Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna > Pomoc Techniczna [G3]
Przeładuj stronę O plynnosci dzialania gothic 3

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 08-09-06, 14:59   #1
Diego19
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2006
Posty: 12
Domyślnie

Specjalnie sie zarejestrowalem zeby zalozyc ten 1 temat po przeczytaniu calego watku o wymaganiach w Gothic3. Wielu przechwala sie tutaj swoim wypasionym sprzetem tylko ze na plynnosc rozgrywki sklada sie kilka czynnikow: sprzet, optymalizacja systemu i optymalizacja silnika gry. I zaryzykowalbym stwierdzenie ze procentowo sprzet ma mniejsze znaczenie niz pozostale 2 czynniki. Dlaczego? Przyjmijmy ze mamy 1024mb ramu (tak jak ja). Bez jakiejkowliek optymalizacji szybkosci dzialania windows po jego uruchomieniu dla gier programow zostaje ok 800mb...Ale to tylko na czystym windowsie zaraz po instalce. Znam wielu ludzi u ktorych wraz z systemem uruchamia sie 100bajerow (antiviry, kalendarze, inne duperele)..I sprawdzilem u kumpla ktory tak ma zostaje mu 650mb!!! Wiec o jakich 1024 my W Ogóle mowimy. Inny przyklad...Mam Athlona3000+ (podkrecony na 2500mhz), 1024mb, 6600gt. Brat ma jeszcze lepszego (lepsza karta). I co? Far Cry mu tnie...bo ma syf na kompie i kilka szczegolow w konfiguracji kompa ma nieskonfigurowanych odpowiednio (np nowy bios, timingi pamieci - o ktorych wielu laikow zapomina). A ja spokojnie pogrywam na Ultra High. Osobiscie doszedlem do stanu kiedy po 12 sek! uruchamiania WinXP Sp1 zostaje mi 912mb. Dla niedowiarkow moge przeslac screen. Gdyby nie internet zostaloby jeszcze wiecej. Chcialbym zwrocic uwage na roznice miedzy surowym sprzetem a skonfigurowanym odpowiednio. I moze jeden z drugim miec super wypasnie sprzety ale smietnik i bledy w optymalizacji lub jej brak spowoduja ze nie bedzie plynnej gry. A pozniej pisze na forum ze ma taki sprzet i czemu mu nie chula...Pozdrawiam wszystkich maniakow optymalizacji windy. Jest ktos jeszcze tak samo zbzikowany zeby raz na 2 tyg instalowal od nowa winde bo mu zamula? Moj nr gg to 9256532...z checia pomoge przy optymalizacji kompa.

Aha...jesli silnik gry bedzie niedopracowny to sprzet i optymalizacja nie pomoze. Wtedy bedziemy czekac na kolejne patche usprawniajace rozgrywke.

P.S Do optymalizacji windy uzywam:
-Doctor TweakXP
-FreshUI
-GameXP
-Reg Cleaner
-CachemanXP
-zmiany w rejestrze systemowym
-zmiany w samym windowsie

P.S 2 Wazny jest rowniez askpekt sterownikow. Bez odpowiedniego wsparcia ze strony sterow nawet najlepszy sprzet jest bezuŻyteczny. I jeszcze jedno - dzwiek a raczej sama karta ktorej dzialanie obciaza procesor. Bodajze w Toca Race Driver 3 byl wbudowany modol do mierzenia obciazenia procka przez karte dzwiekowa. I z mojego testu wynika ze stara karta SB Live 5.1 obciaza proc o 20% (ZGROZA!). Obecnie korzystam z wbudowanej nForce 4 Realtek 8kanalow i w tym samym tescie obciazala 13%...wiec to tez ma znaczenie. Pozdrawiam
RPG
Diego19 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 08-09-06, 15:21   #2
Lord Marcos
Czarny Goblin
 
Zarejestrowany: styczeń 2006
Skąd: Nowa Huta
Posty: 90
Wyślij wiadomość przez AIM do Lord Marcos
Domyślnie

