Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna > Pomoc Techniczna [G3]
Przeładuj stronę Będzie żyć, panie doktorze? Temat od wymagań do gry.

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 26-07-06, 15:34   #1
Akaforty
aka forteeeeeeeeeeeh
 
Akaforty awatar
 
Zarejestrowany: październik 2005
Posty: 1 025
Wyślij wiadomość przez Skype™ do Akaforty
Domyślnie Będzie żyć, panie doktorze? Temat od wymagań do gry.

Temat ten poświęcony jest wymaganiom technicznym jakim musi spełnić domowy PeCet, by móc w spokoju grać w Gothic 3 i Gothic 3 Zmierzch Bogów.

Temat poprowadzi:



Wymagania sprzętowe zaczerpnięte z witryny Gothic Site.

Cytat:
Originally posted by Jakie warunki postawi Gothic 3 - 2006-08-24 14:34:07
Nowa część serii, to zupełnie nowa jakość grafiki i oczywiście większe wymagania sprzętowe. Chyba każdy chciałby, żeby gra chodziła mu płynnie, szybko się wczytywała, a zasięg widoczności był jak najdalszy przy wysokich detalach. Niestety, znając nasz sprzęt i weryfikując kolejne donosy, jest niemal pewne, że wiele osób będzie musiało na początku zrezygnować z kilku efektownych cech. Najnowsza beta na Games Convention jest wyposażona w kompletny zestaw misji, przedmiotów i innych obiektów, jednakże jej szybkość pozostawia jeszcze wiele do życzenia. Twórcy mają teraz czas na likwidację błędów technicznych, a jest ich trochę. Poprawa wydajności silnika gry też może sporo zająć, chyba że wersja z targów nie jest całkiem aktualna.
Micheal Paeck, producent z JoWooD, oraz wydawca Deep Silver w rozmowie z redaktorem magazynu PC Games Hardware, podali kolejne informacje o wymaganiach sprzętowych Gothic 3. A oto jak przedstawili podstawowe specyfikacje:

Minimalnie:
  • CPU: Pentium IV 2 GHz lub Athlon XP 2000+
  • RAM: 1 GB (1024 MB )
  • GPU: GeForce FX 5200 lub Radeon 9000 ze 128 MB pamięci (zgodna z pixel shader 1.4 [jednak wydajność na tych kartach będzie żałosna])
Wszystkie szczegóły w rozdzielczości 1024x768 udźwignie:
  • CPU: P4 3 GHz / AMD Athlon 3000+ (i wszelkie dwurdzeniowce)
  • RAM: 1,5 GB (optymalnie 2 GB )
  • GPU: GeForce 7800 GT lub Radeon X1800XT ze 256 MB pamięci
Dodał: Advocate
małe poprawki /tardziel
Wniostek z tego jest taki, że gra będzie miała na prawdę duże wymagania i wielu graczy może nie podołać, zwłaszcza w sferze karty graficznej. W tym momencie opłaca się już zacząć zbierać na dodatkowy RAM, grafikę czy procesor. Może też poczekać, aż ceny sprzętu opadną i pograć za półroku (ale komu by się chciało czekać ) lub grać u majętnych kumpli. Tak czy owak strzeżcie się, bo najnowych slideshow pt. "Gothic3" już nadchodzi!


Oto lista kart graficznych na których Gothic3 nie będzie działać:
O niektórych mogłem zapomnieć lub przegapić (jak te które się różnią oznaczeniami typu Ultra, SE czy Pro), ale ogólnie rzecz biorąc wysztko co ma wyższy numerek niż GF5900 i Radeon9600 powinno udźwignąć G3.

