Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna
Przeładuj stronę Gothic 2 się "tnie"

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 14-11-09, 20:16   #1
Paolus
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 9
Domyślnie Gothic 2 się "tnie"

Witam Serdecznie,
piszę ponieważ mam problem z gothic 2. Otóż miejscami grafika spowalnia miejscami przyspiesza. Mam w miarę nowy komputer, wcześniejszy przyzwyczaił mnie do cierpliwości wobec spowolnienia gry i tak dalej. Tutaj niestety poważnie zaczynam się martwić. Grałem sobie tak do póki miejsca w których grafika spowalniała można było ominąć. Teraz niestety nie jest to możliwe Przypłynąłem na wyspę gdzie ma się znajdować owy dwór Irdorath zabiłem wielu orków i jaszczuroczłeków oraz smoka który stał mi na drodze. Doszedłem do przedsionka gdzie trzeba otworzyć drzwi bawiąc się przyciskami w czterech komnatach. Otworzyłem te drzwi. I tu zaczyna się problem. Wchodzę w otwarte drzwi schodzę po schodach i grafika spowalnia do tego stopnia że jest może 1 klatka na 3 sekundy(dokładnie nie wiem bo nie wiem gdzie się to sprawdza). Dla jasności sytuacji gdzie się to dzieje - zaczyna się to w przedsionku pomieszczenia gdzie jest jakiś CZARNY MAG i kupę Poszukiwaczy.

Własne poszukiwania:

Oczywiście nie zaśmiecam tutaj forum bez wcześniejszych poszukiwań czy taki problem ktoś już przypadkiem nie opisał. Wydaje mi się, że próbowałem wszystkiego.

-Bawiłem się w pliku Gothic.ini(gdzie nawiasem mówiąc wszystkie wartości z samego początku były domyślne, mimo to gdzie się dało zmniejszyć/wyłączyć coś, to to zrobiłem)
-Wiele tematów na forum mówi, że problemy są z dźwiękiem więc dźwięk w pliku Gothic.ini również wyłączyłem
-Wspomnę również, że próbowałem zmniejszyć wszelkie ustawienia grafiki na minimum WSZYSTKO łącznie z rozdzielczością i Ustawieniami ZAAWANSOWANYMI gdzie jest szum wiatru itp.
-System jest świeżo po reinstalacji, dlatego wykluczyłem możliwość reinstalowania go jeszcze raz.
-Sterowniki(grafiki) są z płyty. Wprawdzie nie szukałem nowszych czy starszych wersji acz kolwiek World of Warcraft działa na tym komputerze bez zarzutów w miejscach gdzie karta graficzna i procesor są wydaje mi się wiele bardziej wykorzystywane niż w Gothicu2.
-Najbardziej podobnym problemem jaki znalazłem na internecie pojawia się w komputerach które działają na procesorze AMD - Acz kolwiek tutaj problem jest taki, że ja mam Intela.
-Oczywiście grę instalowałem 4 razy. Był to mój pierwszy pomysł.
-Brak wirusów. System świeżo po reinstalacji oraz chroniony esetem, któremu ufam w miarę

Trochę o sprzęcie na jakim gram:

Procesor: Intel Core 2 Duo E8500 3.16GHz
Karta graficzna: PowerColor Radeon HD 4870 1gb GDDR5
Płyta: DFI LanParty DK x48-t2rsb plus
Zasilacz:Chieftec 550W
4GB ramów oczywiście widziane przez system 3 z hakiem bo pracuje na 32bit XP.
Komputer działa na WinXP Pro SP2.

Niestety nie umiem sobie sam poradzić z tym problemem. Podejrzewam uszkodzenie płyty z grą acz kolwiek do tej pory grałem i dopiero teraz problem się pojawił wcześniej w mniejszym stopniu podobną sytuacje miałem w wierzy demonów(wierzy Xardasa z Gothica1). A wszelkie przycięcia poprostu "olałem" grając dalej.

Proszę o szybką odpowiedź bo chęć poznania zakończenia tej gry mnie poprostu wykańcza Może ktoś się zetkną z podobnym problemem?

Pozdrawiam Paolus
RPG
Paolus jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 15-11-09, 11:43   #2
Paolus
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 9
Domyślnie

Dla tych którzy próbują myśleć nad moją sprawą... Ściągnąłem obraz płyty z internetu wgrałem grę z obrazu i nadal gra zacina się w tym samym momencie. Tak więc uszkodzenie płyty skreśliłem z listy możliwych usterek.
************************************************** ************************************************

Próba wgrania najnowszej wersji DirectX nic nie zmieniła problem wciąż się pojawia...

************************************************** ************************************************

Przeczyściłem komputer CCleaner'em co oczywiście nic nie pomogło...

************************************************** ************************************************

Wgrałem nowe Sterowniki ze strony www.powercolor.com które również nic nie zmieniły. Będę jednak szukał starszych wersji sterowników bo wydaje mi się to jedyny logiczny powód dlaczego to nie działa...

Będę szukać dalej acz kolwiek mam nadzieje, że ktoś mi pomoże. Bo powoli pomysły mi się kończą...