No no ... Ja własnie tak jak wielu innych nie znam sie na odpowiedniej konfiguracji kompa. Więc przez to mam wiele problemów. Duzy problem mam juz od kilku miesięcy otóż nieważne jaką gre zainstaluje to po kilku minutach gry wyskakuja mi błędy Z Windy w stylu "Wysyłaj raport o błędach lub nie wysyłaj raportu". Nie wiem co z tym zrobić wiec chyba sie zdecyduje na calkowity format kompa. Brat mi mowil ze rozmawal kiedys z takim informatykiem ktory mu mowil ze najlepiej dla XP mieć przynajmniej 5 giga wolnego miejsca na dysku z systemem. I to moze byc wlasnie przyczyna mojego problemu bo mam niecale 500 mega (Przez mały dysk [40giga]). Jak bede chcial kiedys skonfigurowac kompa to sie zwróce do ciebie. Naraq

P.S: Mam nadzieje ze ten temat jest regulaminowy bo jak nie to wszyscy mozemy dostać OSTY a mi juz wystarczy...
__________________
--------------------
------------------
---------------
-------------
-----------
---------
-------
-----
---
-
RPG
Lord Marcos jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 08-09-06, 17:35   #3
Diego19
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2006
Posty: 12
Domyślnie

Jest regulaminowy bo dotyczy (po czesci) Gothica i szybkosci dzialania. W koncu po to jest to forum by wymieniac sie doswiadczeniami by lepiej i przyjemniej bylo grac w naszego ukochanego Gothica.

Jesli moderator sie nie obrazi to napisze po krotce co robic a o szczegoly zapraszam na gg..a wiec:

1. Partycje
c: - systemowa i dla instalowanych !programow! (uzytki, biurowe, itp) - ok 10gb - FAT32!!*
d: - wylacznie na instalacje gier (Gothica) -wedle uznania ale nie wiecej niz 32gb - sformatowana w FAT32!
reszta wobec wlasnego uznania. Bo bedziemy glownie korzystac z c i d . I tylko te partycje beda formatowane przy kazdej instalce windy. Reszta partycji moze sluzyc do przechowywania obrazow cd gier,programow. Wazne zeby nie instalowac bzdur niepotrzebnych.

* Dlaczego FAT32 - bo jest szybszym ale mniej bezpiecznym i mniej funkcjonalnym systemem plikow.
Max wielkosc partycji to ok 32gb..

2. Windows XP Sp1...z doswiadczenia wiem ze sp2 zamula strasznie kompa a wcale wiecej bezpieczenstwa nie wnosi. Wolalem kupic router z firewallem niz instalowac sp2.

Jesli mamy wersje instalacyjna winXP prof z wbudowanym SP1 to swietnie. (mozna samemu taka stworzyc).

3. Po zainstalowaniu czystego windowsa instalujemy najpierw sterowniki. Najlepiej zeby mialy certyfikat wqhl..ale nie jest to konieczne. Wazne zebysmy wczesniej testowali dane stery czy odpowiednio dzialaja z naszym sprzetem.

4. Wylaczamy PRZYWRACANIE SYSTEMU

5. Instalujemy najwazniejsze programy. Ja instaluje: Ahead Nero 6.0 (wiadomo do czego), Alcohol 120% (obrazy CD), CachemanXP (do optymalizacji pamieci podrecznych), Doctor TweakXP, eMule, FreshUI (optymalizacja), GameXP (j.w), RegCleaner (czysczenie rejestru), YamiPOD (do Ipoda), SafeSecure (blokowanie winXP), program do przetrzymywania hasel i wordpad.

6. Na pulipit nie wrzucam zadnych skrotow bo to tez zajmuje pamiec o czym nie kazdy wie. Wszystko mam posortowane w starcie.

7. Instaluje gry.

8. I teraz za duzo by tu pisac ...tylko w skrocie: za pomoca tych programow optymalizuje, modyfikuje pare rzeczy w rejetrze np. zeby Windows zaczynał korzystac z Pamieci Wirtualnej po wyczerpaniu 90% zasobow ramu. Bo standardowo duzo wczesniej zaczyna mielic dyskiem. TO b. wazne.

9. Na koniec za pomoca CachemanaXP optymalizuje cache w windowsie...i za pomoca regcleanera usuwam zbedne wpisy w rejestrze.

