™ do lays
Domyślnie

mam problem z IRCem
wszystko robie zgodnie z instrukcja i mimo to nie udaje mi sie polaczyc
podejrzewam, ze to wina mojego firewall'a
czy ktos moze mi powiedziec, ktory port wylaczyc i jak to zrobic
moj firewall to chyba Norton...
prosze o pomoc

Tumacie pokazane jak to wyglada
Stary 15-08-05, 19:30   #8
Dunger
Poeta ŚP

Dunger awatar

Wyślij wiadomość przez AIM do Dunger
Domyślnie

Ostatnio zauważyłem że odrejestrowało nicka Advocate, gdyż ten nie był na IRCu przez ponad 28 dni. Co z tym związane, odrejestrowało też wszystkie założone przez niego kanały, w tym #gothic. Żeby nikt niepowołany nie wziął tej domeny, to zarejestrowałem ją na siebie.

Dlatego proszę o szybki kontakt z Advocate'em (jak sobie nicka zarejestruje), Mjoker albo Cudim, wtedy przekażę im status Foundera
RPG
Dunger jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 26-09-05, 09:52   #9
Ethan
Demon

Wyślij wiadomość przez AIM do Ethan
Domyślnie

Ech mam mały problem. Próbowałem wejść na Gothic chat, przez Aplet Java i tu maam właśnie problem. Mam jakieś problemy z połączeniem. Nie wiem dlaczego, ale nie mogę się połączyć, a próby połączenia kończą się za każym razem tak samo....

Tutaj macie obraz jak to wszystko wygląda...

A neeed Help. HELP ME!!!!!!

RPG
Ethan jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 26-09-05, 20:21   #10
Advocate
Administrator

Advocate awatar

Domyślnie

Cytat:
Originally posted by Lord Siwy@26-09-2005, 09:52
A neeed Help. HELP ME!!!!!!
wpisujac sie do tego tematu musiales przeczytac przynajmniej jego poczatek (czyz nie?)...

Cytat:
Przy łączeniu się z kanałem #gothic musisz zaakceptowac dodatkowe uprawnienia apletu (w nowym okienku), w przeciwnym wypadku nie uda Ci się przejść dalej.
RPG
Advocate jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 26-09-05, 21:11   #11
AddoN
Tunak Pierwszy

AddoN awatar

Domyślnie

Cóż a ja mam taki problem. Otóż do łączenia się z siecią IRC używam apletu wkompilowanego w przeglądarkę Opera 8. Jednak przy wyborze z pola combo, rodzaju sieci, nie mam PolNETu. Czy jest jakaś możliwość „dogrania” tej sieci?

Proszę tylko mi nie radzić, bym ściągnął mirca, bo to raczej niewykonalne, na moim łączu.
RPG
AddoN jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Stary 26-09-05, 21:20   #12
Advocate
Administrator

Advocate awatar

Domyślnie

Cytat:
Originally posted by ..:AddoN:..@26-09-2005, 21:11
Czy jest jakaś możliwość „dogrania” tej sieci?
http://ircnet.pl/index.php?option=com_cont...id=51&Itemid=27
RPG
Advocate jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania