Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna > Pomoc Techniczna [G3]
Przeładuj stronę Zmiana ge3.ini

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 02-08-09, 14:03   #1
Hagen17
Chrząszcz
 
Hagen17 awatar
 
Zarejestrowany: sierpień 2009
Posty: 8
Domyślnie Zmiana ge3.ini

Nie wiem czy był taki temat , szukałem nie znalazłem.
Chodzi mi o to by zwiększyć ustawienia graficzne za pomocą ge3.ini, tylko dokładnie nie wiem jakie wartości trzeba zwiększyć, widziałem jakieś poradniki ,ale nie miałem tych samych linii z ustawieniami co w poradniku.
Mam Gothica 3 z pachtem 1.12 i 1.72 community i pliki ge3.ini oraz ge3_cp_1_72_backup.

Jak na razie mam włączone wszystko ma maksa w rozdzielce 1920x1080, ale ograniczenia widoczności mnie troszkę denerwują, chciałbym je sobie zwiększyć. Jeśli ktoś wie jak niech napisze , będę bardzo wdzięczny, lub jeśli był taki temat , niech wyśle odnośnik

Z góry dzięki
Pozdro
RPG
Hagen17 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-08-09, 14:21   #2
Monkisz100
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: lipiec 2009
Posty: 4
Domyślnie

Ustaw w linijkach ogbiectdetalis 3 razy większą sumę i zobacz czy coś się zmieniło.
RPG
Monkisz100 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-08-09, 14:38   #3
Wizziusz Wizz
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: czerwiec 2009
Posty: 4
Domyślnie

Zakładałem jakiś czas temu podobny temat do patcha 1.7 w G3 i odpowiedzi również nie uzyskałem.
Problem polega na tym że w wersjach 1.7+ plik ma nieco inną zawartość i schemat do wcześniejszych wersji może pomóc jedynie tym co znają dobrze angielski albo chociaż orientują się mniej więcej co i jak.

Cytat:
Ustaw w linijkach ogbiectdetalis 3 razy większą sumę i zobacz czy coś się zmieniło.
Hmm na chłopski rozum to bym powiedział że to jest poprawienie jakości w wyglądzie przedmiotów postaci etc. A największym problemem jest tak jak kolega autor napisał ograniczona widoczność i dodam jeszcze od siebie że jeszcze odległość z jakiej widać trawę bo nie ma nic bardziej irytującego jak nagle pojawiająca się trawa w odległości 10 m od postaci na max detalach. A z tego co mi wiadomo to są to osobne linijki w ge3.ini

Ostatnio edytowane przez Wizziusz Wizz : 02-08-09 o 14:42.
RPG
Wizziusz Wizz jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-08-09, 22:34   #4
Hagen17
Chrząszcz
 
Hagen17 awatar
 
Zarejestrowany: sierpień 2009
Posty: 8
Domyślnie

Monkisz100 jak na razie nie bawiłem się configiem , ale to nie koniecznie musi być to o co mi chodzi o czym wspomniał wizzusz wizz, choć jeszcze nie wiem, jak na razie wiem tyle:
1.To na pewno idzie zmienić w ge3.ini i będzie działało
2.ge3_cp_1_72_backup jest plikiem nie potrzebnym można go usunąć (jest to po prostu backup, ale lepiej zrobić backup ge3.ini ,bo jest troszke inny,nie wiele, ale zawsze)
3.Spójrzcie na config:
Cytat:
; CPT Note: reactivating old keys will have no effect!
; /////////////////////////////
[Window]
Name=Gothic3
Left=0
Top=0
Right=1024
Bottom=768
RefreshRate=0
AdapterNumber=0
Fullscreen=true
Center=true
CaptureCursor=true
; /////////////////////////////

[Engine.Setup]
; Version string
Version=1.72

; DisableDEP - false=default, system preset=off, turn (D)ata (E)xecution (P)revention off=on // supported @ XP SP3/Vista SP1 // be careful!!!
DisableDEP=false

; Debugoutput in console, default = normal
Debug.Filter=ignore

; FOV in degrees
Camera.FOV=60
;Camera.ZNear - Devnote: changing this value need a change of Camera.ZBias too
Camera.ZNear=25.0
Camera.ZBias=0.05

; Threads.Priority - 0=Normal (default), 1=AboveNormal, 2=Highest
Threads.Priority=0

; Preset values
Sound.MasterVolume=255
Sound.VoiceVolume=255
Sound.MusicVolume=56
Sound.EffectVolume=155
Sound.AmbientVolume=206

; ==================================
; ANIMATION BLENDING PARAMETERS
; ==================================
; Default time (in seconds) is used to blend animations if they are not listed
AnimationBlending.DefaultFadeTime=0.2
AnimationBlending.PhysicControllerDistance=1200.0

; ==================================
; DYNAMIC ENTITY CAPS
; ==================================
; ROI sphere is used to process all dynamic entities within range.
Entity.ROI=4000.0

; Disable focus name rendering
Render.DisableFocusNames=false

; Prefetchercellsize, corresponds with landscapepatchsize
; Render.PrefetchGridCellSize - 10000=default
Render.PrefetchGridCellSize=10000
; Render.PrefetchGridCellSizeLowPoly - 34000=default
Render.PrefetchGridCellSizeLowPoly=34000


Render.DOFStart=1000.0
Render.DOFEnd=12000.0

; Render.DOFMaxBlur=2.0 - 0.01=min, 4.0=max, 2.0=default
Render.DOFMaxBlur=2.0

; Rim lighting

; Render.RimLightStart - 0.01=min, 1.0=max, 0.45=default
; Render.RimLightEnd - 0.01=min, 4.0=max, 2.0=default
; Render.RimLightIntensity - 0.01=min, 8.0=max, 1.0=default
Render.RimLightStart=0.45
Render.RimLightEnd=2.0
Render.RimLightIntensity=1.0

; Average fps scale factor
FpS.Average=30.0
FpS.Min=10.0
FpS.Max=120
FpS.Fixed=-1.000000
Timer.bIsSmooth=true

Input.DisableForceNumLock=true


IgnoreUserOptions=false
[Project.Setup]
; Database path, relative from application path, do not change this, unless you have more than one workspace in progress
; Savegames must be later stored into "my documents" to support multiuser
Workspace.Name=Data
Workspace.SaveGames=Save
Workspace.Backup=Backup
Workspace.Scripts=Scripts
Workspace.Compiled.Mesh=_compiledMesh
Workspace.Compiled.Material=_compiledMaterial
Workspace.Compiled.Animation=_compiledAnimation
Workspace.Compiled.Image=_compiledImage
Workspace.Compiled.Physic=_compiledPhysic
; /////////////////////////////

[Snapshots]
; Snapshot path (for default key look into controls.ini.
Path=snapshots
Prefix=snap_
; /////////////////////////////

; Engine only controls, if nomenu is set or game isn´t active
[Controls]
MoveSpeed=5000.0
MoveAccelerator=20.0
MoveDeccelerator=0.15
; /////////////////////////////


[Game]
TestMode=false
PlayerStart=PC_Hero
NoMenu=false
;MinHitDuration - 0=min, 15=max, 6=default
MinHitDuration=6
;ExtendedContent - false=default, true=enable CPT content (preset value)
ExtendedContent=false
;AIMode - false=default, true=enable CPT extended A.I. mode (preset value)
AIMode=false

; Camera properties
[Camera]
; freefly cam (engine only)
fMoveSpeed=100.0
fMoveAccelerator=50.0
fMoveDeccelerator=0.3

; 3rd person/1st person cam
fAziSpeedScale=0.10000
fElevSpeedScale=0.070000
fRelaxCamera=20.0
fRelaxPlayer=2.0
fRelaxYAxis=15.0
fRelaxXAxis=8.0
fRelaxDist=60.0
fRelaxFOV=25.0
fMaxDistToPlayer=800.0f

