|
|
#1 | |
|
Demon
|
Adres dla klinenta IRC
Kod:
irc://irc.ircnet.pl/gothic Kod:
http://www.gothic.phx.pl/irc/ Sieć IRC [Internet Relay Chat] służy do rozmów przez Internet prowadzonym na żywo. Dzięki IRC-owi możesz porozmawiać z ludźmi niemal z całego świata. IRC oferuje o wiele więcej możliwości niż różnego rodzaju czaty na stronach WWW. Do korzystania z sieci IRC potrzebny jest program, który połączy się z tą siecią, np. mIRC lub X-Chat [mIRC, X-Chat są to programy - klienty IRC-a] za pomocą, których po podłączeniu się pod server IRC możesz rozmawiać z ludźmi [w czasie rzeczywistym]. Najnowszą wersje mIRC-a [mIRC 6.16] można ściągnąć klikając: [TU] Najnowsza wersje X-Chat-a [X-Chat 2.4.0] można ściągnąć klikając: [TU] mIRC: Z instalacją nie ma żadnych problemów, bo jest automatyczna. Jeżeli można się nad czymś zastanawiać to chyba tylko nad Install Options: [Krok1] [Krok2] [Krok3] [Krok4] [Krok5]
Gdy uruchomimy mIRC-a ukaże nam się okienko z 30 dniowym okresem próbnym. [Shareware] Po ominięciu tego okienka poprzez klikniecie ‘continue’ ukazuje się okienko z konfiguracją…[Chyba, że ktoś ma ochotę się zarejestrować] [Krok6] Przejdźmy w takim wypadku to poprawnego ustawienia naszego mIRC-a: [Krok7]
X-Chat: Uruchamiamy plik instalacyjny programu [xchat-2.4.0b.exe] i postępujemy zgodnie z procedurą instalacji. Zastanowić się możemy nad Choose Options: [Krok1] [Krok2]
Przejdźmy teraz do konfiguracji programu uruchamiając nasz nowo zainstalowany program. W pierwszym oknie trzeba będzie wypełnić odpowiednie pola: [Krok6]
aplet: Aplet może zastąpić nam czaty Javy i programy, które zazwyczaj są płatne. Aplet ten jest całkowicie darmowy. Potrzebna jest tylko maszyna "Java", którą możesz pobrać z oficjalnej strony: TU [Bezpośrednie pobieranie: TU] Kliknij tutaj, aby wejść na Aplet [czat] Gothic Site Adres bezpośredni do kanału #gothic dla klienta: irc://irc.ircnet.pl/gothic Polecenia dla każdego: Dodaję tutaj spis i krótki opis podstawowych komend, jakie można wydać na IRCu. Jeszcze słowo komentarza odnośnie oznaczeń. W ostrych nawiasach <> umieszczam argument. Jeśli jest napisane <nick>, to nie znaczy, że masz to przepisać, tylko zamiast tego podstawić jakiś wymyślony przez siebie nick. W nawiasach prostokątnych [] umieszczam opcjonalne argumenty. Na przykład [<nick>] oznacza, że możesz podać tu jakiś nick, ale nie musisz. Znak rury oznacza, że możemy wybrać jedną z dwóch możliwości. Na przykład a | b oznacza, że można wstawić a lub b. /join <#kanał> Wejście na podany kanał. Przykład: /join #gothic Wydanie tego polecenia spowoduje wejście na kanał o nazwie #gothic. Jeśli takiego kanału nie było, to zostanie założony, a ty otrzymasz status operatora. /part [<#kanał>] [<powód>] Opuszczenie kanału. Przykład: /part #gothic do zobaczenia jutro Wydanie tego polecenia spowoduje opuszczenie kanału #gothic z komunikatem "do zobaczenia jutro". Można nie podawać powodu, jak również kanału. Jeśli nie podasz kanału, to wyjdziesz z kanału w aktywnym oknie [tak naprawdę, zależy od programu] /me <tekst> Wysłanie opisu tego, co robisz. Przykład: /me uśmiecha się /msg <nick> <tekst> Wysyła prywatną wiadomość o treści <tekst> do osoby posługującej się nickiem <nick>. /query <nick> [<tekst>] Otwiera okno prywatnej rozmowy z osobą <nick> wysyłając jednocześnie wiadomość. Od tej pory cała korespondencja z daną osobą będzie odbywała się w tym oknie. Praktycznie każdy klient IRCa daje możliwość otwierania odrębnych okien do rozmowy. /whois <nick> Wysyła do serwera pytanie o dane osoby posługującej