Dzięki za jakiekolwiek pomysły

Pozdrawiam Paolus

Ostatnio edytowane przez Paolus : 15-11-09 o 16:59.
RPG
Paolus jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-11-09, 22:20   #3
matek103
Czarny Goblin
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 142
Domyślnie

Jedyne rozwiązanie kupić orginała za 20 zł to raczej nie dużo ;p
RPG
matek103 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 17-11-09, 12:01   #4
Czachmen
Krwiopijca
 
Czachmen awatar
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Skąd: Jak najdalej od ciebie
Posty: 29
Domyślnie

Musisz kupić orginalnego Gothica bądz ściagnąć starsza wersje sterowników lub jakiś nośnik może być uszkodzony
RPG
Czachmen jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 17-11-09, 16:46   #5
Jacold
Krwiopijca
 
Jacold awatar
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Skąd: Jarkendar
Posty: 35
Domyślnie

Ciezko jest stwierdzic... Ja mam oryginal zlota edycja g2 v2.6 i nie ma takowych problemow wiec nie masz co inwestowac w oryginal jak w/w kolega napisal. Czytalem na innych tematach ze sa miejsca gdzie gra na kazdym kompie sie tnie ale na tej Twojej maszynie to nie powinno nigdzie chodzic po mniej niz 10. Jak chcesz zobaczyc dokladnie swoj fps to bmarvinb i w f2 wpisac toggle fps. Mam nadzieje ze troche pomoze ta wiad o miejscach wiecznych zwieszek.
__________________
http://jacold.mp3.wp.pl/
Niech Jacoldowe nutki opanują świat!
Nowe, kosmiczne forum muzyczne SonicPlanet.pl
RPG
Jacold jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 17-11-09, 17:47   #6
leon19951
 
 
leon19951 awatar
 
Zarejestrowany: sierpień 2009
Skąd: Candlekeep
Posty: 488
Domyślnie

no ja za 10 zł kupiłem gothica z gram.pl polecam i się wogóle nie tnie.
RPG
leon19951 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-11-09, 02:50   #7
Paolus
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 9
Domyślnie

Witam serdecznie

Dziękuję wam za odpowiedzi. Ktoś podał powyżej 2 rozwiązania. A więc:

Gram na grze oryginalnej. Posiadam 2 egzemplarze oryginalne tej gry więc jest to wykluczony powód tej usterki.

Co do sterowników ściągałem ze strony AMD, PowerColor, ATI nowsze i starsze wersje i nic nie pomogło.

Narazie komputer trafił do serwisu jako iż dysk walił błędami i mam nadzieje że to jest problemem co dalej zobaczymy. Póki co dziękuję za odpowiedzi i jeżeli jakis pomysł będzie jeszcze z chęcią wysłucham. Nawet jeżeli będzie on zły. Czasami taki mnie naprowadzał na dobre rozwiązanie:]
RPG
Paolus jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-11-09, 14:27   #8
Danshaw
Polna Bestia
 
Danshaw awatar
 
Zarejestrowany: październik 2009
Skąd: z hut Nordmaru
Posty: 97
Post

Weź może otwórz klapę od kompa i wszystko dokładnie przeczyść podmuchaj i wyczyść kurz może pomoże...
__________________
Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane.
RPG
Danshaw jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 25-11-09, 02:17   #9
Paolus
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 9
Domyślnie

Heh... Niewiem czy pisałem a czytać mi się już nie chce. Ale mam komputer który liczy sobie miesiąc może dwa. Środek jest czyściutki nie zakurzony.

Mimo wszystko dziękuję za zainteresowanie moim problemem

Pozdrawiam!
RPG
Paolus jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 25-11-09, 23:46   #10
adsk8
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 38
Domyślnie

Zainstaluj SP3, w sumie może coś to da. Teraz moja najgłupsza teoria: twój komputer jest za dobry na gothica II
RPG
adsk8 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 27-11-09, 18:46   #11
Paolus
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 9
Domyślnie

Hmmm... Nie pomyślałem o tym i szczerze wątpię by miało by to jakieś znaczenie jaki SP jest zainstalowany. Ale to zawsze jakiś pomysł który wykorzystam jak tylko odzyskam komputer.

Za dobry komputer hehe w takim razie wolę swojego złoma celerona 2.0 na nim przynajmniej działa gothic... Tylko nie wykrywa karty dźwiękowej... A bez dźwięku nie ma tej atmosfery która jest w Gothicu poprostu cudowna!

A tak przy okazji. Jak wróci komp z naprawy zamierzam dokończyć G2 później zainstalować oczywiście Noc Kruka i G3 z dodatkiem( bo chyba jest nie?) Powiedzcie mi czy są jakieś gry typu Gothic w które warto pograć? Bo w tego jak zacząłem grać to się poprostu zakochałem. Fabuła gry jest poprostu cudowna. G2 wg mnie nieco traci na wartości mimo lepszej grafiki i wspanialszej muzyki dodającej atmosfery. Mimo to jednak po wielu latach grania w gry typu World of Warcraft czuję się jak nowo narodzony, że gra może wciągać jak film z zapałem i pytaniem na ustach "Co będzie dalej?".
RPG
Paolus jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 28-11-09, 11:10   #12
adsk8
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 38
Domyślnie

Np. Risen którego właśnie wygrałem w konkursie. Stworzony przez Piranha Bytes więc jest ten klimat. Na twoim sprzęcie powinna działać na max ustawieniach.
RPG
adsk8 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Gothic 2 Mi Się Tnie Mistrz Nordmaru Pomoc 20 25-10-07 20:31


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.