Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna > Pomoc Techniczna [G3]
Przeładuj stronę O plynnosci dzialania gothic 3

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 20-10-06, 18:46   #121
Reynevan_666
Czarny Goblin
 
Zarejestrowany: wrzesień 2006
Posty: 154
Wyślij wiadomość przez AIM do Reynevan_666
Domyślnie

na XP 64bit jakoś działa ok ... tamten system to przerobiony win 2003 bodaj(z tego co pamietam to serwerowy) i działa na 4 lepiej niż na 2...
RPG
Reynevan_666 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 20-10-06, 18:53   #122
Adjes
Skazaniec
 
Zarejestrowany: sierpień 2005
Posty: 72
Domyślnie

4GB mogłyby wesprzeć Gothica lepiej niż 2GB ze względów mulenia windowsowego, a zresztą owy system można zapewne tak skonfigurować, aby przydzielał więcej... przykładowo winda przydziela programom 256 kb pamięci L1, ale można bezproblemowo skonfigurować to tak, aby przydzielała tyle ile jest .
__________________
Uważajcie Beliarowcy bo Bezimienny i Spółka znowu nakopią niepokonanym wam!
RPG
Adjes jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 20-10-06, 19:17   #123
danzelmario
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: czerwiec 2006
Posty: 50
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by Netman@20-10-2006, 19:11
To może powiesz że profesjonalne programy do obróbki grafiki typu photoshop, 3d Max mogą dostać tylko 2gb  przy posiadaniu  np 4gb ramu?

Gdyby tak było to profesionaliści by się zachlastali pracując na tych 2gb :]
418848
ja tylko mowie co potrafi standardowy windows xp 32 bit! a on nie potrafi przydzielic programowi wiecej niz 2 giga ramu wiec ja nie wiem jak to graficy rozwiazuja.
Reynevan_666
na xp 64 bit i takim procku czy ty mserwerowym windows faktycznie gothic powinien chodzic lepiej bo te wersje na pewno lepiej gospodaruja pamiecia.
RPG
danzelmario jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 20-10-06, 19:18   #124
phoenix73
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: październik 2006
Skąd: Canterbury
Posty: 9
Domyślnie

mam pytanie ponownie mam pentium d 3.2 ghz 2gb ram gf 7600 512 mb i jestem posiadaczem angielskiej wersji g3 (orginal) od 3 dni pogrywam i dzis doszedlem do zadan w trzecim miescie i zaczal sie problem gra wiesza mi windoze co minute jesli ktos ma pomysly dlaczego chetnie przyjme rady btw do tej chwili nie bylo duzych problemow w 3 miescie jest niestety sporo postaci niezaleznych moze to ma znaczenie nie wiem mam juz patch ale nie mam pojecia czy to cos zmieni dzieki z gory za rady
RPG
phoenix73 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 20-10-06, 19:22   #125
danzelmario
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: czerwiec 2006
Posty: 50
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by phoenix73@20-10-2006, 19:19
dzis doszedlem do zadan w trzecim miescie i zaczal sie problem gra wiesza mi windoze co minute.w 3 miescie jest niestety sporo postaci niezaleznych moze to ma znaczenie nie wiem mam juz patch ale nie mam pojecia czy to cos zmieni dzieki z gory za rady
418853
niestety przy duzej liczbie postaci wine ponosi twój procesor bo to on generuje ich zachowanie i widocznie jest za słaby?
RPG
danzelmario jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 20-10-06, 19:29   #126
phoenix73
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: październik 2006
Skąd: Canterbury
Posty: 9
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by danzelmario@20-10-2006, 17:23
niestety przy duzej liczbie postaci wine ponosi twój procesor bo to on generuje ich zachowanie i widocznie jest za słaby?
418855

jak juz pisalem to dwurdzeniowy pentium 3.2 ghz chyba powinien wystarczyc to musi byc cos innego
RPG
phoenix73 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 20-10-06, 21:10   #127
GreenGo
Jaszczur
 
Zarejestrowany: luty 2005
Posty: 256
Domyślnie

przetestuj stabilność pamięci i procka za pomocą sp2004 (uruchom dwa na raz). Może to wina niestabilności któregoś z tych podzespołów, może gdy jest więcej NPC to bardziej się procek "męczy" przez co np. zbytnio się gdzieje.
RPG
GreenGo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 20-10-06, 23:33   #128
dnzuturbo
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: październik 2006
Posty: 2
Domyślnie