się pseudonimem <nick>. /nick <nick> Zmienia twojego nicka na <nick>. Pamiętaj, że twój pseudonim nie może zaczynać się cyfrą i może zawierać jedynie litery i cyfry alfabetu łacińskiego plus znaki [,],^,_, `,\. /quit <powód> Zamyka połączenie do serwera IRCa podając <powód> oraz w wielu programach kończy również ich działanie. /away [<powód> Ustawia status niedostępny z podaniem powodu. Wydanie polecenia bez podania parametru przywraca status "dostępny". /msg nickserv register <hasło> <mail> Dzięki tej komendzie można zarejestrować swój Nick. Przykład: /msg nickserv register EFT9L7JRO5WCJNQ jankowalski@poczta.onet.pl /msg nickserv id <hasło> Wpisując tą komendę mamy możliwość zalogowania się pod swój Nick. Przykład: /msg nickserv id EFT9L7JRO5WCJNQ Piszcie w tym temacie posty związane z problemami IRC jak i sprawach związanych z IRC-em.
|
|
|
|
#2 | |
|
Administrator
|
Dział z informacjami zostal usuniety z Gothic Site, zamieszczam tutaj czesc jego contentu:
- Kanał #gothic - Aplet Java Przy łączeniu się z kanałem #gothic musisz zaakceptowac dodatkowe uprawnienia apletu (w nowym okienku), w przeciwnym wypadku nie uda Ci się przejść dalej. Aby móc połączyć się z "czatem", Twoja przeglądarka musi obsługiwać aplety Java. Jeśli Twoja przeglądarka nie spełnia tych wymagań, należy wejść na oficjalną stronę i pobrać stamtąd program Java Runtime Environment (JRE) i uruchomić pobrany plik. - Kanał #gothic - mIRC Jeśli posiadasz już zainstalowany klient IRC to kliknij tutaj, by wejść na kanał Gothic Site. Jeśli jeszcze nie korzystałeś/korzystałaś z sieci IRC, postępuj według poniższej instrukcji. Oto krótka instrukcja połączenia się z naszym kanałem w sieci IRC: 1) Do łączenia się z serwerami IRC potrzebny jest specjalny program - klient IRC. Najpopularniejszym klientem IRC pod system operacyjny Windows jest mIRC, najnowsza wersja oraz FAQ znajduje się tutaj (angielska wersja). 2) Po zainstalowaniu klienta IRC, wchodzimy w ustawienia klikając na 'Tools > Options', w kategorii 'Connect' wpisujemy swoje dane (nie muszą być koniecznie prawdziwe). Wchodzimy pod zakładkę 'Servers' w kategorii 'Connect' (lub 'File > Select Server') i jako sieć IRC ('IRC Network') z listy wybieramy 'POLNet'. Teraz pozostało połączenie się z serwerem - klikamy na 'Connect To Server'. ![]() ![]() 3) Wybieramy zakładkę 'Favorites' (powinna wyświetlić się przy pierwszym wejściu na server) i przechodzimy do 'ADD' (inny sposób: 'Favorites > Add to Favorites'). Dodajemy kanał #gothic oraz zaznaczamy opcję 'Join on connect'. Dzięki temu przy kazdym zalogowaniu na POLNet klient połączy się z kanałem Gothic Site. 4) Gdy program połączy się z siecią POLNet, możemy już wejść na oficjalny kanał Gothic Site. W tym celu korzystamy z 'Favorites' lub na dole głównego okna wpisujemy polecenie: /j #gothic Przy odrobinie szczęścia na kanale spotkasz więcej osób. Jeśli przy nick`u (nazwie użytkownika podanej w opcjach) widnieję znak "@" lub "%", oznacza to, że osoba ta jest operatorem (pełni podobną funkcję do moderatora na forum). Operator posiada prawa do banowania oraz kickowania z kanału. Przed włączeniem się do wspólnej dyskusji zapoznaj się z Netykietą. |
|
| RPG |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zbanowany
|
Mam problem, otóż gdy chce wejść na czat, pojawia się informacja o przekroczonym czasie, mimo, że zatwierdzam pojawiającą się informację, próbuje również na IRC-U, i to samo się pojawia. Próbowałem na wszystkich przeglądarkach - Firefox, Maxthon, Opera i nic nie pomogło...Co może być problemem?
