![]() |
#1 | |
|
![]() Nie wiem czy tu jest taki temat, ale wygląda, że nie, bo prawie wszyscy robią ten sam błąd. Chodzi o odmianę przez przypadki słowa "Gothic". Otóż powinno to wyglądać tak:
Mianownik (kto? co?) - Gothic Dopełniacz (kogo? czego?) - Gothika, nie Gothica Celownik (komu? czemu?) - Gothikowi, nie Gothicowi Biernik (kogo? co?) - Gothika, nie Gothica Narzędnik ([z] kim? [z] czym?) - Gothikiem, nie Gothiciem Miejscownik ([o, w, na itd.] kim? [o, w, na itd.] czym?) - Gothiku, nie Gothicu Wołacz - [o ty] Gothiku!, nie Gothicu Tak się odmienia wyrazy zakończone literami, które nie występują w polskim alfabecie lub czyta się je niefonetycznie. Tak jak nie piszemy Włączyłem Firefoxa tylko Firefoksa. Z radością oświadczam, że osoby, które dotąd pisały Gothica itd. (a jest ich całkiem sporo) popełniły błąd. Proszę, teraz piszcie poprawnie. EDIT Podkreślone zdania już nie ważne, gdyż mądrzy ludzie zwrócili uwagę, że wyraz Gothic się nie odmienia. Ale wciąż mam nadzieję, że nie zobaczę żadnego Gothica, ale też... Gothika. Natolin Ostatnio edytowane przez Natolin : 16-04-09 o 20:33. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Kąsacz
|
![]() Twoja nauczycielka z języka polskiego, a także rodzice i rodzina mogą być z Ciebie dumni... Na prawdę. Ja, jako rodowity Polak z dziada, pradziada także jestem z Ciebie strasznie dumny. Polska potrzebuje więcej takich wykształconych i światłych ludzi, którzy nie tylko błędów nie popełniają, ale powiem więcej! - mają odwagę by na Forum (Gothika) wytknąć większości ich błędy.
Wzruszyłeś mnie tym dogłębnie. LUDZIE! PAMIĘTAJCIE! NIE GOTHICA, TYLKO GOTHIKA! I z radością oświadczam, że w pełni zasługujesz na tytuł kre... Usera roku ![]() ![]()
Królewski alchemik Ostatnio edytowane przez Fyo : 14-03-09 o 18:56. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Lewacki głos na Twoim forum
|
![]() Gothic to wyraz obcojęzyczny, nie powinno się go odmieniać, a jeśli odmieniasz, to w cudzysłowiu. To co zaprezentowałes to zwykły polonizm. :P
Jako, ze pisze l33t'em, używam apostrofa, np. Gothic'a. xD PS. Y'berrion wymięka przy tobie. :F
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
![]() Ekhm..., czuje lekki cynizm w Waszych postach.
Nie, mnie nie zawdzięczacie oświecania. Kiedyś też byłem nieuświadomiony. Ale kiedy założyłem temat o Gothiku na pewnym forum pewna pani od poprawnej polszczyzny zareagowała na moją nieprawidłową odmianę tego słowa, tak zatem oświecono mnie. PS. OŚWIECAJMY NIEOŚWIECONYCH! ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez Natolin : 14-03-09 o 19:37. Powód: drobna edycja |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Kąsacz
|
![]() Tardziel, o Gothic'u?
![]() I gdzie tam, jaki lekki cynizm? I pomijając fakt, że cynizm to chyba złe określenie. Przecież sarkazm i ironia falami się wylewa z tych postów ![]()
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Potentat Stringów
|
![]() Ech! Już czuję te oświecenie. I czepianie się o szczegóły Natolina
![]()
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Chrząszcz
|
![]() Wiesz , to jest obcojęzyczny wyraz , którego pisownia powinna być odmieniana w tym samym języku . Tu odmieniasz przez polski język , więc TO jest niepoprawne
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Berserker
|
![]() Rany, ale problem... Proponuje abyście zamiast nazwy własnej gry po prostu pisali "ta gra". Każdy się chyba domyśli o jakiej grze na tym forum możemy rozmawiać. :-)
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Mjoker, The One and Only
|
![]() Tak a propos wzmiankowanego gdzies powyzej apostrofu...
Apostrofu w odmianie obcojezycznych wyrazow/nazw wlasnych uzywa sie wtedy, gdy dany wyraz konczy sie na samogloske e, ktora do tego nie jest slyszana w wymowie, czyli np. Shakespeare -> Shakespeare'a ALE: Poe -> Poego. Ergo: nazwa Gothic nie kwalifikuje sie do uzycia apostrofu. Ostatnio edytowane przez Mjoker : 17-04-09 o 14:09. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post / autor |
Przypadki Adieu | Aramis | WIP | 5 | 19-05-06 23:47 |
Wiewióra przypadki nieśmieszne | Rezydent | WIP | 27 | 24-07-05 00:42 |
Kamień ogniskujący, Odmiana z potwora a teraz 3 szaman !! | czarny_rycerz | Pomoc | 17 | 01-05-04 16:27 |