Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna > Pomoc Techniczna [G3]
Przeładuj stronę Gothic 3 mi się laguje

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 04-03-12, 13:14   #1
michasrk
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: grudzień 2011
Posty: 2
Domyślnie Gothic 3 mi się laguje

Mam problem ponieważ gothic 3 powinien mi śmigać na wysokich ale się strasznie laguje.Co mam zrobić ????

Mój komp:
Intel Core 2 Duo E6750 2,66 Ghz
Nvidia Geforce 8800gts
2gb Ram ddr2
Windows xp sp3
RPG
michasrk jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 06-03-12, 19:15   #2
MARCINSS
Polna Bestia
 
MARCINSS awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2011
Skąd: Wisła CITY
Posty: 68
Domyślnie

Spróbuj zainstalowac community patcha 1.74 mi pomogło


LINK
http://www.gothic.phx.pl/news.php?id=1782
RPG
MARCINSS jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 07-03-12, 09:31   #3
Maniek6
Polna Bestia
 
Maniek6 awatar
 
Zarejestrowany: marzec 2010
Posty: 112
Domyślnie

Jeśli patch nie pomoże to poszukaj poprawki do procesorów dwu rdzeniowych. O ile dobrze pamiętam to na płytce z grą jest ta poprawka
RPG
Maniek6 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 31-07-12, 01:58   #4
Datr1995
Chrząszcz
 
Datr1995 awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2012
Posty: 17
Domyślnie

Tu chodzi o to że ta gra np. na pudełku ma zaniżone wymagania i często się on laguje ale rzeczywiście patch 1.74 tak jak kolega wcześniej wspomniał może pomuc ale także możesz spróbować takim programem jak G3 Tweak
__________________
Datr PL
RPG
Datr1995 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 15-08-12, 15:03   #5
newslayer
Chrząszcz
 
newslayer awatar
 
Zarejestrowany: październik 2007
Posty: 11
Domyślnie

Witam,

Jeśli ktoś ma całkiem ładnie ogarnięty sprzęt i sporo ramu a dalej mu laguje G3 z patchem 174 i QP itp. to polecam utworzyć sobie RAM Disk tak coś ponad 4 GB lub więcej by zmieścić całego G3 itd. a plikopartycje wyłączyć lub tez przenieść do ramu. Ja zrobiłem sobie cały proces w trybie automatycznym tak ze G3 dość szybko mi kopiuje z dysku SDD do ramu a gra dalej odpala się sama. Co do save i taki zapisują się na part C: wiec odpada konieczność przenoszenia zapisu gry na dysk twardy. Wiec gram tak w G3 z wszelkimi modami już od dłuższego czasu i powiem wam ze gra ładuje się momentalnie i śmiga wyśmienicie zero problemów z lagowaniem cud miód orzeszki koniec kropka.

Podam jeszcze linki do programów za pomocą których można założyć RAMDISK.
http://www.dobreprogramy.pl/RAMDisk,...ows,23779.html
http://www.ltr-data.se/opencode.html/#ImDisk


Pozdrawiam...
RPG
newslayer jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 17-08-12, 22:17   #6
aphx
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: czerwiec 2012
Posty: 53
Domyślnie

Dobra porada z tym RAM dyskiem newslayer. Co prawda drobne lagi wciąż mnie dręczą*, jednak niemal zupełnie zniknęły te najbardziej denerwujące, kilkusekundowe zacięcia przy zmianie lokacji. Dzięki!



*swoją drogą to się robi dość ciekawe - kiedyś myślałem że to mikrorwanie wynika ze zbyt małego ramu. Gdy po rozszerzeniu nie zniknęło, zacząłem podejrzewać zbyt wolne I/O, ale RAM Dysk wykluczył również tę opcję. Naprawdę, ciekawi mnie, co to może być
RPG
aphx jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 18-08-12, 01:42   #7
newslayer
Chrząszcz
 
newslayer awatar
 
Zarejestrowany: październik 2007
Posty: 11
Domyślnie

Pewnie wynika to z kiepskiej optymalizacji kodu… silnika (leciwy silnik nijak sie ma do dzisiejszych realiów sprzętowych) gry ew. bledami wynikającymi z pospiechu itp. przy tworzeniu G3 a może cos jeszcze… o czym dopiero się dowiemy w niedalekiej przyszłości

Masz racje aphx trzeba się nad tym tematem głębiej zastanowić.
__________________

Ostatnio edytowane przez newslayer : 18-08-12 o 01:54.
RPG
newslayer jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 18-08-12, 11:36   #8
 Dark
Przeżyłem tu prawie połowę swojego życia.
 
Zarejestrowany: lipiec 2010
Posty: 1 696
Domyślnie

ohoho.. Panie drogi. Gothic 3 sam w sobie się chyba laguje jak czytałem na wszystkich forach.
Ja mam procka 4 rdzenie, 4GB-ramu, karta graficzna 2GB i się laguje, ale to są takie króciutkie lagi a nie jakieś wielkie xd. To już gothic 3 sam w sobie jest jednym wielkim lagem ;pp. Pozdro
RPG
Dark jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.