Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna > Pomoc Techniczna [G3]
Przeładuj stronę Optymalne ustawienia

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 30-08-10, 23:10   #1
adamlg321
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: sierpień 2010
Posty: 3
Domyślnie Optymalne ustawienia

Mam prośbę. Posiadam laptopa o konfiguracji 2GB RAM 667MhZ, karta graficzna nVidia 7300 Go 256MBDDR2 (podkręcana xD), procesor Intel Core 2 Duo T8100 2.10GhZ. Prosiłbym o to aby ktoś podał mi ustawienia szczegółowości w G3 (patch 1.74), tak żeby dało sie przyjemnie grac i żeby grafika była nie najgorsza. Jeszcze jedno: wie ktos może jak wykorzystac pełną moc mojego procesora w grach?
RPG
adamlg321 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 30-08-10, 23:11   #2
Akaforty
aka forteeeeeeeeeeeh
 
Akaforty awatar
 
Zarejestrowany: październik 2005
Posty: 1 025
Wyślij wiadomość przez Skype™ do Akaforty
Domyślnie

Ustaw na średnie, i zobacz jak chula. Potem ew. możesz pobawić się suwakami dot. Głębi Pola, czy efektów Pixel Shader. Cienie zalecam wyłączyć.
__________________
NLP addict. || PURE CONSCIOUSNESS CLUB || Obywatel

Spoiler 

RPG
Akaforty jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 31-08-10, 01:32   #3
adamlg321
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: sierpień 2010
Posty: 3
Domyślnie

Na średnich za bardzo mi się ciął. Popróbowałem na własną rękę i wyszło całkiem nieźle, tylko w niektórych bardziej wymagających miejscach troche przymula ale da się grać.
RPG
adamlg321 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 09-09-10, 22:04   #4
adsk8
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 38
Domyślnie

Odnośnie drugiego pytania... Żadna gra nie wykorzystuje w 100% sprzętu użytkownika dajmy, że jakaś tam gra wykorzystuje 75% potencjału procesora, 50% karty graficznej itd., jednak jeśli chodzi ci o skalowanie procesora z kartą graficzną (karta graficzna nie jest ograniczona przez procesor i na odwrót) to sprawa jest inna bo najlepsze zestawienie jest ustalane drogą prób i błędów np. "Po przerzuceniu się na lepszą kartę graficzną jest więcej FPS, ale gdy przerzucam się na coś jeszcze lepszego to mam tyle samo co wcześniej". Nie wiem czy zrozumiałeś
RPG
adsk8 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 10-09-10, 21:26   #5
grzegor91
Cieniostwór
 
grzegor91 awatar
 
Zarejestrowany: czerwiec 2007
Skąd: sie tu wziąłem?
Posty: 508
Domyślnie

Cytat:
Napisał adsk8 Zobacz post
Odnośnie drugiego pytania... Żadna gra nie wykorzystuje w 100% sprzętu użytkownika dajmy, że jakaś tam gra wykorzystuje 75% potencjału procesora, 50% karty graficznej itd., jednak jeśli chodzi ci o skalowanie procesora z kartą graficzną (karta graficzna nie jest ograniczona przez procesor i na odwrót) to sprawa jest inna bo najlepsze zestawienie jest ustalane drogą prób i błędów np. "Po przerzuceniu się na lepszą kartę graficzną jest więcej FPS, ale gdy przerzucam się na coś jeszcze lepszego to mam tyle samo co wcześniej". Nie wiem czy zrozumiałeś
Oj kolego...mylisz się i wprowadzasz innych w błąd.
Przy każdym komputerze trzeba uwzględnić kartę grafiki oraz procesor.
Krótko mówiąc procesor zależny jest od karty graficznej a karta graficzna od procesora. Więc jeśli masz słaba kartę graficzną to procesor nie jest w stanie praktycznie nic zdołać. W przypadku jeśli masz za słaby procesor to zaś karta nie może pokazać swoich możliwości gdyż jest spowalniana przez "wąskie gardło".( tak jak byś chciał przelać całą butelkę 1,5l przez wężyk o średnicy 0,5cm w szybkości 5 sekund - po prostu nie możliwe.)

A jeśli chodzi o wykorzystywanie potencjału gry względem podzespołów komputera, to mogę Ci napisać że jest to zależne przede wszystkim od silnika gry.
Jak wiemy w G3 nie jest dobrze zoptymalizowany silnik gry przez co nie wykorzystuje większości dostępnej mocy naszego sprzętu.
Im lepiej zoptymalizowany silnik gry tym stabilniejsza gra a co za tym idzie - większa wydajność.

Ostatnio edytowane przez grzegor91 : 10-09-10 o 21:31.
RPG
grzegor91 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-09-10, 01:50   #6
adsk8
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: listopad 2009
Posty: 38
Domyślnie

Cytat:
Napisał grzegor91 Zobacz post
Oj kolego...mylisz się i wprowadzasz innych w błąd.
Przy każdym komputerze trzeba uwzględnić kartę grafiki oraz procesor.
Krótko mówiąc procesor zależny jest od karty graficznej a karta graficzna od procesora. Więc jeśli masz słaba kartę graficzną to procesor nie jest w stanie praktycznie nic zdołać. W przypadku jeśli masz za słaby procesor to zaś karta nie może pokazać swoich możliwości gdyż jest spowalniana przez "wąskie gardło".( tak jak byś chciał przelać całą butelkę 1,5l przez wężyk o średnicy 0,5cm w szybkości 5 sekund - po prostu nie możliwe.)

A jeśli chodzi o wykorzystywanie potencjału gry względem podzespołów komputera, to mogę Ci napisać że jest to zależne przede wszystkim od silnika gry.
Jak wiemy w G3 nie jest dobrze zoptymalizowany silnik gry przez co nie wykorzystuje większości dostępnej mocy naszego sprzętu.
Im lepiej zoptymalizowany silnik gry tym stabilniejsza gra a co za tym idzie - większa wydajność.
Nie wiem czy się mylę bo moim zdaniem napisałem to samo co ty tylko po swojemu, więc mogłeś nie zrozumieć.
RPG
adsk8 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 11-09-10, 11:06   #7
czarnypl2
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: kwiecień 2010
Posty: 51
Domyślnie

Community patch+wymaganie małe ale zasięg widzenia duży , na moim ustrojstwie, bez community patcha na widoku malym cielo jak glupie , dzis smiga i to chyba z 60 fps xd
__________________
RPG
czarnypl2 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Ustawienia Scythe15 Pomoc 2 04-02-09 16:31


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.