Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Piranha Bytes: Risen > Risen > Ogólna dyskusja
Przeładuj stronę Wymagania

Zamknięty Temat
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 01-08-09, 16:33   #1
Zinzangur
 
 
Zinzangur awatar
 
Zarejestrowany: luty 2007
Skąd: spod gazowni
Posty: 83
Wyślij wiadomość przez Skype™ do Zinzangur
Domyślnie Wymagania

Na stronie serwisu gry-online.pl ukazała się informacja na temat wymagań sprzętowych gry Risen. Prezentują się one następująco:


Cytat:
Wymagana (minimalna) konfiguracja sprzętowa:
  • Procesor: 2.0 GHz
  • Pamięć operacyjna: 1 GB
  • Karta grafiki: GeForce 7900 lub ATI 1800 (DirectX 9.1, Pixel Shader 3.0, 256 M
  • Dysk twardy: około 2,5 GB
  • System operacyjny: Windows XP
Rekomendowana konfiguracja sprzętowa:
  • Procesor: Dual Core 3.0 GHz
  • Pamięć operacyjna: 2 GB
  • Karta grafiki: GeForce 8800 lub Radeon HD 2900 (DirectX 9.1, Pixel Shader 3.0, 512 M
  • Dysk twardy: około 2.5 GB
  • System operacyjny: Windows XP/Vista
Cóż... muszę przyznać, że niesamowicie zaskoczyła mnie wymagana ilość miejsca na dysku twardym. W porównaniu z większością obecnie wychodzących tytułów jest ona po prostu mała...
Dosyć wysokie wydają się wg mnie minimalne żądania gry co do karty graficznej. Poza tym większych niespodzianek nie ma.
A co wy o tym sądzicie?
__________________
Kowal Podziemia
Brat Saphira

RPG
Zinzangur jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 01-08-09, 16:41   #2
Thral.Misju
Polna Bestia
 
Zarejestrowany: lipiec 2009
Skąd: Blue Planet
Posty: 70
Domyślnie

Procesor: Nie widzę większych zastrzeżeń,i pewnie na 2,4 Ghz będzie ładnie już chodzić.
Pamięć ram:Myślałem że będzie gorzej.
Karta Graficzna: Racja mocna karta musi być
Twardziel:Coś aż zbyt mało 0.o
Windows:Norma ^^.

Ogólnie rzecz biorąc nie jest najgorzej.
RPG
Thral.Misju jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 01-08-09, 16:43   #3
Ada$
Jaszczur
 
Zarejestrowany: grudzień 2008
Posty: 248
Domyślnie

Coś podejrzanie mało miejsca zajmuje a wymaga takiej karty graficznej Gothic II z NK zajmuje 3 Gb to może się pomylili
__________________

Piszę poprawnie po polsku, wy też powinniście.


RPG
Ada$ jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 03-08-09, 11:52   #4
Meeraw
Czarny Goblin
 
Zarejestrowany: grudzień 2008
Skąd: wziąć pieniądze?
Posty: 129
Domyślnie

Fakt, tyle miejsca to zajmują gry z przed 5 lat. a może sie pomylili i zapomnieli do pisać 1 przed 2.5 wyszłoby 12.5 GB
RPG
Meeraw jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 03-08-09, 12:54   #5
Smutas
Berserker
 
Smutas awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2005
Skąd: kraina barbarzyńców
Posty: 13 004
Domyślnie

A czym się tu przejmować? Może się pomylili i trzeba będzie więcej miejsca na twardzielu? Zresztą to najmniejszy problem, czy gra zajmie 2 GB czy 20... Miejce na twardzielu to żaden problem. Smai przyznajcie, kto z was ma jeszcze trwadziela, na którym gra mająca nawet 20 GB mogłaby sie nie zmieścić?
__________________
Pro Fide, Rege et Lege
Honorowy Użytkownik Forum



Wredny barbarzyńca
User, który ma ZAWSZE rację :-)
RPG
Smutas jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 03-08-09, 13:32   #6
Thral.Misju
Polna Bestia
 
Zarejestrowany: lipiec 2009
Skąd: Blue Planet
Posty: 70
Domyślnie

Każdemu starczy miejsca ale to jest niepokojąco mało jak na grę z 2009 roku o.0 Zapewne jak piszecie błąd Zresztą jak Pisał wyżej Smutas
mało ważne ile:>/

A jak ktoś będzie miał zaśmiecony komputer/mało GB na dysku to polecam przenośny dysk twardy 250 Gb już od 230 zł (makro).

Myślicie że na 2.4 Ghz / ram 2gb/ GeForce 9700 gt 512 mb// Pójdzie ?