[FreeGotoToPlayer]
u32MaxFreePlayerGotoDistance=1000

; /////////////////////////////
; Option
[Option.Sliders]

; DistanceHigh.fFarClippingPlane_High - 1000.0=min, 30000.0=max, 10000.0=default
; DistanceHigh.fFarClippingPlane_Medium - 1000.0=min, 30000.0=max, 8000.0=default
; DistanceHigh.fFarClippingPlane_Low - 1000.0=min, 30000.0=max, 6000.0=default
DistanceHigh.fFarClippingPlane_High=10000.0
DistanceHigh.fFarClippingPlane_Medium=8000.0
DistanceHigh.fFarClippingPlane_Low=6000.0

; DistanceLow.fFarClippingPlaneLowPolyMesh_High - 10000.0=min, 300000.0=max, 100000.0=default
; DistanceLow.fFarClippingPlaneLowPolyMesh_Medium - 10000.0=min, 300000.0=max, 50000.0=default
; DistanceLow.fFarClippingPlaneLowPolyMesh_Low - 10000.0=min, 300000.0=max, 25000.0=default
DistanceLow.fFarClippingPlaneLowPolyMesh_High=1000 00.0
DistanceLow.fFarClippingPlaneLowPolyMesh_Medium=50 000.0
DistanceLow.fFarClippingPlaneLowPolyMesh_Low=25000 .0

; VegetationViewRange.fViewDistance_VeryHigh - 1000.0=min, 30000.0=max, 7500.0=default
; VegetationViewRange.fViewDistance_High - 1000.0=min, 30000.0=max, 6500.0=default
; VegetationViewRange.fViewDistance_Medium - 1000.0=min, 30000.0=max, 5000.0=default
; VegetationViewRange.fViewDistance_Low - 1000.0=min, 30000.0=max, 4000.0=default
VegetationViewRange.fViewDistance_VeryHigh=7500.0
VegetationViewRange.fViewDistance_High=6500.0
VegetationViewRange.fViewDistance_Medium=5000.0
VegetationViewRange.fViewDistance_Low=4000.0

; ObjectDetails.fGlobalVisualLoDFactor_XXXXX - 0.001=min, 1.0=max, 1.0=default
; ObjectDetails.enuMeshLoDQualityStage_XXXXX - 0=Normal, 1=High, 2=UltraHigh
; ObjectDetails.enuAnimationLoDQualityStage_XXXXX - 0=Normal, 1=High, 2=UltraHigh

ObjectDetails.fScreenObjectDistanceCulling_VeryHig h=0.002
ObjectDetails.fProcessingRangeFadeOutRange_VeryHig h=200.0
ObjectDetails.fRangedBaseLoDOffset_VeryHigh=800.0
ObjectDetails.fGlobalVisualLoDFactor_VeryHigh=1.0
ObjectDetails.enuMeshLoDQualityStage_VeryHigh=2
ObjectDetails.enuAnimationLoDQualityStage_VeryHigh =2
ObjectDetails.fLowPolyObjectDistanceCulling_VeryHi gh=0.01
ObjectDetails.fScreenObjectDistanceCulling_High=0. 008
ObjectDetails.fProcessingRangeFadeOutRange_High=30 0.0
ObjectDetails.fRangedBaseLoDOffset_High=400.0
ObjectDetails.fGlobalVisualLoDFactor_High=0.01
ObjectDetails.enuMeshLoDQualityStage_High=2
ObjectDetails.enuAnimationLoDQualityStage_High=2
ObjectDetails.fLowPolyObjectDistanceCulling_High=0 .01
ObjectDetails.fScreenObjectDistanceCulling_Medium= 0.02
ObjectDetails.fProcessingRangeFadeOutRange_Medium= 500.0
ObjectDetails.fRangedBaseLoDOffset_Medium=100.0
ObjectDetails.fGlobalVisualLoDFactor_Medium=0.01
ObjectDetails.enuMeshLoDQualityStage_Medium=0
ObjectDetails.enuAnimationLoDQualityStage_Medium=0
ObjectDetails.fLowPolyObjectDistanceCulling_Medium =0.01
ObjectDetails.fScreenObjectDistanceCulling_Low=0.0 45
ObjectDetails.fProcessingRangeFadeOutRange_Low=700 .0
ObjectDetails.fRangedBaseLoDOffset_Low=-200.0
ObjectDetails.fGlobalVisualLoDFactor_Low=0.01
ObjectDetails.enuMeshLoDQualityStage_Low=0
ObjectDetails.enuAnimationLoDQualityStage_Low=0
ObjectDetails.fLowPolyObjectDistanceCulling_Low=0. 01