Diabel tkwi w szczegolach...a z tymi szczegolami meczylem sie dlugie miesiace zeby dojsc do takiego wyniku. Jest wiele aspektow windowsa jak np. uruchamianie uslugi, prefetching, wielkosc pamieci wirtualnej, sposob bootowania...ktore maja duzy wplyw na szybkosc. Pozdrawiam wszystkich...mam nadzieje ze Szanowni Moderatorzy nie beda mieli mi za zle ze nie trzymalem sie stricte tematu gothica. Ale posrednio ma to zwiazek. POzdrawiam.

I jeszcze cos dodam do tego watku.

1. Karta dzwiekowa. Ma duzy wplyw na szybkosc dzialania bo obciaza procesor. Oczywiscie nie mowie o wylaczaniu efektow dzwiekowych czy zanizaniu ich jakosci w grze bo wiadomo ze to przyspieszy dzialanie ale pozbywamy sie polowy klimatu jaki tworza dźwięki. Sam sprzet jest wazny. Otoz zrobilem b.maly test. Bodajze w Toca Race Driver 3 byl wbudowany modul ktory mierzyl obciazenie procesora przez karte dzwiekowa. I z testu wynikalo ze moja stara karta SB Live 5.1 obciazala z wynikiem 20%!!! Zgroza. A wbudowana karta nVidia nForce Audio Realtek 8.1 tylko 13% i z niej tez korzystam bo jest zgodna z eax 2.0. Warto poszukac gdzies informacji o danej karcie dzwiekowej jaki ma wplyw na szybkosc dzialania. I na pewno bedzie miec to znaczenie w Gothic 3.

2. Chcialbym sie jeszcze podzielic jednym spostrzezeniem. Nic nie dalo mi takiego kopa w grach jak zwiekszenie taktowania szyny pcie. W biosie nie mialem mozliwosci zmiany tego ale za pomoca nTune udalo sie. W grach obecnie duzo zalezy od karty graficznej. Po zwiekszeniu o 30% taktowania szyny pcie zniknely wszelkie zwolnienia w SWAT 4 na High detalach. Minusem jest zwiekszenie temp karty o 10/15 stopni...:/ Przy probie wiekszego taktowania szyny pojawialy sie artefakty. Zmiana chlodzenia na karcie na pewno by pomogla.

Do Whispera - uzywalem opcji edytuj ale jak za dlugi post to musialem go podzielic na 2 czesci. Bardziej przejzyste i czytelne. Ale dzieki za uwage. Bede pamietac.

I chyba poki co ostatnia czesc mojego tematu czyli screen ze nie klamie ...bo pewnie wielu mnie o to posadza. Moge nagrac telefonem filmik jak uruchamia mi sie winXP ale sadze ze uwierzycie na slowo. Screen w zalaczniku obrazuje Cachemana i ilosc wolnej pamieci ram. Latwo odczytac co i ile miejsca zajmuje w pamieci po uruchomieniu. Zainstlujcie sobie ten program i sami sprawdzcie co wam zasmieca pamiec.

EDIT: I NAJWAZNIEJSZE:

"Zadna defragmentacja nie da Ci tego co moze Ci dac format dysku calego"
Załączone Grafiki
File Type: jpg screen.jpg (97.3 KB, 3003 wyświetleń)
RPG
Diego19 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 08-09-06, 20:39   #4
Rabittous
Syn boży
 
Rabittous awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2003
Skąd: Synagoga Syna Boga
Posty: 10 199
Domyślnie

Hmm hmm hmm...do premiery coraz blizej, nie kazdy ma fundusze na wymiane peceta...proponuje sam sobie przypiac ten temat i tak tez czynie...przyda sie.