RPG
Thral.Misju jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 03-08-09, 13:50   #7
Hussar
Polna Bestia
 
Hussar awatar
 
Zarejestrowany: październik 2008
Posty: 75
Domyślnie

Całkiem małe te wymagania.Oznaczać to może dwie rzeczy-dobrą optymalizacje albo gra jest średnia pod względem grafiki(mi to nie przeszkadza).Zastanawia mała ilość sugerowanej przestrzeni na dysku,może świat gry nie będzie wcale duży(było info o wielkości świata?) lub tekstury są niższej jakości.
Mogliby dać wparcie pod 4 rdzenie,bo ciagle to rzadkośc,a by sie przydało.
Sugerowane karty graficzne też w porzadku,raczej z tej niższej półki.

Ostatnio edytowane przez Hussar : 03-08-09 o 13:53.
RPG
Hussar jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 03-08-09, 22:55   #8
Smutas
Berserker
 
Smutas awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2005
Skąd: kraina barbarzyńców
Posty: 13 004
Domyślnie

Pamiętam jaki był płacz jak pokazało się G4, że wymagania takie wysokie, że nie wszyscy mają takie kompy, że koljna gra powinna być bardziej dostępna itp, itd.
A jak zrobili taką grę, to teraz płacz, że wymagania za niskie.
I jak tu ludziom dogodzić? :-)))
__________________
Pro Fide, Rege et Lege
Honorowy Użytkownik Forum



Wredny barbarzyńca
User, który ma ZAWSZE rację :-)
RPG
Smutas jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 03-08-09, 23:03   #9
DoneR
Kąsacz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2007
Posty: 355
Domyślnie

Jest nieźle. Powinno śmigać na maksymalnych, a gdyby jednak coś było nie tak to troszkę trzeba będzie sobie przyciąć.
Fakt, mało gra zajmuje, ale to mnie akurat nie obchodzi, bo na szczęście dysk kupiłem sobie duży. Pół terabajta robi swoje ;d

Cytat:
Napisał Smutas
A jak zrobili taką grę, to teraz płacz, że wymagania za niskie.
Nie zauważyłem, żeby ktoś płakał z tego powodu ;p
__________________



Bad to the Bone
Czarny Rycerz Podziemia
RPG
DoneR jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 03-08-09, 23:09   #10
cieniostwur
Jaszczur
 
Zarejestrowany: listopad 2008
Skąd: Podkarpacie.
Posty: 265
Domyślnie

Cytat:
Napisał Smutas Zobacz post
A jak zrobili taką grę, to teraz płacz, że wymagania za niskie.
Smutas wydaje mi się że nikt nie płakał z powodu niskich wymagań, a najwyżej ze słabej grafiki. Niestety jedno wynika z drugiego.
edit: DoneR ubiegłeś mnie z tą uwagą do Smutasa

No cóż wymagania rekomendowane spełniam na styk(mam GeForce 8800). Najwyżej da się na średnie detale i gitara. 2,5 GB to faktycznie strasznie mało, nie pojawiło się jakieś wyjaśnienie od wydawcy...? Zresztą jak ma się 160 to nawet 12 GB nie sprawi problemów.
__________________
"(...)najprawdopodobniej do Japonii, którą wymyślił, a potem dał małolatom, bo uznał ją za gównianą zajawkę."
RPG
cieniostwur jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 04-08-09, 00:19   #11
juserek
Demon
 
juserek awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2009
Skąd: z Zaświatów
Posty: 741
Domyślnie

Te 2,5GB twardziela to faktycznie wydaje sie mało. Ale świat ma być wielkości pierwszych Gothic'ów, więc może jednak? Choć na początku pomyślałem, że to ma być nie 2,5GB tylko 25GB Troszkę sporo, co?
__________________
Masz jakieś pytania? Szukasz czegoś? Chcesz coś pobrać? Kliknij w KLASZTOR!!

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu
RPG
juserek jest offline  
Góra
Nieprzeczytane 04-08-09, 10:38   #12
Smutas
Berserker
 
Smutas awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2005
Skąd: kraina barbarzyńców
Posty: 13 004
Domyślnie

Cytat:
Napisał DoneR Zobacz post
Nie zauważyłem, żeby ktoś płakał z tego powodu ;p
Cytat:
Napisał cieniostwur Zobacz post
Smutas wydaje mi się że nikt nie płakał z powodu niskich wymagań, a najwyżej ze słabej grafiki.
Rany, nie znacie takiego pojęcia jak "przekąs"? I skąd wiecie, że ci co skrytykowali niskie wymagania nie uronili łzy nad klawiaturą pisząc swoje posty? :-)))

Z drugiej strony mała ilośc pamięci na twardzielu może być spowodowana tym, że chcąc walczyć z piratami program został tak napisany, że np. nowe lokacje bedą się wczytywały tylko z oryginalnej płytki z grą a nie z zapisu na twardzielu?
__________________
Pro Fide, Rege et Lege
Honorowy Użytkownik Forum



Wredny barbarzyńca
User, który ma ZAWSZE rację :-)
RPG
Smutas jest offline  
Góra
Zamknięty Temat


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Wymagania. Stream Pomoc techniczna 5 31-03-07 11:56
[G1/G2] Wymagania... Link_mc Pomoc techniczna 9 24-05-04 15:06


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.