ResourceCache.u32ImageMaxMemUsage_TextureQualityHi gh=320000000

ResourceCache.u32ImageMaxMemUsage_High=120000000
ResourceCache.u32MeshMaxMemUsage_High=80000000
ResourceCache.u32SoundMaxMemUsage_High=20000000
ResourceCache.u32MaterialMaxMemUsage_High=22000
ResourceCache.u32CollisionMeshMaxMemUsage_High=180 00000
ResourceCache.u32AnimationMaxMemUsage_High=3200000 0
ResourceCache.u32ImageMaxMemUsage_Medium=80000000
ResourceCache.u32MeshMaxMemUsage_Medium=36000000
ResourceCache.u32SoundMaxMemUsage_Medium=15000000
ResourceCache.u32MaterialMaxMemUsage_Medium=20000
ResourceCache.u32CollisionMeshMaxMemUsage_Medium=1 6000000
ResourceCache.u32AnimationMaxMemUsage_Medium=30000 000
ResourceCache.u32ImageMaxMemUsage_Low=60000000
ResourceCache.u32MeshMaxMemUsage_Low=30000000
ResourceCache.u32SoundMaxMemUsage_Low=10000000
ResourceCache.u32MaterialMaxMemUsage_Low=18000
ResourceCache.u32CollisionMeshMaxMemUsage_Low=1400 0000
ResourceCache.u32AnimationMaxMemUsage_Low=28000000


; ----------------------------------------------------------------------------------
; Preset values for useroptions.ini / detail option menu (low,medium,high,very high)
; ----------------------------------------------------------------------------------
; Options Low/Medium/High/VeryHigh
; DistanceHigh - 1=Low, 2=Medium, 3=High
; DistanceLow - 0=Off, 1=Low, 2=Medium, 3=High
; ResourceCache - 1=Low, 2=Medium, 3=High, 4=Optimal
; ObjectDetails - 1=Low, 2=Medium, 3=High, 4=VeryHigh
; ShaderQuality - 0=1.4, 1=2.0, 2=3.0
; TextureQuality - 1=Low, 2=Medium, 3=High
; TextureFilter - 0=Linear, 1=Anisotropic2x, 2=Anisotropic4x, 3=Anisotropic8x, 4=Anisotropic16x
; VegetationQuality - 0=Off, 1=Low, 2=Medium, 3=High
; VegetationViewRange - 1=Low, 2=Medium, 3=High, 4=VeryHigh
; ShadowQuality - 0=Off, 1=Low, 2=Medium, 3=High
; LensFlare - 0=off, 1=on
; Bloom - 0=off, 1=on
; DepthOfField - 0=off, 1=on
; RimLight - 0=off, 1=on
; Antialiasing - 0=off, 1=ES2x, 2=ES4x
; SoftWater - 0=off, 1=on

[Options.Low]
DistanceHigh=1
DistanceLow=1
ResourceCache=1
ObjectDetails=1
ShaderQuality=0
TextureQuality=1
TextureFilter=0
VegetationQuality=0
VegetationViewRange=1
ShadowQuality=0
LensFlare=0
Bloom=0
DepthOfField=0
RimLight=0
Antialiasing=0
SoftWater=0

