Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > ArcaniA: Gothic 4 > Pomoc techniczna
Przeładuj stronę Demo Arcanii - kwestie techniczne

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
Nieprzeczytane 24-09-10, 16:14   #61
Randal Walles
Cieniostwór
 
Randal Walles awatar
 
Zarejestrowany: luty 2007
Posty: 503
Domyślnie

Jeżeli masz ten problem co ja wystarczy, że poszukasz w necie owego pliku.
__________________
hehe
RPG
Randal Walles jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 16:30   #62
RobeN
Zębacz
 
RobeN awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2010
Posty: 480
Domyślnie

Cytat:
Napisał Randal Walles Zobacz post
Jeżeli masz ten problem co ja wystarczy, że poszukasz w necie owego pliku.
Nie należy używać półśrodków, tylko zainstalować najnowszą wersją pakietu DirectX!

1. demo zawiera instalator w sobie
2. wersję z Czerwca 2010 (obecnie najnowszą) można pobrać bezpośrednio z Microsoftu.
http://download.microsoft.com/downlo...010_redist.exe

Przypominam, że instalacja DirectX jest dwuetapowa. Po uruchomieniu pobranego pliku instalator prosi o podanie ścieżki do wypakowania plików. Polecam utworzenie katalogu C:\DX i podanie takiej ścieżki. Po wypakowaniu plików t część instalacji zostaje zakończona.
DirectX NIE JEST JESZCZE ZAINSTALOWANY!
Należy przejść do wcześniej podanego katalogu (u nas to C:\DX) i tam uruchomić plik DXSETUP (DXSETUP.EXE). Dopiero to uruchomi prawdziwą instalację pakietu DirectX.


I dodatkowo jeszcze wyjaśnienia:
Cytat:
Napisał RobeN
PhysX nie jest związany tylko z GeForce'ami!!!
PhysX działa na 2 sposoby => Software CPU oraz Hardware GPU
Wiele gier korzysta z funkcji Software CPU PhysX i nawet jeśli posiada się kartę GeForce, to i tak obliczenia PhysX są obrabiane przez CPU.
Przykładem może być Gothic 3.

Przykładem na 2 tryby może być Metro 2033, które przy podstawowych ustawieniach opiera się o Software PhysX, a przy ustawieniu maksymalnym na Hardware PhysX.

PhysX (mimo, że przejęte przez nVidię) jest wymagane do działania wielu gier. To, że posiadasz Radeona totalnie tu nie ma znaczenia. Gra bez bibliotek PhysX nie będzie działała.

Zatem zawsze należy dbać o to, by posiadać zainstalowane najnowsze biblioteki PhysX tak samo jak pakiet DirectX czy sterowniki sprzętowe (karta graficzna, płyta główna czy karta dźwiękowa).

Mówiąc o samym DirectX - bo tu też pojawiają się czasami wątpliwości - jak wiadomo są obecnie 3 wersje (9, 10 i 11). Wszystkie 3 są aktualizowane przez Microsoft w pakiecie o wspólnej nazwie DirectX Software.

To, że ktoś posiada Vistę (DX10) czy Windows 7 (DX11) nie oznacza, że nie należy instalować pakietu DirectX. Gdyż systemy te z defaultu zawierają tylko stare biblioteki DirectX 9 oraz wersje 10 lub 11 z dnia zamknięcia builda danego Windowsa. Microsoft wciąż rozwija wszystkie 3 wersje. Jeśli gra została oparta o nowe wersje np. DX9.0c, które nie są zaimplementowane w system, to gra się nie uruchomi. Instalacja pełnego pakietu DirectX (najnowsza obecnie to wersja z Czerwca 2010) jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania takich gier.

Każda wersja DX działa niezależnie! Każda gra, która obsługuje daną wersją będzie korzystała z odpowiednich dla siebie plików. Nie ma takiej sytuacji, że jak zainstalujesz DirectX 9.0c na Vistę, to stracisz DirectX 10 => są to oddzielnie działające biblioteki, które mogą koegzystować w systemie.
RPG
RobeN jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 16:34   #63
Randal Walles
Cieniostwór
 
Randal Walles awatar
 
Zarejestrowany: luty 2007
Posty: 503
Domyślnie

Cytat:
Napisał RobeN Zobacz post
Nie należy używać półśrodków, tylko zainstalować najnowszą wersją pakietu DirectX!
Zastanów się, co mówisz człowieku... Co ci da instalacja dx'a skoro ten plik nie doinstalowuje się w grze a nie braknie go w systemie... Poza tym ten instalator z demka jest jakiś trefny, przynajmniej u mnie się nie uruchamiał.
__________________
hehe
RPG
Randal Walles jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 16:57   #64
RobeN
Zębacz
 
RobeN awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2010
Posty: 480
Domyślnie

Cytat:
Napisał Randal Walles Zobacz post
Zastanów się, co mówisz człowieku... Co ci da instalacja dx'a skoro ten plik nie doinstalowuje się w grze a nie braknie go w systemie... Poza tym ten instalator z demka jest jakiś trefny, przynajmniej u mnie się nie uruchamiał.
DirectX to zestaw bibliotek systemowych.
Owszem - można wrzucać pojedyncze biblioteki do każdej z gier z osobna, ale nie taki jest tego sens ani zamierzenie Microsoftu.

