Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna
Przeładuj stronę Gothic wolno chodzi

Zamknięty Temat
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 08-02-06, 16:18   #1
rafikn
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: kwiecień 2005
Posty: 7
Domyślnie

Witam.

Mam problem z grą Gothic I. Działa mi dość wolno. Mierzyłem wydajność Frapsem i było ok. 20 klatek na sekundę. Prędkośc jest taka sama bez wzgledu na ustawienia, jest wolno zarówno w minimalnych jak i najwyższych detalach. Dodam, że Gothic II działa mi dużo szybciej.

Konfiguracja mojego komputera:
Procesor:Pentium IV 3ghz
Pamięć:1024MB
Karta graficzna:GeForce 7800GT
System:Windows XP SP2

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
RPG
rafikn jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 08-02-06, 16:48   #2
Bubby
Golem
 
Bubby awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2004
Skąd: Kaczogród
Posty: 1 129
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by rafikn@8-02-2006, 15:19
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
279870
Wygląda na to że masz za dobry komputer :P

Często tak bywa że gry najlepiej działają na sprzęcie z epoki w której zostały wydane.
__________________
siakaś sygnatura
RPG
Bubby jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 08-02-06, 17:45   #3
rafikn
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: kwiecień 2005
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Wygląda na to że masz za dobry komputer tongue.gif

Często tak bywa że gry najlepiej działają na sprzęcie z epoki w której zostały wydane.
Możliwe, ale czy nie da się jakoś przyspieszyć działania Gothica? W tle nie ma żadnych programów poza Avastem i procesami sysytemowymi, więc nic mi nie zajmuje pamięci.
RPG
rafikn jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 08-02-06, 18:23   #4
Bubby
Golem
 
Bubby awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2004
Skąd: Kaczogród
Posty: 1 129
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by rafikn@8-02-2006, 16:46
Możliwe, ale czy nie da się jakoś przyspieszyć działania Gothica? W tle nie ma żadnych programów poza Avastem i procesami sysytemowymi, więc nic mi nie zajmuje pamięci.
279895
Możliwe że na Win98SE (jeśli znajdziesz sterki dla tego systemu do swojego sprzętu) bedzie działać normalnie, ale nie ma możliwości być pewnym.
__________________
siakaś sygnatura
RPG
Bubby jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 09-02-06, 10:39   #5
rafikn
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: kwiecień 2005
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Możliwe że na Win98SE (jeśli znajdziesz sterki dla tego systemu do swojego sprzętu) bedzie działać normalnie, ale nie ma możliwości być pewnym.
Ze sterownikami nie byłoby problemu, ale instalowanie WIN98SE nie jest mi na rękę. Nie ma innego rozwiązania? Znalazłem podobny temat LINK i wyczytałem tam że gdy się nic nie robi to prędkość nagle wzrasta. U mnie również tak jest. Co może być przyczyną?
RPG
rafikn jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 09-02-06, 18:01   #6
slawi
 
 
slawi awatar
 
Zarejestrowany: październik 2003
Skąd: Częstochowa
Posty: 242
Wyślij wiadomość przez AIM do slawi
Domyślnie

Ta gra jest już tak zrobiona że obojętnie jaki sprzęt byś posiadał to ona w 100% nie będzie płynnie działać. Silnik graficzny tej gry jest nie dopracowany i chyba nic z tym nie zrobisz. Spróbuj może wyłączyć antywirusa na czas jak będziesz grał może to troche przyśpieszy gre.
__________________


RPG
slawi jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 12-02-06, 13:33   #7
rafikn
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: kwiecień 2005
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by slawi@9-02-2006, 18:02
Ta gra jest już tak zrobiona że obojętnie jaki sprzęt byś posiadał to ona w 100% nie będzie płynnie działać. Silnik graficzny tej gry jest nie dopracowany i chyba nic z tym nie zrobisz. Spróbuj może wyłączyć antywirusa na czas jak będziesz grał może to troche przyśpieszy gre.
280201
Nie jestem co do tego przekonany, gdyż Gothic II mimo że jest nowszy działa mi kilka razy szybciej. Sądzę, że gra ma problem ze zbyt nowym sprzętem i niepoprawie go obsługuje.
RPG
rafikn jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 13-03-06, 18:32   #8
Maciomaniak
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: marzec 2005
Posty: 14
Domyślnie

Nie... jest dokładnie tak jak mówił Slawi.
Gothic jeden to jest gra tworzona w pełni nieprofesjonalnie. JEST TO NAJLEPSZA gra świata. Która niestety ma schrzaniony silnik. Twórcy tworząc Gothic'a II nawet wypowiadali się że może on działać szybciej niż pierwsza część i tak jest w twoim przypadku.