[Options.Medium]
DistanceHigh=2
DistanceLow=2
ResourceCache=2
ObjectDetails=2
ShaderQuality=1
TextureQuality=2
TextureFilter=1
VegetationQuality=1
VegetationViewRange=2
ShadowQuality=1
LensFlare=1
Bloom=1
DepthOfField=0
RimLight=0
Antialiasing=0
SoftWater=0

[Options.High]
DistanceHigh=3
DistanceLow=3
ResourceCache=3
ObjectDetails=3
ShaderQuality=2
TextureQuality=2
TextureFilter=2
VegetationQuality=3
VegetationViewRange=3
ShadowQuality=3
LensFlare=1
Bloom=1
DepthOfField=1
RimLight=0
Antialiasing=0
SoftWater=0

[Options.VeryHigh]
DistanceHigh=3
DistanceLow=3
ResourceCache=4
ObjectDetails=4
ShaderQuality=2
TextureQuality=3
TextureFilter=4
VegetationQuality=3
VegetationViewRange=4
ShadowQuality=3
LensFlare=1
Bloom=1
DepthOfField=1
RimLight=1
Antialiasing=2
SoftWater=1

[Options.Gamma]
BrightnessScaling=0.2
ContrastScaling=0.075
RedScaling=0.3
GreenScaling=0.3
BlueScaling=0.3


; /////////////////////////////
; Supported Languages (voice and subtitle)
[Languages]
Voice.SupportedCount=1
Voice.Entry_0=Polish
Subtitle.SupportedCount=1
Subtitle.Entry_0=Polish

; /////////////////////////////
; Active Language (voice and subtitle)
[Language]
Text=Polish
Audio=Polish
Na pierwszy rzut oka ładnie to widać na forum , gdzie są opcje do zmiany, a gdzie tylko informacje.LINIJKI ZE ŚREDNIKAMI(lub nawiasem kwadratowym [] ) TO TYLKO INFORMACJE (gra nie bierze tych linijek pod uwage),a linijki zaczynające się tekstem to opcje które należy zmieniać, przez co łatwiej się połapać , zaraz widać, że cfg z nowej wersji jest bardziej informatywny pokazuje nam jakie sa minimalne, normalne i maksymalne wartości dla niektórych opcji, wydaje mi się, że odległości krajobrazu znajdują w "ResourceCache" lub jak mówił Monkisz100 w "ObjectDetails" albo "Distance" albo "Vegetation" a może nawet we wszystkich naraz . nie jest powiedziane że distance to będzie strzał w 10!
To takie moje małe spostrzerzenia, będę się tym bawił w najbliższym czasie i poinformuje was, co do ustawień wizzusz wizz możesz się też troszkę pobawić

PS.
4.Gry się nie da popsuć zmieniając config
5.Ale być może kompa tak

Ostatnio edytowane przez Hagen17 : 02-08-09 o 22:46.
RPG
Hagen17 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-08-09, 22:52   #5
dzisia
Krwiopijca
 
dzisia awatar
 
Zarejestrowany: czerwiec 2009
Posty: 14
Domyślnie

"Tweaki na wydajność.

Znajdź w pliku ge3.ini następujące wpisy:

» Cache.SizeImage=128000000
» Cache.SizeMaterial=40000000
» Cache.SizeMesh=70000000
» Cache.SizeSound=80000000
» Cache.SizeCollisionMesh=40000000
» Cache.SizeAnimation=40000000
» Cache.SizeSpeedTree=10000000

Mniejsze doczytki aka freezy

Posiadacze:
2 GB pamięci ram - podwoić wszystkie wartości;
1,5 GB pamięci ram - pomnożyć wartości przez 1,5;
1 GB pamięci ram:

» Cache.SizeImage=128000000
» Cache.SizeMaterial=21000000
» Cache.SizeMesh=57000000
» Cache.SizeSound=18000000
» Cache.SizeCollisionMesh=16000000
» Cache.SizeAnimation=30000000
» Cache.SizeSpeedTree=10000000

Tweaki na jakość.