GeForce 2 MX 200
GeForce 2 MX 400
GeForce 3 Ti 300
GeForce 3 Ti 500
GeForce 4 MX 200
GeForce 4 MX 400
GeForce 4 MX 440
GeForce 4 MX 460
GeForce 4 Ti 4200
GeForce 4 Ti 4400
GeForce 4 Ti 4600
GeForce FX5200
GeForce FX5200LE
GeForce FX5200FX
GeForce FX5500
GeForce FX5600
GeForce FX5700LE
GeForce FX5700
GeForce FX5700Ultra

ATi Radeon 7000
ATi Radeon 7500
ATi Radeon 8500
ATi Radeon 9000
ATi Radeon 9200SE
ATi Radeon 9250

oraz wszystkie inne badziągi produkcji Matrox'a, VIA, Intela czy innych firm które mają mętne pojęcie o kartach graficznych do gier.



Ponieważ minimalne wymagania G3 w tym temacie są doskonalne omówione i opisane, wszyscy użytkownicy którzy zapytają o to czy ich komputer z 256MB ramu i kartą graficzną GF4MX/GF2MX wystarczy do grania, zostaną natychmiast potraktowani ostrzeżeniami!
Także osoby, które zapytają o dzialanie gry na kompie z 512 MB RAM zostaną ukarani ostrzezeniem, z taka iloscia pamieci gra jest niemozliwa, co wynika z wymagań.
Spis kart nieobslugiwanych przez grę jest także podany, dlatego każdy, kto zapyta o dzialanie GIII na komputerze z jedną z wyzej wymienionych kart, zostanie ukarany punktami karnymi.





Są nowe newsy na temat działania gry:


Cytat:
Originally posted by Test G3 od WoG II 2006-10-02 14:46:43
Jak już pisaliśmy wcześniej (news z 2006-10-01 00:12:55 WoG testuje Gothic 3) World of Gothic testuje grę Gothic 3. Dziś kontynuujemy opisy testu. Drugim testerem został Freddy także użytkownik WoG forum. Wyniki testu można określić mianem: na czym gra nie pójdzie.
Wyżej wspomniany tester próbował uruchomić grę na sprzecie o konfiguracji: AMD XP 2400+, Mainboard Abit KR7A-Raid, 1 GB RAM, Geforce 4 Ti 4200 128 MB. Nie podołał. Po drugiej próbie pjawił się błąd mówiący, że nie zostały załadowane niektóre tekstury , czemu winna jest karta graficzna. Freddy pkusił się również o przedstawienie kart graficznych, które według niego udźwigna lub powinne udźwignąć Gothic 3.
Spis kart w dalszej części newsa.

Oficjalnie wspierane przez Gothic 3 karty:
# ATI X1900 Serie
# ATI X1800 Serie
# ATI X1600 Serie
# ATI X850 Serie
# ATI x800 Serie
# ATI x700 Serie
# ATI x600 Serie
# ATI Radeon 9800 Serie
# ATI Radeon 9700 Serie
# NVIDIA GeForce 7800 Serie
# NVIDIA GeForce 7900 Serie
# NVIDIA GeForce 6800 Serie
# NVIDIA GeForce 6600 Serie


Karty, które powinny udźwignąć Gothic 3:

# Quadro NVS 280 PCI
# Quadro FX 500/FX 600
# NV34GL
# GeForce FX 5900 Ultra
# GeForce FX 5900
# GeForce FX 5900XT
# GeForce FX 5950 Ultra
# GeForce FX 5900ZT
# Quadro FX 3000
# Quadro FX 700
# GeForce FX 5700 Ultra
# GeForce FX 5700
# GeForce FX 5700LE
# GeForce FX 5700VE
# NV36
# Quadro FX 1100
# NV36GL
# GeForce FX 5100
# GeForce FX 5500
# GeForce FX 5200LE
# GeForce FX 5200
# GeForce FX 5200 Ultra
# GeForce FX 5600XT
# NV31
# GeForce FX 5600
# GeForce FX 5600 Ultra
# Quadro FX 1000
# Quadro FX 2000
# GeForce FX 5800
# GeForce FX 5800 Ultra
# GeForce PCX 5750 & GeForce PCX 5750
# GeForce PCX 5900 & GeForce PCX 5900
# GeForce PCX 5300
# GeForce 6200
# GeForce 6200 TurboCache™
# GeForce 6200
# NVIDIA GeForce 6150
# NVIDIA GeForce 6150 LE
# NVIDIA GeForce 6100
# Quadro FX Go1400
# GeForce FX Go5600
# GeForce FX Go5650
# Quadro FX Go700
# GeForce FX Go5200
# GeForce FX Go5250
# GeForce FX Go5200 32M/64M
# GeForce FX Go53xx
# GeForce FX Go5100
# GeForce FX Go5700
# Quadro FX Go1000
# Quadro FX Go1400
# GeForce Go 6200
# GeForce 6600 GT
# GeForce 6600
# NV43
# NV43
# GeForce 6610 XL
# NV43
# NV43GL
# NV43GL
# Quadro FX 540
# NV44
# Quadro NVS 285
# NV44GL
# GeForce 6600 GT
# GeForce 6600
# NVIDIA GeForce 7300 LE
# NVIDIA GeForce 7300 GS
# GeForce Go 6600
# Radeon 9000
# Radeon 9000 PRO
# Radeon 9000 PRO Secondary
# Radeon 9000 Secondary
# Radeon 9000 Series
# Radeon 9000 Series Secondary
# Radeon 9000/9100 PRO IGP Series
# Radeon 9100 Series
# Radeon 9200
# Radeon 9200 PRO
# Radeon 9200 PRO Secondary
# Radeon 9200 SE
# Radeon 9200 SE Secondary
# Radeon 9200 Secondary
# Radeon 9500
# Radeon 9500 Secondary
# Radeon X300 Series
# Radeon X300 Series Secondary
# ATI Mobility Radeon 9000
# ATI Mobility Radeon 9000 IGP Series
# ATI Mobility Radeon 9200
# ATI Mobility Radeon 9500
# ATI Mobility Radeon 9550
# ATI Mobility Radeon 9600/9700 Series
# ATI Mobility Radeon X300
# Radeon X1300 Series
# Radeon X1300 Series Secondary
# ATI Mobility Radeon X1300
# ATI Mobility Radeon X1350
# ATI Mobility Radeon X1400
# ATI Mobility Radeon X1450
Tematem niegdyś opiekowali się dwaj znamienici Profesorowie PCtowstwa, Pan: Bubby oraz Xingu. Później rządził tutaj Burratos z pomocą GOLD Dragon'a, ale go zaniedbywali. Wtedy przyszedł Macrentofeth i wyznaczył na ich stanowisko prawdziwego specjalistę - Tardziela aka AK40.
__________________
NLP addict. || PURE CONSCIOUSNESS CLUB || Obywatel

Spoiler 


Ostatnio edytowane przez Akaforty : 29-11-09 o 20:20.
RPG
Akaforty jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 26-07-06, 17:41   #2
Kobi
Chrząszcz
 
Kobi awatar
 
Zarejestrowany: kwiecień 2006
Skąd: Opuszczona wieża nekromanty
Posty: 13
Wyślij wiadomość przez AIM do Kobi
Domyślnie

No więc Będzie żyć, panie doktorze ?

512 RAM
AMD Sempron 2200+
GeForce FX 5500


Czy mój komp udzwignie na najmniejszych wymaganiach G3?

Proc mógłby być odrobinkę szybszy.


Czyli na tym procku nie pójdzie gothic 3 ?
RPG
Kobi jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 27-07-06, 20:25   #3
janosikPL
Chrząszcz
 
janosikPL awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2006
Posty: 1
Domyślnie

napisałem posta, został wrzucony do kosza... spoko
napisano mi, żebym zobaczył tabelkę w pierwszym poście...
ale w niej nie ma napisane o jakie tu shadery chodzi
cały czas w pierwszym poście opisującym wymagania pisze shadery, shadery, shadery...

ale ja się zapytałem czy VERTEX CZY PIXEL?
RPG
janosikPL jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 28-07-06, 10:33   #4
Nazitiel
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: kwiecień 2006
Posty: 38
Domyślnie

Tylko seria x1xxx obsługuje Pixel Shader 3.0 z twoim 2.0 po prostu nie zobaczysz wszystkich efektów graficznych. Twoja karta wydajnościowo pozwoli ci prawdopodobnie na max detale ale okroi ci jakość grafiki, więc nie masz szans nawet zobaczyć max detali.