Cały pakiet należy aktualizować dla systemu. Wiele gier wymusza instalację DirectX poza wolą użytkownika i jest to jak na razie najlepsza metoda, która zapewnia osobom nieznającym się na systemach Windows ani ich użytkowaniu. Od pewnego czasu i STEAM również wprowadził taki tryb instalacji, że przy pierwszym uruchomieniu instalowane są biblioteki VCRedist, DirectX czy PhysX. Problem pojawia się czasami przy bibliotekach .NET Framework. Niektóre gry wykorzystują .NET, ale nie posiadają jego instalatora. W przypadku Visty czy Windows 7 problem nie występuje do .NET 2.0, gdyż te biblioteki są wbudowane w system. Problem dotyka natomiast część użytkowników XP, którzy nie zainstalowali tych bibliotek poprzez zalecaną aktualizację ze strony Microsoft. Obecnie niektóre gry/programy mogą wykorzystywać .NET 3/3.5 czy nawet 4.0 - wówczas (jeśli dana aplikacja nie posiada w instalatorze tych bibliotek) trzeba samodzielnie pobrać (ze strony M$) i zainstalować daną wersję (przykładem może być nHancer, który wykorzystuje .NET 3.5).

Także owszem - można wrzucać pojedyncze pliki do katalogu gry, ale zamysł jest taki, że DirectX jest zestawem bibliotek systemowych i należy go aktualizować w skali systemu.

Ostatnio edytowane przez RobeN : 24-09-10 o 17:53.
RPG
RobeN jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 18:43   #65
Atrion
Pan Cienia
 
Atrion awatar
 
Zarejestrowany: marzec 2007
Posty: 641
Domyślnie

Skoro mamy off-top o directach to mam pytanie - czy DirectX należy instalować na istniejący, czy należy tamten wpierw odinstalować? Nie chcę, żeby mi w bibliotekach popierdzielił czegoś.
__________________

RPG
Atrion jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 19:54   #66
Andriuu444
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2010
Posty: 5
Domyślnie

Cytat:
Napisał Randal Walles Zobacz post
Udało mi się poradzić z problemem z pomocą danieloslawa, jak obadam demko doedytuję resztę posta.

Demko uruchomiłem, jednakże miałem pokaz slajdów. Nie ważne czy ustawiałem max detale, czy wszystko ustawiałem na minimum nie dało się grać. Poza tym bugi dotyczące textur: włosy głównego bohatera "odpadały" i wyglądały jak latający tupecik tuż nad głową a na miejscu włosów była plama, wyglądająca na narysowaną w paincie. Do tego w momencie gdy NPC, z którym się rozmawiało był do nas (graczy nie bohatera) ustawiony profilem jego głowa wraz z szyją znajdowała się dobre kilkadziesiąt cm od ciała. Następne co mnie zdziwiło to to, że wszyscy ludzie byli w pozycji modelowej (pozycja na baczność z rozłożonymi na bok rękoma) i tak też się poruszali, nawet główny bohater. Brak dźwięku jest uzasadniony chyba tym, że to demo... Może jednak to kolejny błąd, nie wnikam. Grę zakończyłem po walce z Diego, którą ledwie wygrałem przez zacinki.

Specyfikacja mojego sprzętu:

AMD Athlon 64 3200+ 2000 MHz
Gainward G-Force 8400GS 512MB DDR2 128 Bit
GOODRam 2GB DDR Dual Channel
Windows XP
Podobny sprzęt ;
Athlon 64 3200+
1,5gb GoodRam
pallit Gforce 8600GT 512
Ten sam problem ze sterownikiem, to samo rozwiązanie. Gra działa, trochę się tnie, tak z 15fps mam na oko. Na wszystkich ustawieniach praktycznie tak samo, z tym że na low jest tak jak wspomniał kolega (brak animacji), na medium i high, jest animacja walki, brak animacji ginięcia potworów i latające włosy. Nie mam najnowszych sterowników do karty.

Edit ; Wgrałem najnowsze sterowniki, gra chodzi dwa razy szybciej, ogólnie da się na spokojnie pograć. Zmierzyłbym ile mam fps, ale za bardzo nie wiem jak ;p niestety nie dało się wyeliminować tych dziwnych modeli na low. Bawiłem się opcjami grafiki (tymi szczegółowymi) i zauważyłem, że animacja biegu i walki jest przy niektórych, a niektórych nie. Wszyscy NPC chodzą normalnie, w trakcie rozmowy stoją tak z rozłożonymi łapami, ale mordą ruszają o.O.