Odległość, z jakiej widać trawę

» VegetationAdmin.ViewRange=3500.0

Najlepiej (względnie) zamienić to na 6500.0 lub wyżej.


Renderowanie postaci i stworzeń (odległość)

» Entity.ROI=4000.0

Zamienić na 8000.0, aby podwoić odległość.


Renderowanie obiektów i przedmiotów

» ObjectDetails.fScreenObjectDistanceCulling_High=0. 008
» ObjectDetails.fProcessingRangeFadeOutRange_High=30 0.0
» ObjectDetails.fRangedBaseLoDOffset_High=300.0

Pierwsza wartość na 0.016.
Druga wartość na 600.0.
Trzecia wartość na 5000.0.


"Odsuwanie" zamglenia obiektów w oddali

» Render.DOFStart=1000.0
» Render.DOFEnd=8000.0

Pierwsza wartość na 4000.0.
Druga wartość na 12000.0.


Odległość zmiany tekstur, na te z lepszą jakością

» DistanceHigh.fFarClippingPlane_High=10000.0
» DistanceHigh.fFarClippingPlane_Medium=8000.0
» DistanceHigh.fFarClippingPlane_Low=6000.0

Aby oddalić granicę zamglenia, należy zwiększać te wartości, tak, by zawsze była miedzy nimi różnica 2000, np. 1. 12000, 2. 10000, 3. 8000."

edytuj plik Ge3.ini
__________________
- nie skrob łyżką po teflonie
- sam jesteś poteflon
RPG
dzisia jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 04-08-09, 22:56   #6
Hagen17
Chrząszcz
 
Hagen17 awatar
 
Zarejestrowany: sierpień 2009
Posty: 8
Domyślnie

Pobawiłem się, sprawdziłem,działa i cieszy oko
Zrobiłem specjalnie prostą stronę napisaną w notatniku , gdzie można zobaczyć z czym to się je.
http://www.gothic3modyfikacje.yoyo.pl/index.html

PS.Yoyo trochę zamula więc jakby mógł któś podać jakiś darmowy hosting, który ma zwykłego FTP , obsługuje HTML (hehe) , strona do max 5 mb, plik max 500kb i szybko działa , to niech mi napisze adres takiego hostingu na PW. Tak, żeby wygodniej się stronkę odwiedzało

Ostatnio edytowane przez Hagen17 : 07-08-09 o 16:20.
RPG
Hagen17 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 25-08-09, 16:07   #7
pol4446
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: sierpień 2009
Posty: 6
Domyślnie

Zrobiłem tak jak radził hagen17 ale wtedy po pewnej chwili wyskakiwał mi bład where is guru. moj sprzet to amd II athlon 550 3.1 ghz 4 gb ramy radeon hd48700 1 gb i windows 7 ultimate 32 bit
RPG
pol4446 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 29-08-09, 15:20   #8
pol4446
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: sierpień 2009
Posty: 6
Domyślnie

Przepraszam ze pisze posta pod postem ale bardzo mi zalezy zeby sobie pograc z lepsza grafika bardzo prosze o pomoc
RPG
pol4446 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 13-10-09, 20:46   #9
Rebeliant-Ork
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: październik 2009
Posty: 1
Domyślnie

POLjakiśtam
WHERE IS THE GURU - PROBLEM GRAFIKI!!!!
ŚCIĄGNIJ PROGRAM PAWERSTRIP
WEJDŹ W PORFILE WYDAJNOŚCI KONFIGURACJA I W KONTROLI ZEGARKÓW ZMNIEJSZ NA MAXA, DO ZIELONEGO PASKA
POMAGA!!!
RPG
Rebeliant-Ork jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Zmiana Języka(?) Qesak Pomoc 3 20-02-09 20:26


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.