moja opinia na temat wydajnosci gry przy posiadaniu wiekszej ilosci ramu. okej ktos pisal ze zmienienie z 2 gb na 4 gb ramu moze wkoncu da 100 % plynna gre. Ino ta gra niegdy calokowicie niebedzie idealnie chodzic zawsze beda przyciecia z prostego powodu. gra sie na jednej wielkiej planszy ktora od poczatku loadinga czy ladowania z save itp niejest w calosci ladowana a jakby mogla by w calosci byc ladowana oD Razu (wlasciwie caly gothic 3 w ram) to wtedy sie osiagnie 100 % ideal plynna gre. pomijajac to ze ladowanie przez dysk twardy calej gry w ram zajelo by tyle co sama instalacja gry- dziekuje za takie ladowanie gry.... mozna by ciasto upiec. iz niejest w zaden sposob wykonany podzial na sektory czy jakby to bardziej przyswoic levele, poziomy efekt przy wiekszej liczbie ramu bedzie ten sam. w takiej grze bardzo duze znaczenie ma szybszy dysk twardy wtedy niezniweluje to zaciachow momentami ale zmiejszy czas wgrywania. Mozna tutaj w niewiadomo ile ladowac w ram itp ale efekt bedzie ten sam, taka gra pO Prostu. bedzieta lazic ludkiem w nowe obszary to dojdzie do momentu wgrywania nowych textur w danym miejscu algorytmow itp i innych duperele.
RPG
dnzuturbo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 21-10-06, 00:08   #129
Maciomaniak
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: marzec 2005
Posty: 14
Domyślnie

Mam kompa:

AMD Athlon 3600+ (socket 754)
Kingston DDR 1.5 GB
ASUS Geforce Extreme N7800GT 256 MB.

Na tej konfiguracji zaraz po formacie zainstalowałem Gothica 3. Detala na maks. I co?

NIC, ABSOLUTNIE NIC NIE TNIE!! Autentycznie... nic nie zwalnia... gram na patchu. Ta gra jest nie dość że lepiej zoptymalizowana od Obliviona to jeszcze ładniejsza z wyjątkiem wygładzania krawędzi (bo tych w grze sie włączyć nie da ). Ale to już włączyłem, zaraz sprawdze jak chodzi
RPG
Maciomaniak jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 21-10-06, 09:14   #130
™Kostµch™
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: luty 2006
Posty: 4
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by Maciomaniak@20-10-2006, 23:09
Mam kompa:

AMD Athlon 3600+ (socket 754)
Kingston DDR 1.5 GB
ASUS Geforce Extreme N7800GT 256 MB.

Na tej konfiguracji zaraz po formacie zainstalowałem Gothica 3. Detala na maks. I co?

NIC, ABSOLUTNIE NIC NIE TNIE!! Autentycznie... nic nie zwalnia... gram na patchu. Ta gra jest nie dość że lepiej zoptymalizowana od Obliviona to jeszcze ładniejsza z wyjątkiem wygładzania krawędzi (bo tych w grze sie włączyć nie da ). Ale to już włączyłem, zaraz sprawdze jak chodzi
419027
Jedno pytanie. Czy pomijasz przycięcia typu doczytywanie obszaru i mówisz tylko o płynności, kiedy już nie doczytuje? Bo u mnie także na 1.5GB ramu (szybkiego) przycina dosyć często, grafike mam troche słabszą ale tez 256/256 (6800 GS), jeżeli to co mówisz jest prawdą to se walne drugą winde (2003serv) i to sprawdze

Aha jeszcze jedno...czy masz wersje oryginalną gry?
RPG
™Kostµch™ jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 21-10-06, 09:15   #131
Tomek.czwa
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: październik 2006
Posty: 4
Domyślnie

Wygładzanie krawędzi możesz wymusić w sterowniku ja tak robiłem z gothic 2. Ale tylko wtedy kiedy nie masz włączonych HDR. I mam jedno pytanie ile masz punktó w 3dmark 06??
RPG
Tomek.czwa jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 21-10-06, 09:30   #132
Rexil
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: październik 2006
Posty: 6
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by Maciomaniak@21-10-2006, 00:09
wyjątkiem wygładzania krawędzi (bo tych w grze sie włączyć nie da ). Ale to już włączyłem, zaraz sprawdze jak chodzi
419027
Tu sie mylisz da sie na pewno wlaczyc tak jak w gothicu 2 tylko muszisz pogrzebac w konfigu i znalesc taka linijka:
Kod:
zVidEnableAntiAliasing=0    0 dajesz na 1
RPG
Rexil jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
To już nie jest Gothic! Arcania: A Gothic Tale. DoneR ArcaniA: Gothic 4 272 08-09-09 15:51
Kompendium wiedzy o Gothic II oraz Gothic I Blodeman Dyskusja 43 31-03-06 21:21
Budowle i ruiny w gothic i gothic 2 chrząszcz Myrtana 51 09-01-06 20:22


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.