Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Gothic 3 > Dyskusja
Przeładuj stronę Developing modów Gothic 3

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 01-01-09, 17:38   #1
Babo
Jaszczur
 
Zarejestrowany: kwiecień 2004
Skąd: z 9 piekieł
Posty: 127
Domyślnie Developing modów Gothic 3

Otóż już na wstępie chciałbym zaznaczyć, że na naszym forum nie działu Mody Gothic 3. Niestety, choć owych modów jest już dość sporo i niektórę są bardzo ciekawe. Lecz sam temat nie o tym.

W tm temacie mam zamiar podać Wam podstawy moddingu gothica 3. Tak jest, mimo że samego mod tool'a PB nie wydało i nie wyda, jednak jest pełno programów stworzonych przez samych fanów. Niestety, nie są to programy pozwalające zmienić zbyt wiele, lub ingerująych w bezpośredni w fizyke lub geografie gry. Natomiast co można już zrobić :

- zmieniać questy, tzn. możemy całkowicie zmienić warunki questa, jego nagrode, wymaganie itd. Jedyne czego tu nie można, to dodawać własnych, całkowicie nowych questów.
- zmieniać tekstury, oświetlenie, mapy w grze, możemy np. dać laresowi głowę Diego i na odwrót; możemy zmieniać tekstury zbroi; niestety, nikt nie wpadł jeszcze jak zmienić modele. Problem polega na odczytywaniu formatów plików :/
- możemy zmienić całkowicie napisy w grze, po swojemu nazwać NPC, itemy, umiejętności czy statystyki; podobnie możemy zmieniać atrybuty NPC i itemów np. możemy sprawić że niewolnicy podczas rewolucji wyciągną oręż z magicznej rudy lub miecz dwuręczny będzie trzymany w jednej ręce; możemy sprawić że każdy NPC jaki się nam podoba będzie miał opcję handlu, którą możemy skonkretyzować na np. sprzedaż myśliwską, alchemie, broń białą; podobnie możemy sprawić że każdy NPC będzie mógł wejść z nami w tzw. party

No dobra to te ważniejsze rzeczy. Tylko jak to zrobić? Otóż nie jest to jakieś szczególnie trudne. Wszystko polega na pracy w photoshopie lub zwykłym notepadzie w zależności co modyfikujemy. Teraz czas na narzędzia :

1) G3pak i G3pakdir to dwa programy, które pozwolą nam zacząć zabawę z zmianami g3. G3pak dekompiluje nam pliki .pak i .p0x(x to numer danego pliku)
G3pakdir z kolei skompiluje nam na powrót dane pliki w format .pak lub p0x w zależności co edytujemy. Linki :

http://www.bendlins.de/nico/gothic3/

2) Jeśli chcemy zabrać sę za tekstury, potrzebny nam photoshop. Jednak photoshp nie obsługuje formatu .dds, w którym są zapisane wszystkie tekstury, mapy itd. Do konwersji i dekonwersji służy nam program ddsconverter. Link :

http://files.filefront.com/DDS+Conve.../fileinfo.html

3) Trzeci, bardzo ważny program do edycji statystyk itemów, NPC itp. to G3 Template Editor. Pozwala on na wgląd w pliki .tpl w których właśnie te informacje są zawarte. Link :

http://becker-print-soft.com/g3/g3_tpledit.jar

Aby zadziałał musimy mieć zainstalowane na komputerze środowisko Java.
Jest darmowe, więc problemów nie ma.

Na koniec podam Wam jakie pliki są gdzie. Otóż :

- wszelkie pliki graficzne są w plikach _compiledAnimation i _compiledImage. Być może są gdzieś jeszcze, bo naprawdę g3 to nei tylko bajzel w samej grze a w plikach także niestety.

- wszelkie mapy jak i menu oraz ikoki, pasek życia itd. itd. są w pliku gui.

- w quests mamy wszystko na temat questów, jednak nie próbujcie zmieniać zbyt wiele i trzymajcie się standardowych tam oznaczeń, wszystko w g3 jest z sobą powiązane niestety i pojedynczy plik w quest.pak może miec krytycznie znaczenie dla pliku w np. templates.pak. Krok po kroczku a dojdziemy co gdzie i jak.

- w strings mamy całą polską lokalizacje gry. W tym .pak'u mamy pliki .ini, które spokojnie można modyfikować notepadem.

- w templates.pak mamy wszelkie informacje na temat itemów, NPC itd. Jeśli chcecie zmienić właściwości broni lub Xardupka to właśnie tutaj to robicie.