Nie masz sie co tym przejmować, chyba możesz grać, co? Jeśli tak to poprostu to olej, jesli nie... cóż... masz problem.
RPG
Maciomaniak jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 16-03-06, 12:28   #9
Smutas
Berserker
 
Smutas awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2005
Skąd: kraina barbarzyńców
Posty: 13 004
Domyślnie

Zainstalowałem G2 i NK na kompie o mam kóopot. Zaraz na samym początku gry, gdy rozmawiam z Xardasem, albo zaraz potem gra staje mi w miejscu! I muszę resetować kompa, aby cokolwiek się zmieniło. Co robić?
__________________
Pro Fide, Rege et Lege
Honorowy Użytkownik Forum



Wredny barbarzyńca
User, który ma ZAWSZE rację :-)
RPG
Smutas jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 02-04-06, 22:41   #10
Lord Math
Jaszczur
 
Lord Math awatar
 
Zarejestrowany: luty 2006
Skąd: się wzięło to pytanie?
Posty: 198
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by Smutas@16-03-2006, 12:29
Zainstalowałem G2 i NK na kompie o mam kóopot. Zaraz na samym początku gry, gdy rozmawiam z Xardasem, albo zaraz potem gra staje mi w miejscu! I muszę resetować kompa, aby cokolwiek się zmieniło. Co robić?
290900
Najlepiej zainstaluj jeszcze raz grę i spróbuj ponownie. Gdybyście widzieli ile ja mam błedów w Gothicu II to szczęki by wam opadły. Np. po wyłączeniu gry myszka nie chce się ruszać i muszę wyłączać grę klewiaturą. Albo ostatnio włączam grę, a ta muzyczka co jest na początku zacina się. Tak z trzy razy się powtórzy i idzie dalej. Najlepsze jest to że nie chce mi się instalować jeszcze raz gry. Po prostu gram z błędami .
RPG
Lord Math jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 02-04-06, 23:01   #11
Lifu
 
 
Lifu awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2004
Skąd: Gliwice
Posty: 428
Wyślij wiadomość przez MSN do Lifu Wyślij wiadomość przez Skype™ do Lifu
Domyślnie

Czasami nawet starsze gry się tną jak ustawisz za dużą rozdzielczość. Może w tym przypadku jest ten sam problem. Spróbuj pozmieniać sobie rozdzielczość w opcjach Gothica... Od najwyzszej do najniższej i zobacz czy będzie jakas poprawa. Ale może się też okazać że gra będzie chodziła dobrze dopiero przy jakiejś tragicznej rozdzielczości 640x480 co raczej nie wygląda już fajnie :P .

Ja na swoim nowym kompie mam tak z KOTORem i musze grać na 800x600 :P .
__________________
Jak dołączyć do ŚP? * Co oferuje Podziemie Beliara? * Gildia Grafików
"Istnieje wiele powodów tego, że powieściopisarze piszą, lecz jedna przyczyna jest wspólna - potrzeba stworzenia alternatywnego świata."

Bogactwo dla nas, władza dla Beliara!
RPG
Lifu jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 02-04-06, 23:15   #12
Lord Math
Jaszczur
 
Lord Math awatar
 
Zarejestrowany: luty 2006
Skąd: się wzięło to pytanie?
Posty: 198
Domyślnie

Ja np. kiedy włączyłem SanAndreasa masakrycznie mi się zacinał. Robiłem wszystko co się da, nawet włączyłem na najmniejsze wszystko i i tak się zacinał. Dopiero po ustawieniu na najwyższe wymagania chodził mi gładko jak szwajcarski zegarek. Dziwna historia nie wiem jak to możliwe może mój komputer jest przystosowany do akurat takich wymagań.
RPG
Lord Math jest offline  
Góra
Zamknięty Temat


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
GOTHIC NK NIE CHODZI muti_612 Pomoc techniczna 5 12-10-06 23:51
Wyobraźnia i puszczanie myśli wolno Corristo Hyde Park 20 25-07-06 16:31


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.