|
|
| RPG |
|
|
|
|
#4 | |
|
Czarny Goblin
|
JA już to pisałem raz, ale jeszcze tui napisze, może ktoś przyuważy
[attachmentid=579] EDIT:Już nieaktualne, wina niepolskiej klasy adresowej. Wyslałem maila do POLNetu i teraz czekam na odpowiedź ![]() EDIT 2:Już dostałem odpowiedź!! Moge IRCować!!
|
|
|
|
#5 | |
|
Chrząszcz
|
miałem podobny problem jak marcin popi ale jakoś już umię wejść na chat ale na po pół minuty bo potem mi wyskakuje :
Rozłączony z irc.ircnet.pl [18:48] Łączenie... [18:49] Nie można połączyć: java.net.ConnectException : Connection timed out: connect i koniec co teraz ?? |
|
| RPG |
|
|
|
|
#7 | |
|
Cieniostwór
|
mam problem z IRCem
wszystko robie zgodnie z instrukcja i mimo to nie udaje mi sie polaczyc podejrzewam, ze to wina mojego firewall'a czy ktos moze mi powiedziec, ktory port wylaczyc i jak to zrobic moj firewall to chyba Norton... prosze o pomoc Tumacie pokazane jak to wyglada
|
|
|
|
#8 | |
|
Poeta ŚP
|
Ostatnio zauważyłem że odrejestrowało nicka Advocate, gdyż ten nie był na IRCu przez ponad 28 dni. Co z tym związane, odrejestrowało też wszystkie założone przez niego kanały, w tym #gothic. Żeby nikt niepowołany nie wziął tej domeny, to zarejestrowałem ją na siebie.
Dlatego proszę o szybki kontakt z Advocate'em (jak sobie nicka zarejestruje), Mjoker albo Cudim, wtedy przekażę im status Foundera ![]()
|
|
|
|
#9 | |
|
Demon
|
Ech mam mały problem. Próbowałem wejść na Gothic chat, przez Aplet Java i tu maam właśnie problem. Mam jakieś problemy z połączeniem. Nie wiem dlaczego, ale nie mogę się połączyć, a próby połączenia kończą się za każym razem tak samo....
Tutaj macie obraz jak to wszystko wygląda... A neeed Help. HELP ME!!!!!!
|
|
|
|
#10 | |||
|
Administrator
|
Cytat:
Cytat:
|
|||
| RPG |
|
|
||
|
|
#11 | |
|
Tunak Pierwszy
|
Cóż a ja mam taki problem. Otóż do łączenia się z siecią IRC używam apletu wkompilowanego w przeglądarkę Opera 8. Jednak przy wyborze z pola combo, rodzaju sieci, nie mam PolNETu. Czy jest jakaś możliwość „dogrania” tej sieci?
Proszę tylko mi nie radzić, bym ściągnął mirca, bo to raczej niewykonalne, na moim łączu. |
|
| RPG |
|
|
|
|
#12 | ||
|
Administrator
|
Cytat:
|