To tyle co SAM wiem. Podam tu jeszcze 2 linki do stronek, które mi się bardzo przydają podczas tworzenia mojej pierwszej poważnej modyfikacji. Mimo wszystko i tak jest dość prosta, jednak jak na g3 i nasze możliwości jest poważna Oto linki :

http://www.g3-modding.tk/

http://forum.jowood.com/showthread.php?t=137531

To tyle, mam nadzieje, że sami też się weźmiecie do odkrywania tajemnic g3. Być może razem uda nam się zacząć tworzyć modyfikacje nie polegjące jedynie na zmianie tekstur w grze^^

Pozdrawiam Babo aka Artemis

EDIT: Acha jeszcze jedno, uważajcie przy edycji na duże litery. Tylko w Windowsie folder lub plik XXX i xxx to to samo. Każdy inny system i środowisko na świecie uzna że XXX i xxx lub Xxx to 3 różne foldery/pliki. Dlatego przypatrzcie się jak jest napisane w oryginalnych plikach np. STR i dalej piszcie STR. Gdy napiszecie Str wyskoczy fatal error lub syntax error

Ostatnio edytowane przez Babo : 01-01-09 o 17:43.
RPG
Babo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 27-01-09, 00:34   #2
pikolo
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: luty 2008
Posty: 1
Domyślnie

niemoge spakowac pliku pak moze jakas dokladniejsza instrukcja
RPG
pikolo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 27-01-09, 19:45   #3
Babo
Jaszczur
 
Zarejestrowany: kwiecień 2004
Skąd: z 9 piekieł
Posty: 127
Domyślnie

Tam masz w pliku readme, gdzie jest wszystko ładnie wyjaśnione, ale od tego czasu pojawił się dużo prostszy w obsłudze program "G3pakWorker". On pakuje i rozpakowuje pliki .pak i p0x. Link
RPG
Babo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 31-01-09, 12:27   #4
najemnikberserkerpit
Chrząszcz
 
najemnikberserkerpit awatar
 
Zarejestrowany: sierpień 2005
Posty: 7
Domyślnie

Za pomocą tego programu G3PakWorker otworzyłem plik templates; gdy już przechodzę to konkretnego pliku (rozszerzenie .tple) za pomocą notatnika za dużo nie wyczytam z tamtąd. Czy jest jakiś program, który otwiera takie pliki, i tłumaczy je na "ludzki" ?
RPG
najemnikberserkerpit jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-02-09, 21:01   #5
Venom|
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: luty 2009
Posty: 4
Domyślnie

Witam mam następujące pytanie związane ze zmianą statystyk NPC.
Czy możliwe jest zwiększenie obrażeń zadawanych w walkach npc/zwierzak vs npc/zwierzak? (np demon vs gorn ork vs czlowiek assasyn vs koczownik) Strasznie mnie denerwuje fakt iż bez mojego udziału nikt nikogo w przeciągu godziny nikogo nie zabije. Gre przeszedłem i teraz gram dla zabawy, zależy mi na tym by w walkach ludzie/ kreatury faktycznie się wybijały a nie jedynie machały żelazem i czekały aż ja podejde i zaczne zabijać.
Pak workera ściągnąłem ale nie zabardzo wiem co z tym zrobić.
Tak więc jako że jestem totalnie zielony w tych sprawach czy ktoś jest w stanie mi pomóc i powiedziec jak takową rzecz zrobić?
Z góry dziękuję
RPG
Venom| jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-02-09, 23:36   #6
Babo
Jaszczur
 
Zarejestrowany: kwiecień 2004
Skąd: z 9 piekieł
Posty: 127
Domyślnie

Najpierw najemnik berserk, 3 program, który podałem właśnie edytuje te pliki

Co do obrażeń, tak jest możliwość, właśnie dzięki plikom .tplr. Musisz je sobie template editorem wyedytować i dodać obrażenia oraz zwiększyć minimalny i maxymalny lvl postaci/potwora. Niestety trzeba to robić po kolei, każdy npc/potwór oddzielnie. Można w ten sposób nieźle trudność gry zwiększyć.
Gdy podnosisz/zmniejszasz lvl jakiejś postaci dostajesz też mniej lub więcej expa za nią.

Jest jedno, duże ALE, bowiem pliki .tplr dotyczą TYLKO potworów i postaci poza miastami oraz NPC specjalnych jak Xardas czy Diego. Do edycji NPC w miastach, musisz edytować pliki .irendat a dla NPC z imionami .info ( które dotyczą też questów zarazem ). Pliki info edytujesz najzwyklejszym g3 editorem, choćby TYM. Co do plików .irendat to jest program, ale bardzo restrykcyjnie rozprowadzany i w googlach ani nigdzie go nie znajdziesz. Musisz napisać prośbę o niego do moda WernerTWC z world of gothic ( mimo, że on autorem nie jest ).

Ostatnio edytowane przez Babo : 02-02-09 o 23:41.
RPG
Babo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 10-02-09, 16:45   #7
Robertboanerges
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: październik 2008
Posty: 11
Domyślnie

Babo ten program jest jakiś dziwny.Nie mogę Się połapać jak zmienić lvl potworów i wiele innych rzeczy.Cz mógłbyś przybliżyć działanie tego programu?
RPG
Robertboanerges jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-02-09, 00:26   #8
Babo
Jaszczur
 
Zarejestrowany: kwiecień 2004
Skąd: z 9 piekieł
Posty: 127
Domyślnie

Heh, najlepiej trzeba znać język angielski i niemiecki, bez tego na dzień dzisiejszy ani rusz do tworzenia modyfikacji g3.

