Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna > Pomoc Techniczna [G3]
Przeładuj stronę Gothic III na Windows 10

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 01-08-15, 04:34   #1
nereus456
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: sierpień 2015
Posty: 2
Exclamation Gothic III na Windows 10

Witam gra bez patha nie chce się nawet odpalić z pathem odpala czarny ekran muzyka leci w tle ale to wszystko. Co robić? Jak to naprawić(Tryb zgodności nie działa)?
RPG
nereus456 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 01-08-15, 10:44   #2
Gregorius™
   
 
Gregorius™ awatar
 
Zarejestrowany: czerwiec 2015
Posty: 1 051
Domyślnie

Napisz jakie masz specyfikacje komputera, czy ten problem jest w innych grach. czy to orginał
RPG
Gregorius™ jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 01-08-15, 11:47   #3
 AdrianAssasyn
Jaszczur
 
AdrianAssasyn awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2014
Skąd: Polska, zachodniopomorskie
Posty: 201
Domyślnie

Już na Win 8 był problem to co dopiero z Win 10 i wyżej.Ludzie musicie zrozumieć że te starsze gry już mogą nie działać (i pewnie z większością tak będzie) na win 10 i nowszych.Najlepiej mieć 2 kompy/laptopy i na jednym mieć nowy system aby pograć w nowsze tytuły,a na drugim starszy system np.XP bo tam takich problemów nie powinniśmy uświadczyć.
RPG
AdrianAssasyn jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 04-08-15, 05:46   #4
nereus456
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: sierpień 2015
Posty: 2
Domyślnie

Cytat:
Napisał grzes333 Zobacz post
Napisz jakie masz specyfikacje komputera, czy ten problem jest w innych grach. czy to orginał
i7 2,4Ghz, 8gb RAM, Nvidia GT-M540. Anie oryginał anie chomikuj nie działa.
RPG
nereus456 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 04-08-15, 10:02   #5
Gregorius™
   
 
Gregorius™ awatar
 
Zarejestrowany: czerwiec 2015
Posty: 1 051
Domyślnie

Tak jak kolega wyżej napisał. Masz nowy system a gothic to stara juz gra i dlatego jest z tym problem. Możesz spróbować odpalić na innym pc tylko ze starszym systemem i dokonać analizy
RPG
Gregorius™ jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 04-08-15, 17:36   #6
 Freshyy
Golem
 
Zarejestrowany: luty 2015
Skąd: One Time "Captain Kutchie Pelaez" Was In The Hospital For Kidney Stones And Was Labeled A Combative
Posty: 965
Domyślnie

Ekhem. Chciałbym uświadomić dwóch panów wyżej, że akurat Gothiki jeszcze nie są na tyle stare, by nie działać na Win 10. O dziwo, działają bardzo dobrze, tak samo na Win XP, jak i na Win 10.
__________________
01010100
RPG
Freshyy jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 04-08-15, 17:42   #7
 OrtegaX
Modder
 
OrtegaX awatar
 
Zarejestrowany: czerwiec 2015
Skąd: .
Posty: 691
Domyślnie

Cytat:
Napisał Freshyy Zobacz post
Ekhem. Chciałbym uświadomić dwóch panów wyżej, że akurat Gothiki jeszcze nie są na tyle stare, by nie działać na Win 10. O dziwo, działają bardzo dobrze, tak samo na Win XP, jak i na Win 10.
Może i działają, ale z błędami i na pewno nie jest tak samo.
__________________
.
RPG
OrtegaX jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 04-08-15, 19:59   #8
 AdrianAssasyn
Jaszczur
 
AdrianAssasyn awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2014
Skąd: Polska, zachodniopomorskie
Posty: 201
Domyślnie

Cytat:
Napisał Freshyy Zobacz post
Ekhem. Chciałbym uświadomić dwóch panów wyżej, że akurat Gothiki jeszcze nie są na tyle stare, by nie działać na Win 10. O dziwo, działają bardzo dobrze, tak samo na Win XP, jak i na Win 10.