Narazie bedzie otwarty jakby ktos mial jakies pytania do autora...
__________________
Gdy zaczniesz krzyczeć z przejęciem: Na pomoc!
Charon by odpiąć łódź wejdzie na pomost,
wielu z nas będzie w tym mieście jak co noc
szukać okazji, by być szybszym niż cięcie Atropos...
RPG
Rabittous jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 08-09-06, 21:09   #5
Fifix
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: styczeń 2005
Posty: 2
Domyślnie

jak zrobic to z ta pamiecia?? zeby komputer z wirtualnej zaczynal kozystac dopiero jak 90& fizycznej bedzie wykozystywane??? prosze o odp i dziekuje z gory
RPG
Fifix jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 08-09-06, 22:46   #6
5hogun
Polna Bestia
 
Zarejestrowany: luty 2005
Posty: 79
Domyślnie

Fifix;

Domyślnie Windows XP wykorzystuje 80% zainstalowanej w komputerze pamięci RAM, poczym zaczyna zapisywać dane do pamięci wirtualnej. W praktyce 20% pamięci RAM marnuje się. Można więc zmienić ustawienia systemu tak, aby „przypominał sobie” o pamięci wirtualnej dopiero po zapełnieniu 95% pamięci RAM. Niestety Windows XP czasem bywa w tym wypadku „nieposłuszny” i nie stosuje się do naszych żądań. Jednak nie zaszkodzi tą opcje odpowiednio skonfigurować.

1. Uruchom Edytor rejestru.
2. Przejdź do klucza [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management].

3. Znajdź tam wartość DWORD o nazwie "NonPagedPoolSize” (jeżeli jej tam nie ma, musisz ją utworzyć).

4. Kliknij dwukrotnie na wartość "NonPagedPoolSize”, wybierz system dziesiętny i ustaw ją odpowiednio według wzoru (tutaj dla 256 MB RAM):
240 x 1024 = 245760
a b c

a) ~95% zainstalowanej pamięci ram;
należy podać w kilobajtach, dlatego też należy pomnożyć przez 1024;
c) uzyskany wynik, który musisz wpisać;

5. Ponownie uruchom system Windows.

Ciekawy temat, sam stosuje podobne praktyki z tym, że ja preferuje ręczną konfiguracje rejestru, usług itp. bo pozwala mi to zachowac większą kontrolę a programy typu gamexp, tweakxp polegają właśnie na modyfikacjach rejestru jak np. przytoczona powyżej z tym, że działaj one niejako poza naszą wiedzą . Robienie formata co 2 tygodnie to juz zboczenie... Dobrze skonfigurowany system powinien śmigac sprawnie i wydajnie sporo dłużej, skoro twierdzisz, że tobie zamula juz po 2 tygodniach to może popełniasz jakieś błędy. I pozwolę sobie również nie zgodzic się ze stwierdzeniem, że konfiguracja sprzetowa ma mniejsze znaczenie niż optymalizacja silnika gry i systemu. Silnik gry jest taki sam dla wszystkich użytkownikow, optymalizacja systemu sporo pomaga i pozwala w jak największym stopniu wykorzystać możliwości podzespołów ale cudów tu nie zdziałamy i pewnej bariery nie przeskoczymy. Nawet najlepiej zoptymalizowany system nie da nam tyle co zmiana np. karty na model sporo bardziej wydajny(żaden tweak nie da takiego kopa grze jak dodatakowe potoki renderunjące, jednostki ps i vs, obsługiwane technologie itp.). Oczywiście najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest posiadanie dobrego sprzetu i dobrze skofigurowanego systemu ale większe znaczenie bym przyznał posiadanym komponentom, dlaczego? Dlatego, że na lepszym sprzęcie przy załozmy świeżym systemie, który laik potrafi sobie postwić nawet bez żadnych tweaków gra będzie lepiej chodzić...

Cytat:
Brat mi mowil ze rozmawal kiedys z takim informatykiem ktory mu mowil ze najlepiej dla XP mieć przynajmniej 5 giga wolnego miejsca na dysku z systemem
5 giga wolnego miejsca... tak w przypadku gdy masz włączoną usługe przywracania systemu, to naprawdę żre przestrzeń. Jeśli z tej usługi nie korzystasz powinieneś miec tyle miejsca na dysku systemowym aby zapenic miejsce dla plików tymczasowych i pliku wymiany czyli tzw. pamięci wirtualnej.
...tyle na dziś bo zmęczony jestem , ide obejrzec jakies lesbijki i do spania
__________________
gdyby mi sie tak chciało jak mi się nie chce, to byłbym wielkim czlowiekiem...
RPG
5hogun jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 09-09-06, 00:54   #7
GreenGo
Jaszczur
 
Zarejestrowany: luty 2005
Posty: 256
Domyślnie

Również zdarza mi się bawić w optymalizacje systemu dlatego dodam tu swoje 3 grosze.