Musisz otworzyć nim pliki .tplr które są w templates.pak. Gdy już otworzysz jakiś plik, będziesz miał zakładki, no i .... szukasz Szukasz gdzie co i jak. Po prostu nie jestem w stanie tego bliżej wytłumaczyć bo tych zakładek i opcji do zmian jest tak wiele, że zajełoby mi to z 2-3h. Nie jest to jakoś szczególnie trudne, mi "wkręcenie" się w to zajeło jakieś 15 minut

Jeszcze taka jedna sprawa na koniec. Ostatnio bawiąc się, zmieniając różne rzeczy, doszedłem do wniosku, że być może te pliki .tplr są całkowicie zbędne. Dlaczego? Ano dlatego, że tak faktycznie zachodzą zmiany w NPC gdy go sobie zespawnujemy w konsoli poleceniem np. spawn Rebelite_01, jednakże gdy już idziemy sprawdzić zmiany do jakiegokolwiek innego rebelite_01 już obecnego na mapie od początku gry, zmian najprawdopodbniej nie ma. Teraz trzeba by było dojść, gdzie są ci NPC, których edytujemy w plikach .tplr lub czy w ogóle są. Większość jednak ustawień NPC np. w miastach, farmach, lasach itd. są w plikach .irendat w Projects_compiled.pak. Jak już napisałem program do edycji tych plików jest bardzo restrykcyjnie rozprowadzany a ja szanuje tę decyzje.
Jeśli ktoś mógłby sprawdzić moje podejrzenia byłoby świetnie. Jak już pisałem, pliki g3 to jeden wielki śmietnik, ja usunąłem ponad 200mb plików u siebie i gra działa super Gdyby się okazało, że pliki .tplr faktycznie nie są potrzebne, że to kolejna ślepa uliczka PB w rozwoju G3, to możnaby kolejne 500mb uwolnić.

Ostatnio edytowane przez Babo : 11-02-09 o 00:28.
RPG
Babo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-02-09, 04:47   #9
Robertboanerges
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: październik 2008
Posty: 11
Domyślnie

Babo wybacz mi nachalność ale gdzie ty widzisz pliki z rozszerzeniem .tplr
Ja tam widzę pliki .tple.I czy faktycznie do edycji używasz programu
g3_tpledit ?

A jak się nazywa program do edycji plików .irendat ?
RPG
Robertboanerges jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-02-09, 15:52   #10
Babo
Jaszczur
 
Zarejestrowany: kwiecień 2004
Skąd: z 9 piekieł
Posty: 127
Domyślnie

Sorry, pomyłka, faktycznie pliki tple, zwykła literówka ( nowa klawiatura, nawet nie zauważyłem ).

Do edcyji plików .irendat jest program Gothic 3 NPC Duplicator, ale w googlach go nei znajdziesz ani nigdzie go nie ściągniesz. Musisz pogadać z modami na world of gothic forums.
RPG
Babo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-02-09, 22:26   #11
Robertboanerges
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: październik 2008
Posty: 11
Domyślnie

Babo mam maleńką prośbę.W G3 w modowaniu jestem zupełnie zielony.W poprzednich częściach gothica potrafiłem sam tworzyć mody.Choćby wstawianie dodatkowych postaci,potworów a także dodawać różne przedmioty u handlarzy.I to przeglądając tylko polskie fora o modowaniu nawet nie zadałem żadnego pytania.Czy mógłbyś na jakimś przykładzie opisać jak funkcjonuje ten program.Chodzi mi o poziomowaniu potworów co równa się zwiększeniu trudności gry.Mówię o programie g3_tpledit.Ponieważ nic z nie go nie mogę załapać.Link który dałeś wcześniej nie jest kompletny

http://www.geocities.com/vagospap/templates.html
Nie wyswietlają się tam screeny po kliknięciu na nie.
Proszę pomóż mi.

Pozdro.
RPG
Robertboanerges jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 12-02-09, 16:52   #12
Babo
Jaszczur
 
Zarejestrowany: kwiecień 2004
Skąd: z 9 piekieł
Posty: 127
Domyślnie

1 )Otwierasz program.
2) Klikasz File potem Open i wybierasz jakiś plik .tple np. z NPC/Monsters Alligotor_alligator.tple
3) Pokazują Ci się po lewej stronie zakładki z napisem na samej górze Alligator.
4) Otwiersz po kolei zakładki i szukasz gdzie jest wpis Level i LevelMax.
5) Zmieniasz te wartości na np. 1000 i 1200.
6) Good luck z walczeniem z czymś takim :P Komenda na twojego aligatora to Spawn Alligator.

Tyle, o ile pamiętam level był w zakładce gNPC_PS, ale pewien nei jestem, więc przeszukaj je. Jest ich z 10 może więcej, więc to nawet minuty nie zajmie.
RPG
Babo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.