To ciekawe dlaczego internet jest zalany od zgłoszeń typu "Gothic I, II, III nie działa na Win 8/10.Na Win XP zdarzały się sporadyczne przypadki nie działanie gry, a na nowszych systemach gra wariuje i bez patcha 1.75 nawet się nie uruchamia, a jak się uruchomi to będzie masa błędów.Mam win10 bo mi go zaktualizowało na lapku i zaraz powróciłem do Win8 bo na "10" nie można było nawet GIII odpalić.
RPG
AdrianAssasyn jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 05-08-15, 15:38   #9
 Freshyy
Golem
 
Zarejestrowany: luty 2015
Skąd: One Time "Captain Kutchie Pelaez" Was In The Hospital For Kidney Stones And Was Labeled A Combative
Posty: 965
Domyślnie

Hmm, może rzeczywiście macie rację. Kurdę, sam mam mały problem z G3, ale Gothic 2 (z NK) i Gothic 1 działają świetnie, bez żadnych patchów.
__________________
01010100
RPG
Freshyy jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 10-08-15, 19:48   #10
RobeN
Zębacz
 
RobeN awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2010
Posty: 480
Domyślnie

Gra w wersji premierowej była zabezpieczona Tages sprzętowym.
Ta wersja zabezpieczenia nie jest zgodna z nowymi systemami.
Zatem minimalna wersja gry, którą powinno dać się uruchomić, to wersji 1.60 - w niej zdjęte zostało zabezpieczenie.

Natomiast wersje 1.7x wprowadziły szereg optymalizacji (zgodności, zmian w shaderach itd.), w tym w wersji 1.75.14 została wprowadzona także optymalizacja interfejsu dla rozdzielczości panoramicznych.

Ważne może być to, iż po zaktualizowaniu systemu do wersji Windows 10 może zaistnieć potrzeba ponownej instalacji gry lub ponowne wygenerowanie cache shaderów, co może zająć wiele minut - u mnie trwało to ok. 10 minut całkiem czarnego ekranu gry. Sprawdzałem na wersji czystej oraz z QP.
__________________
Tańczyłeś kiedyś z Bruxą w świetle Księżyca?


Ostatnio edytowane przez RobeN : 10-08-15 o 20:13.
RPG
RobeN jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 17-03-16, 13:19   #11
gandarth
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: marzec 2016
Posty: 1
Domyślnie

Cytat:
Napisał nereus456 Zobacz post
Witam gra bez patha nie chce się nawet odpalić z pathem odpala czarny ekran muzyka leci w tle ale to wszystko. Co robić? Jak to naprawić(Tryb zgodności nie działa)?
sciagnij patcha 1.75.14 i powinno dzialac mi dziala. Pozdrawiam.
RPG
gandarth jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 05-09-16, 18:15   #12
Brunon_Wayward
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2016
Posty: 1
Domyślnie Windows 10

Witam, mam problem z lagami uniemożliwiającymi granie.
Próbowałem na dwóch laptopach z windowsem 10 (na gorszym grałem w skyrim'a, więc nie chodzi o wymagania).
Patch jest aktualny, wersja legalna z cdp - ma ktoś pomysł co zrobić z tym fantem? Przed aktualizacją systemu udało mi się zacząć grę, ale obecnie nie da rady grać.
RPG
Brunon_Wayward jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Gothic/Gothic II - Windows 8, gra z ramką w oknie, mało FPS [PORADNIK] DaveR1 Pomoc techniczna 2 03-07-14 12:59
gothic i windows 8 lorddarkk Pomoc techniczna 3 19-07-13 18:56
Gothic 2 na Windows 7 Gengar Pomoc techniczna 1 10-11-11 23:05
Gothic 2 NK na windows 7 Lackon Pomoc 5 13-10-11 19:00
Windows 7 x64 Gothic I, II&NK mix091 Pomoc techniczna 1 23-10-10 22:05


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.