Ostatnio edytowane przez Andriuu444 : 24-09-10 o 20:17.
RPG
Andriuu444 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 20:49   #67
wili997
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2010
Posty: 7
Domyślnie Niezła Giera !!!

Mi się bardzo spodobało demko. Nudne było by kontynuowanie sagi Gothic cały czas tym samym bochaterem.
Poprostu nasz stary Bezimienny się już zestażał jak i jego dawni koledzy. Wszystko co się zaczyna musi
się kiedyś skończyć tak jak granie poprzednim bohaterem.
Moja ocena Dema G4 :
+ Piękna grafika (ustawienia max)
+ Ogień jest bardzo realistyczny
+ Dobra optymilizacja (przynajmniej tak mi się wydaje)
+ Płynność ruchów postaci i otoczenia jak np. kołysanie się drzew, naturalne ruchy zwierząt.
+ Wciągająca fabuła
+ System walki znacznie lepszy niż w Gothicu 3
A oto wady:
- Nasz bohater nie umie pływać

Ocena od 0 do 10, zasłużone 9 !
RPG
wili997 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 21:01   #68
paladyn6
Jaszczur
 
paladyn6 awatar
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Skąd: Imardin
Posty: 262
Domyślnie

Otóż mam problem.
Gdy chcę włączyć Arcanie,wyskakuje taki błąd:
http://img827.imageshack.us/i/gothic4.png/
Próbowałem jeszcze raz zainstalować demo,ale to nie pomogło.
Jakieś rady?
__________________
|Były Poszukiwacz Podziemia Beliara||Akkarin aka Pal6||Uczeń ЗеленыйElema|
|Najbardziej Lubiany Podziemniak|
|Były Członek Wielkiej Podziemnej Rodziny|

RPG
paladyn6 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 21:10   #69
Juri_gag
Czarny Goblin
 
Zarejestrowany: kwiecień 2007
Posty: 129
Domyślnie

Amd 5000+x2 @2.8 GHZ
2048 MB RAM
HD 4830 @ 700/1000

Gra w 800x600 na low i w 1680x1050 na high ma 20-30 fps....... Tak, niezależnie od ustawień je 100% karty i 100% procka co mnie bawi Jest to jedna z najbardziej grzejących gier kompa.... Już crysis na very high który działał w 15-20 fps mniej grzał ^^
RPG
Juri_gag jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 23:42   #70
RobeN
Zębacz
 
RobeN awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2010
Posty: 480
Domyślnie

Cytat:
Napisał paladyn 6 Zobacz post
Otóż mam problem.
Gdy chcę włączyć Arcanie,wyskakuje taki błąd:
http://img827.imageshack.us/i/gothic4.png/
Próbowałem jeszcze raz zainstalować demo,ale to nie pomogło.
Jakieś rady?
Wygląda na to, że nie masz zainstalowanej odpowiedniej wersji Windows Media Player lub zainstalowałeś jakieś kodeki, które uszkodziły Ci systemowe kodeki Windowsa.

Cytat:
Napisał MuadDib Zobacz post
Skoro mamy off-top o directach to mam pytanie - czy DirectX należy instalować na istniejący, czy należy tamten wpierw odinstalować? Nie chcę, żeby mi w bibliotekach popierdzielił czegoś.
Tak, pakietu się nie dezinstaluje.
Instalator dogrywa brakujące pliki i ewentualnie naprawia uszkodzone.
W wypadku DirectXów nie ma czegoś takiego, że nowsza wersja nie zawiera jakichś tam wcześniejszych plików ze względu na widzimisie programistów. Każda kolejna wersja zawiera wszystkie poprzednie plus to co dopisano.

Ostatnio edytowane przez Luke : 24-09-10 o 23:58.
RPG
RobeN jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 25-09-10, 00:00   #71
Luke
Ognionośca
 
Luke awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2004
Posty: 706
Domyślnie

Cytat:
Napisał RobeN
Nie mam możliwości usunięcia postu...
Ale ja mam

Wypróbowałem Arcanię na laptopie z siedemnastocalowym ekranem i trzema gigabajtami RAMu, ale pożal się Boże kartą graficzną. Efekt? FPSy liczyłem na palcach, wyszło coś koło 3-4
__________________
Święte Przymierze - Patriarcha Królestwa Innosa



RPG
Luke jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 25-09-10, 00:08   #72
Andriuu444
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2010
Posty: 5
Domyślnie

Nie mogę zmienic rozdzielczości z 1024x768. Włączam show all resolutions i mam tylko tą. Ma ktoś jakieś rozwiązanie ?
RPG
Andriuu444 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Problemy z grami: Kwestie techniczne, fabuła itp. SZachu Gry 233 09-02-11 11:51
Demo Arcanii we wrześniu Macrentofeth ArcaniA: Gothic 4 34 08-09-10 23:55
[Poradnik] Najczęstsze Problemy Techniczne Aproxar Pomoc Techniczna [G3] 1 28-04-07 21:20


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.