Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Modding > + > Publikacje modderów
Przeładuj stronę Gothic mój świat

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
Nieprzeczytane 11-02-13, 19:31   #1
Tangor
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: grudzień 2011
Posty: 6
Smile Gothic mój świat

Przerobiłem główny świat w 3d i zrobiłem sporo modeli w 3d. Oczywiście dodane do projektu. Jeśli chcesz pobrać ten projekt tu jest link: LINK A tutaj film prezentujący prace Co o nich sądzicie? YOUTUBE
RPG
Tangor jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-02-13, 20:09   #2
Zręczny
 
 
Zarejestrowany: lipiec 2011
Posty: 2 814
Domyślnie

A jak dodawać do gry gotowe przedmioty użytkowe? Tzn. nie do podnoszenia, ale np. skrzynia, albo drzewo?
RPG
Zręczny jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-02-13, 20:24   #3
Avallach
Czarny Goblin
 
Avallach awatar
 
Zarejestrowany: styczeń 2010
Posty: 166
Domyślnie

Drzewo nie jest przedmiotem użytkowym, chyba że masz na myśli stojak do cięcia drewna.

Ogólnie to sprawa dość problematyczna, bo trzeba zapisać model oraz wykorzystywane przez niego animacje w plikach asc, a następnie napisać odpowiedni skrypt mds. Nie ma o tym gotowych tutoriali, jedyne co mogę zaproponować to przyjrzeć się temu jak są zrobione gotowe interaktywne voby.

//edit: no chyba że przez dodawanie nowych przedmiotów do gry masz na myśli dodawanie STARYCH, tylko w innych miejscach (czyli że nie tworzysz sam modeli ani animacji, używasz tylko gotowych). To akurat jest proste. Tutaj jest stworzony przeze mnie spis ich modeli: http://themodders.org/index.php?/top...nteraktywnych/
__________________

theModders.org - Administrator
GothicSite - newsman [modding]

Ostatnio edytowane przez Avallach : 11-02-13 o 20:28.
RPG
Avallach jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-02-13, 20:28   #4
Zręczny
 
 
Zarejestrowany: lipiec 2011
Posty: 2 814
Domyślnie

Tak, o to chodziło dzięki Avallach.
Ale potrzebny do tego spacer? :C

Ostatnio edytowane przez Zręczny : 11-02-13 o 20:34.
RPG
Zręczny jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-02-13, 21:08   #5
Avallach
Czarny Goblin
 
Avallach awatar
 
Zarejestrowany: styczeń 2010
Posty: 166
Domyślnie

Rozumiem że w końcu chodziło ci o to drugie, łatwe.
Tak, niestety wszystko trzeba robić Spacerem. Istnieje wtyczka do Blendera pozwalająca operować na modelach zenów, ale obiekty interaktywne można dodawać tylko przez Spacera. Żeby z niego korzystać, musisz mieć oczywiście zainstalowane GMDK bądź ręcznie wypakować odpowiednie pliki za pomocą Gothic VDFS.
__________________

theModders.org - Administrator
GothicSite - newsman [modding]
RPG
Avallach jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 12-02-13, 17:37   #6
Zręczny
 
 
Zarejestrowany: lipiec 2011
Posty: 2 814
Domyślnie

Ale mi Spacer do G1 nie działa jakieś "nie znaleziono wejścia do procedury blablabla w bibliotece ms32.dll" A GMDK też nie potrafie... Przecież w G2:NK da się za pomocą kodu "Insert ji(1-13)
RPG
Zręczny jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 12-02-13, 18:01   #7
Avallach
Czarny Goblin
 
Avallach awatar
 
Zarejestrowany: styczeń 2010
Posty: 166
Domyślnie

Za pomocą komendy "insert" z konsoli da się spawnować tylko obiekty klasy c_item - przedmioty będące elementami ekwipunku, do tego są one zapisywane jedynie w zapisie gry, nie da się z poziomu gry nadpisać pliku świata (.zen).

Za pomocą specjalnych modyfikacji skryptów dałoby się w ten sposób spawnować dowolne obiekty które są w grze (oprócz budynków), jednak byłyby problemy z kolizjami, wydajnością i oświetleniem, do tego nie działałaby ich interaktywność.

Jedyny sensowny sposób dodawania obiektów do świata gry (na potrzeby modów) to używanie Spacera.
__________________

theModders.org - Administrator
GothicSite - newsman [modding]
RPG
Avallach jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 12-02-13, 18:24   #8
BoomShaker
Czarny Goblin
 
BoomShaker awatar
 
Zarejestrowany: styczeń 2011
Skąd: Traktorland
Posty: 146
Domyślnie

Diego, ściągnij brakujący plik .dll i wrzuć go do folderu ze spacerem. Po prostu wpisz w google nazwę brakującego pliku i go ściągnij. Powinno pomóc.
RPG
BoomShaker jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 12-02-13, 18:29   #9
Zręczny
 
 
Zarejestrowany: lipiec 2011
Posty: 2 814
Domyślnie

A czy ty rozumiesz, że JA MAM TEN DURNY PLIK?! Chodzi o jakąś "Procedure ALL_Sample cośtamcośtam" Przecież mam ściągnięty ten plik gamoniu -.-
RPG
Zręczny jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 12-02-13, 18:49   #10
KlimekPL
Cieniostwór
 
KlimekPL awatar
 
Zarejestrowany: czerwiec 2012
Posty: 539
Domyślnie

I po co od razu te wyzwiska? Może trochę kultury, ludzie chcą ci pomóc a ty plujesz jadem, chcesz się jakoś dowartościować, zaleczyć kompleksy?

Może i dostane warna za offtop, ale już nie mogę zdzierżyć tego gościa...
__________________


RPG
KlimekPL jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 12-02-13, 18:50   #11
BoomShaker
Czarny Goblin
 
BoomShaker awatar
 
Zarejestrowany: styczeń 2011
Skąd: Traktorland
Posty: 146
Domyślnie

Dobra, spokojnie, bez nerwów. Zrób reinstal spacer'a, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
RPG
BoomShaker jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 12-02-13, 23:19   #12
Avallach
Czarny Goblin
 
Avallach awatar
 
Zarejestrowany: styczeń 2010
Posty: 166
Domyślnie

To znaczy że masz złą wersję tej dllki. Jak ściągniesz inną i wstawisz do folderu ze Spacerem, powinna mieć priorytet w uruchamianiu. A najlepiej sprawdź w internecie co to za błąd...
__________________

theModders.org - Administrator
GothicSite - newsman [modding]
RPG
Avallach jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Mój test o Gothic 1 i Gothic 2NK! Quentin1113 Myrtana 1 17-09-11 22:41
Mój Gothic 2 nie działa Szamacik Pomoc techniczna 8 24-04-06 16:23


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.