Po pierwsze, nie mogę się zgodzić z tym, by używać systemu plików fat32. Jest to system przestarzały mający wiele ograniczeń i często kłopotliwy. Jedyny jego plus to taki, że jest trochę szybszy od NTFS lecz różnica jest tak mała, że i tak się tego nie odczuje.
Po drugie, nie mogę się również zgodzić w sprawie SP2. Z własnego doświadczenia wiem, że SP2 nie zamula koma w porównaniu do SP1.

Co do optymalizacji. Ja, zawsze po instalacji windowsa korzystam z programu XP-antispy - pozwala on nam wyłączyć podstawowe "badziewia" w systemie jak np. te denerwujące komunikaty o błędach czy odinstalować msn.

Dla tych którzy jeszcze tego nie wiedzą to przyśpieszenie włączania się systemu można uzyskać poprzez wyłączenie programów ładujących się przy jego starcie (start>>uruchom>>msconfig).
Wspomnę też, że defragmentacja dysku od razu po instalacji winXP też się przyda

Do tego zawsze się jeszcze bawię z usługami. Po insalacji XP jest ich włączonych mnóstwo a w rzeczywistości z większości z nich nigdy nie skorzystamy. Usługi, które nam nie odpowiadają możemy śmiało wyłączyć co oczywiście odciąży znacznie nasz system

A i jeszcze taki mały koment co do instalacji win co 2 tyg Nie lepiej tuż po instalacji stworzyć obraz dysku ?

To na razie na tyle bo spać trzeba

RPG
GreenGo jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 09-09-06, 03:10   #8
Diego19
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2006
Posty: 12
Domyślnie

Shogun w 100% sie z Toba zgadzam ze wiekszego kopa da wymiana sprzetu. Tylko nie kazdego stac na modernizacje kompa co miesiac. Uzylem stwierdzenia ze ma wieksze znaczenie optymalizacja bo na zasmieconym, zle skonfigurowanym a wypasnym kompie moze nawet quake3 slabo chodzic...a widzialem takie przypadki.

I wiem ze to lekka przesada instalowac winde tak czesto ale wlasnie na tym polega moje hobby. Instaluje, gram i znow proboje cos zmienic , ulepszyc i sprawdzic czy np Far Cry czy Doom3 moze chulac z paroma klatkami wiecej.

Zalozylem ten temat nie po to by sie przechwalac itp bo nie jestem zadnym informatykiem tylko pasjonatem. Ale mam na tyle wiedzy by moc pomagac innym. A opieram sie na wiedzy zaczerpnietej z czasopism komputerowych wszelkiej masci, forach internetowych i najwazniejszym zrodlem wiedzy JEST METODA PROB I BLEDOW. Nie przecze ze ktos lepiej znajacy windows i sprzet mnie zgani ze mowie bzdury. I fakt moze nie wiem (przykladowo) z czego zbudowany i jak dziala procesor ale wiem co zrobic by wycisnac z niego wiecej wydajnosci a to chyba najwazniejsze.

Nikomu nic nie narzucam...kazdy dochodzi do pewnych rzeczy sam. Tak jak GreenGo uwaza ze SP2 wcale mu nie zamula. I ja tego nie neguje. Malo tego serdecznie pozdrawiam

A kontuujac watek. Jeszcze raz szczerze polecam zainstalowanie programu CachemanXP. Sprawdzicie co i ile miejsca zajmuje wam w pamieci. O zgrozo...GG zajmuje 22mb. Dla osoby z 512 mb to ma duze znaczenie. Pozdrawiam. I zachecam do wpisywania wlasnych - czasem nielogicznych pomyslow. Moze innym to pomoze. A co do samego Gothic3 to jestem dobrej mysli. Bo moze tak jak wsrod innych wymagajacych gier bedzie mozna cos nie bezposrednio w programie zmienic, wyedytowac zeby przyspieszyc. Przyklad to Titan Quest...z samej gry nie mamy dostepu do niektorych opcji. Ale wystarczy pogrzebac w plikach, zgrac nieoficjalny patch przygotowany przez jakiegos gracza i juz smiga i wyglada swietnie.

