Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Gothic II: Noc Kruka > Pomoc
Przeładuj stronę jaka rodzielczość?

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 16-12-18, 12:03   #1
Malda555
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: grudzień 2018
Posty: 7
Smile jaka rodzielczość?

Witam. Mam nowy komputer z z systemem windows 10 no i chce zagrać w gothica 2 NK. Mam również monitor rozdzielczość 1920x1080 no i jak wchodzę w gre to mi się nie równo włącza i nie mogę znaleźć dobrej rozdzielczosci w gothicu. Podał by mi ktoś jaką mam rozdzielczość ustawić by było wszystko dobrze, i nic nie ucinało?
RPG
Malda555 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 12:38   #2
 Ancoron
Ma admina
 
Ancoron awatar
 
Zarejestrowany: styczeń 2016
Posty: 7 383
Domyślnie

Gothic to stara gra i zbytnio nie jest przystosowana do wyższych rozdzielczości, więc tekstury mogą być nierówne.
Niemniej:
1. plik gothic ini, linijka zVidResFullscreenX gdzie ustawiasz swoją własną rozdzielczość
2. tak samo, linijka: extended menu, tutaj zamieniasz 0 na 1 i w menu gry powinieneś mieć wyższe rozdzielczości.
3. Jak tamto nie pomoże i będzie zbyt porozciągane, to spróbuj: http://chomikuj.pl/w15n14/Gothic+2+Widescreen+Fix
RPG
Ancoron jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 17:12   #3
 Mika 123
Strażnik Miejski
 
Mika 123 awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2016
Skąd: Khorinis
Posty: 1 862
Domyślnie

Ja też miałem ten sam problem, dodatkowo na górze występował uporczywy biały pasek. Ale chyba poza tym co napisał Ancoron, musisz ściągnąć GMDK, player kit, itd. To pozwoli Ci normalnie grać i ściągać także jakieś modyfikacje.
RPG
Mika 123 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 17:34   #4
Malda555
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: grudzień 2018
Posty: 7
Domyślnie



Wszystko działa ale jest nie równo i nie da się grać. Wiecie jak zmienic?
RPG
Malda555 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 17:36   #5
Malda555
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: grudzień 2018
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mika 123 Zobacz post
Ja też miałem ten sam problem, dodatkowo na górze występował uporczywy biały pasek. Ale chyba poza tym co napisał Ancoron, musisz ściągnąć GMDK, player kit, itd. To pozwoli Ci normalnie grać i ściągać także jakieś modyfikacje.
https://zapodaj.net/338fbc35a2886.png.html

Wszystko działa ale jest nie rowno i nie da sie grac. Wiesz jak to zmienic?
RPG
Malda555 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 17:37   #6
Malda555
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: grudzień 2018
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Napisał Ancoron Zobacz post
Gothic to stara gra i zbytnio nie jest przystosowana do wyższych rozdzielczości, więc tekstury mogą być nierówne.
Niemniej:
1. plik gothic ini, linijka zVidResFullscreenX gdzie ustawiasz swoją własną rozdzielczość
2. tak samo, linijka: extended menu, tutaj zamieniasz 0 na 1 i w menu gry powinieneś mieć wyższe rozdzielczości.
3. Jak tamto nie pomoże i będzie zbyt porozciągane, to spróbuj: http://chomikuj.pl/w15n14/Gothic+2+Widescreen+Fix


https://zapodaj.net/338fbc35a2886.png.html

Wszystko działa ale jest nie rowno i nie da sie grac. Wiesz jak to zmienic?
RPG
Malda555 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 17:40   #7
 Mika 123
Strażnik Miejski
 
Mika 123 awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2016
Skąd: Khorinis
Posty: 1 862
Domyślnie

Musisz po prostu wejść w ustawienia w grze, potem wybrać chyba "opcje grafiki" i tam będziesz mogła wybrać rozdzielczość. Strzałkami wybierasz, enterem zatwierdzasz.

PS Nie musisz pisać oddzielnego postu, by zwrócić się do innego użytkownika. Wszystko możesz zmieścić w jednym .
RPG
Mika 123 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 17:42   #8
Malda555
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: grudzień 2018
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mika 123 Zobacz post
Musisz po prostu wejść w ustawienia w grze, potem wybrać chyba "opcje grafiki" i tam będziesz mogła wybrać rozdzielczość. Strzałkami wybierasz, enterem zatwierdzasz.

PS Nie musisz pisać oddzielnego postu, by zwrócić się do innego użytkownika. Wszystko możesz zmieścić w jednym .
W ustawieniach mam rozdzielczosc 1920x1080x16 i 1920x1080x32 i jak klikam na którąś z nich to mam to samo, czyli krzywo. Ale np chciałam zminimalizować gothica i nacisłam alt+Tab na pulpit i potem spowrotem na gothica to miałam gdzies przez 3 sekundy wszyztko dobrze ale potem sie wczytało to takie przesunięte. To było na rozdzielczosci 1920x1080x16
RPG
Malda555 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 17:45   #9
 Mika 123
Strażnik Miejski
 
Mika 123 awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2016
Skąd: Khorinis
Posty: 1 862
Domyślnie

Cóż, tutaj już nie wiem, nie pomogę. Mnie się udało. Mogę jeszcze jedynie polecić sprawdzenie, czy w plikach ini rzeczywiście jest wszystko w porządku, bo czasem się to pieprzy.
RPG
Mika 123 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 17:48   #10
Malda555
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: grudzień 2018
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mika 123 Zobacz post
Cóż, tutaj już nie wiem, nie pomogę. Mnie się udało. Mogę jeszcze jedynie polecić sprawdzenie, czy w plikach ini rzeczywiście jest wszystko w porządku, bo czasem się to pieprzy.
a co tam sprawdzic? A może to coś w komputerze jest ustawione czy cos xd bo jak mialam windows 7 i ten monitor to dzialalo wszystko ale dopiero jak kupilam nowy komputer z winmdows 10 (ten sam monitor co wczesniej) to nie dziala
RPG
Malda555 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 17:54   #11
 Mika 123
Strażnik Miejski
 
Mika 123 awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2016
Skąd: Khorinis
Posty: 1 862
Domyślnie

No tą linijkę wspomnianą przez Ancorona:
zVidResFullscreenX
No i musisz sobie wybrać odpowiadającą Ci rozdzielczość.
RPG
Mika 123 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 16-12-18, 18:04   #12
Malda555
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: grudzień 2018
Posty: 7
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mika 123 Zobacz post
No tą linijkę wspomnianą przez Ancorona:
zVidResFullscreenX
No i musisz sobie wybrać odpowiadającą Ci rozdzielczość.
Działa Dziękuje za Pomoc jak bede miec jeszcze jakis problem to napisze XDD
RPG
Malda555 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Gothic II NK - rodzielczość 1920x1080 thorus333 Pomoc techniczna 5 12-12-13 21:03
Jaka gra? Huberbas Gry 14 17-10-10 22:41
Jaka to gra?[KONKURS] Sonisphere Gry 155 09-06-10 00:11
Jaka to gra? Sad Statue Gry 938 29-03-07 00:33
Jaka gra Lowc@ Gry 9 12-08-04 17:05


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.