![]() |
#1 | |
Chrząszcz
|
![]() Witam,
To mój pierwszy post na forum, także pragnę serdecznie pozdrowić wszystkich gothicomaniaków ![]() Przejdę do sedna. Postanowiłem zagrać w gothica, przywrócić wspomnienia sprzed >10 lat, nie mam wiele czasu na grę, muszę więc zdecydować się na gildię i zasięgnąc opinii forumowiczów. Zależy mi na magii, gdyż zawsze grywałem jako wojownik. Szczególnie interesujące wydają się czary ofensywne z bractwa śniącego, takie jak pirokineza i uderzenie burzy. Waham się pomiędzy wyborem - strażnik świątynny bądź mag. Wybór będzie uzależniony od tego, w których rozdziałach będę mógł uczyć się nowych kręgów jako strażnik? W sensie, na jakim etapie gry posiądę wiedzę do władania zaklęciami z 2,3,4 kręgu, jeżeli zdecydowałbym się na karierę strażnika świątynnego? Bo jeżeli 4 krąg będzie na mnie czekał gdzieś w 4,5 rozdziale, to zdecydowanie wolę odwiedzić Corristo. PS. Jeżeli jest już gdzieś tutaj to napisane, to bardzo przepraszam, nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Jeden z wielu
|
![]() W zasadzie to kręgów magii możesz uczyć się od chwili, gdy znajdziesz odpowiedniego nauczyciela. Czyli już w pierwszym rozdziale wymaksować magię możesz. Problem sprawić może za to znalezienie samych run.
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Chrząszcz
|
![]() Dziękuję za odpowiedź. No to wszystko wyjaśnia w takim razie. Jeszcze mam parę pytań. Runy się kupuje w pierwszej części Gothica, tak? Nie można ich tworzyć, tak jak było to w drugiej odsłonie gry?
Pirokineza i Uderzenie burzy to efektywne czary? Ich siła będzie zależała od posiadanych przeze mnie punktów many? Różnica pomiędzy 5 a 4 kręgiem jest kolosalna? Wiem, że czary z 6 kręgu są najmocniejsze, ale też nie wiem jak długo czasu trzeba poświęcić na ich rzucanie. Marzy mi się postać biegła w walce mieczem i magią, z nastawieniem na to drugie jednak. Lubię grać klimatycznie, także słabo wyobrażam sobie maga machającego bronią białą. Uwielbiam obóz na bagnie, z drugiej strony strażnikiem świątynnym grałem wieki temu, magiem ognia w G1 nigdy nie miałem okazji. Same dylematy. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||||
Jeden z wielu
|
![]() Cytat:
Cytat:
Czary wyższych kręgów to większe obrażenia i walisz w kilku oponentów na raz. Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Obywatel milicjant
|
![]() Dołączając do Bractwa nie możesz zostać takim pełnym magiem, a o 6 kręgu to możesz zapomnieć. Strażnicy Świątynni mają dostęp tylko do 4 kręgów. Mag Ognia ma dostęp do wszystkich, więc jak chcesz potężnego maga to wybierz tą gildię. Ale runami Śniącego też możesz się posługiwać, tylko musisz je kupić lub zdobyć w inny sposób. Możesz je kupować od Baal Cadara, ale musisz wykonać specjalne zadanie.
|
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Chrząszcz
|
![]() Ok, dziękuję za odpowiedzi Panowie. Zostanę magiem ognia. Nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, a strażnikiem świątynnym już kiedyś grałem.
Wiem, że gdy będą dostępne runy 5 i 6 kręgu, zacząłbym żałować, że wybrałem bagno ![]() No cóż, to odpalam grę ![]() |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Jeden z wielu
|
![]() Nie ma za co. I żeby nie psuć ci zabawy i nie zaspoilerować, to ograniczę się do powiedzenia, iż mimo wszystko poza szatami jako mag ognia będziesz miał dostęp do kilku pancerzy na różnych etapach rozgrywki :x
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Chrząszcz
|
![]() Z tego co sobie przypominam, to był jakiś finalny pancerz z magicznej rudy pod koniec gry
![]() ![]() Dobrze wrócić do tej nieśmiertelnej gry po latach. Cieszę się z rozgrywki magiem jak dziecko. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Chrząszcz
|
![]() Właśnie magiem zadziwiająco łatwo się gra, ale też i bardzo przyjemnie
![]() Nie chcę otwierać nowego tematu, a w sumie jestem bardzo ciekawy, czy dając listę od Jana dla Diego, zmieniając ją wcześniej u Laresa, mógłbym dalej zostać cieniem? Czy ta droga byłaby zamknięta? |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Jeden z wielu
|
![]() Można. Możesz wykonać wszystkie zadania dla wszystkich gildii, dopóki nie pogadasz z Laresem o tym czy już jesteś gotowy (po tym jak dostarczysz mu rudę) bo zostałbyś szkodnikiem, ani wspominając Kalomowi, iż chyba przekonałeś już wystarczająco wielu Baalów, tudzież z Gomezem o przydatności jako cień, toteż sporo expa możesz zgarnąć
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post / autor |
Najemnik czy Strażnik Świątynny | arazziel | Pomoc | 13 | 06-07-10 21:00 |
Świątynny Strażnik - Broń 2H | Danshaw | Pomoc | 6 | 23-11-09 10:47 |