Szkoda ze Gothic3 nie wyjdzie na Playstation 3... Tym rozni sie playstation od pc ze tam gry robione sa POD konsole. A w przypadku PC kupuje sie sprzet pod gry i dlatego tak duzo jest problemow.
Pozdrawiam.

Nie wiem czy to komus pomoze ale gdzies w internecie wyczytalem nastepujacy trick przyspieszajacy ladowanie windows. Ja osobiscie wielkiej roznicy nie zauwazylem bo i tak juz uruchamia sie b.szybko ale warto sprobowac. Ujemnych skutkow nie zaobserwowalem. A wiec do rzeczy:

1.
Uruchamiamy regedit ---> Przechodzimy do HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\SessionManager\Memory Management\PrefetchParameters ---> Zmieniamy nazwe wartosci "EnablePrefetcher" na "EnableSuperfetch". Dajemy wartosc 1 (dziesiętna). I juz. Sprobojcie. Pozdrawiam.

2. Teraz przechodzimy do HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\SessionManager\Memory Management i tam powinien byc klucz
"IoPageLockLimit" (bez cudzyslowia) - wartość ta określa max. ilość kilobajtów, które mogą zostać zarezerwowane na operacje we/wy. Jeśli nie ma klucza utwórz go Edycja->Modyfikuj->Nowy->Wartość DWORD-> nazywany ją IoPageLockLimit. Standardowe ustawienie to: 512 KB(wartość=0), zaś zwiększenie tej wartości przynosi lepszą wydajność systemu plików.
16384 -dla komputerów z 64+ Ram
32768 -dla komputerów z 128+ Ram
65536 -dla komputerów z 256+ Ram

Pozdrawiam.
RPG
Diego19 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 09-09-06, 17:40   #9
Detonator
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: grudzień 2004
Posty: 28
Domyślnie

Jeśli ktoś lubi grzebać się w rejestrze to polecam lekturę
http://www.forum.explode.pl/viewtopic.php?p=334#334
Pozdrawiam
RPG
Detonator jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 09-09-06, 17:45   #10
nocny kretoszczur
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: maj 2006
Skąd: Tarnów
Posty: 58
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by Diego19@8-09-2006, 18:36
(...)
6. Na pulipit nie wrzucam zadnych skrotow bo to tez zajmuje pamiec o czym nie kazdy wie. Wszystko mam posortowane w starcie.
(...)
"Zadna defragmentacja nie da Ci tego co moze Ci dac format dysku calego"
(...)
397872
Akurat skróty na pulpicie to raczej najmniejszy problem dla pamięci, ale jak ktoś chce mieć porządek i nieco szybciej odpalać Winde to dobrym rozwiązaniem jest jeden skrót na pupicie do innych skrótów (skrót do skrótów )

Co to formatowania to nie lubię tego. Nie jest to zdrowe rozwiązanie dla twardziela, a mi sie nie chce instalować wszystkiego od nowa...

Mam kompa już kilka lat i długo dobrze się trzymał pomimo, że nie robiłem ani raz formata... jak na kartę GF Ti 4200, Athlona 2000+ i ponad 700 MB RAMu to długo radził sobie całkiem dobrze...

Ostatnio jednak wszystko mi się sypie z różnych powodów:

- przerwy w dostawie prądu podczas pracy na kompie...
- wirusy, które różnie usUwałem (odpaliłem raz skanera on-line i nie chciało mi się potwierdzać za każdym razem kasowania zainfekowanego pliku, więc dałem opcję "stosuj zawsze" i wymazałem w ten sposób wiele ważnych plików, o które później już mi się nie chciało walczyć
- okres testowania różnych "cudownych" programów do optymalizacji i przyspeszania Windy...
- źle odinstalowywane programy (kasowane zazwyczaj po prostu - z całą moją świadomością niepoprawności takiego rozwiązania )
- zastosowanie zbyt agresywnego programu do czyszczenia rejestru. Wcześniej używałem innego, który chociaż mniej błędnych wpisów wykrywał, to jednak nigdy jego użycie nie prowadziło do błędów w systemie...

Pomimo tego wszystkiego - a może zanim te wszystkie czynniki się na siebie nałożyły - to chyba ze 3 lata komp sprawował się prawie jak nowy... Od czasu do czasu czyściłem rejestr, skanowałem antywirusem i takie tam...

Teraz przymierzam się do nowego kompa więc z tym już niczego nie robię (bo mi się nie chce oczywiście ). Dopiero jak kupię nowy to sformatuję ten stary i może go sprzedam

A kupuję nowy właśnie z myślą o Gothicu3
__________________
Gothic bez kretoszczura?
RPG
nocny kretoszczur jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 18-09-06, 09:54   #11
Respev
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: czerwiec 2006
Posty: 6
Domyślnie

Ja polecam przeczytanie tego artykułu - http://www.tweaks.pl/czytaj,ustawienie_cac..._intel,141.html
Można pobrać również ten program - http://www.samsoftware.ovh.org/reada...p?article_id=2
Do optymalizacji pamięci - http://myportal.pl/speedxget.php
RPG
Respev jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 18-09-06, 15:17   #12
Diego19
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2006
Posty: 12
Domyślnie

Ostatnio zauwazylem ze naprawde spory przyrost wydajnosci daje zwiekszenie taktowania szyny pcie. Jesli macie taka mozliwosc w biosie warto troche podkrecic. Jesli natomiast nie macie w biosie takiej opcji a macie plyte glowna nforce...na pewno 4 a co do wczesniejszych nie jestem pewien nalezy sciagnac program nTune. Ja osobiscie zwiekszylem z nominalnych 2500 na 2750...nalezy (jak z kazdym o/c) z tym uwazac i kontrolowac temp karty po podkreceniu. Taka modyfikacja dala mi przykladowo w doom3 Timedemo demo1:

przed modyfiakcja:
1024x768 AA 2x, AF 4x, High Detail

-68fps

po modyfikacji:

-74fps i bylo mniej widocznych sciec.

Co ciekawe po jednarazowym zwiekszeniu taktowania pcie za pomoca nTune ustawienia nie kasuja sie wraz z formatem systemu.

PRogram nTune ma jeszcze inna ciekawa opcje. Automatyczny tuning systemu. Mozna np. zapuscic na 24 godziny ten program. Bedzie testowal i wyszukiwal najlepsza stabilna konfiguracje kompa. Zmieni ustawienia taktowan procka i innych urzadzen. Warto wyprobowac. Pozdrawiam

BTW...Prosze szanownego Pana moderatora Whispera o dokladniejsze wczytywanie sie w posty. To juz zakrawa na cenzure. Jesli Szanowny Pan nie zauwazyl w swoim poprzednim temacie ZACHECALEM DO KUPNA ORGINALNEGO GOTHIC3! Wykasowanie tematu mialoby oznacza brak TEMATU PIRACKICH KOPI?? naiwnosc. Napisalem ze ku mej hanbie zakupie najpierw zdobete pirata a pozniej orginalna wersje. Jeszcze raz prosze Pana Szanownego Moderatora o uwazne czytanie a nie kasowanie automatycznie kazdego postu w ktorym pojawi sie słowo "pirat, werjsa nieorginalna". Specjalnie umieszczam ta adnotacje na public bo tak nie moze byc.

Wczytałem się dokładnie i mimo, ze zachęcałeś do kupna oryginalnej wersji to na swój sposób usprawiedliwiałeś piractwo. Zresztą podobnych tematów było mnóstwo więc tak czy siak temat wylądowałby na śmietniku.(Whisper)
RPG
Diego19 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
To już nie jest Gothic! Arcania: A Gothic Tale. DoneR ArcaniA: Gothic 4 272 08-09-09 15:51
Kompendium wiedzy o Gothic II oraz Gothic I Blodeman Dyskusja 43 31-03-06 21:21
Budowle i ruiny w gothic i gothic 2 chrząszcz Myrtana 51 09-01-06 20:22


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.