EDIT
Cytat:
Czyli na tym procku nie pójdzie gothic 3 ?
Może nie chodzić idealnie płynnie.
RPG
Nazitiel jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 28-07-06, 10:40   #5
damiannagel
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: luty 2005
Posty: 19
Domyślnie

Czy zasilacz o mocy 350 nie jest przypadkiem za słaby do mojego zestawu:
procesor pentium4 3,2GHz
1024 RAM
Radeon X700 256MB DDR
RPG
damiannagel jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 28-07-06, 20:34   #6
pewdin
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2005
Posty: 14
Domyślnie

wiesz apropo tego zasilacza to ja mam bardzo podobny zestaw i ten zasilacz moglby byc mocniejszy ale pociagnie bez porblemow no ja mam 400 watt i dziala miodzio wiec raczej sie o to nie martw.
RPG
pewdin jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 29-07-06, 10:34   #7
damiannagel
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: luty 2005
Posty: 19
Domyślnie

czy zasilacz 350 wat będzie dobry dla karty graficznej GeForce 7600 GT?
RPG
damiannagel jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 29-07-06, 10:41   #8
kid
Polna Bestia
 
Zarejestrowany: czerwiec 2005
Posty: 105
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by damiannagel@29-07-2006, 09:35
czy zasilacz 350 wat będzie dobry dla karty graficznej GeForce 7600 GT?
367553
Jeżeli jest to markowy zasilacz to nie powinno być problemów zalezy jeszcze jaką masz reszte kompa.
RPG
kid jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 29-07-06, 11:08   #9
Gorn_toja
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: lipiec 2006
Skąd: Wziąść papieroski? :P
Posty: 12
Domyślnie

A czy MI pójdzie? Moje parametry:
256 DDR ram
Celeron 2,4GHz
Radeon 9000 Series
Może to coś pomoże - GTA San Andreas spokojnie idzie, Gothic 1/2 spokojnie idzie, Hitman 4 spokojnie idzie, Star Wars Jedi Academy spoknie idzie.

Przeczytaj 1 post a sie dowiesz, dlaczego dostałes 25 % - Xingu
__________________
Ja niepale... niepije... nieklne... O KUR(...) PAPIEROS WPADł MI DO KIELISZKA!!!ekhem... przepraszam...
RPG
Gorn_toja jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 29-07-06, 15:57   #10
karoldenton
Czarny Goblin
 
Zarejestrowany: grudzień 2005
Skąd: Isengard
Posty: 103
Domyślnie

Mam pytanko : chodzi mi o karty z rodziny Radeon X800 i geforce 6800 ktora z nich obluguje technologie HDR , pixel shader ( jaka wersja ) itd. oraz ktora jest wydajniejsza i ile pozera pradu ??
__________________
Wy macie racje , ale my mamy karabiny
RPG
karoldenton jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 29-07-06, 16:01   #11
Xingu
FISCHER Jumper
 
Xingu awatar
 
Zarejestrowany: maj 2005
Skąd: Wielki Las Lifierien
Posty: 1 011
Wyślij wiadomość przez Yahoo do Xingu
Domyślnie

sklep.benchmark.pl - kategoria karty graficzne

gph.becnhmark.pl - znajdz se oba chipy i sam zobacz.

Co do pożerania prądu - poczytaj testy, moze gdzoes o tym wspomną... Ja bym kupil zasilacz do takich kart kolo 500 W.
__________________

Wielki Klasztor - Arcymag Wody
RPG
Xingu jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 29-07-06, 16:03   #12
kid
Polna Bestia
 
Zarejestrowany: czerwiec 2005
Posty: 105
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by karoldenton@29-07-2006, 14:58
Mam pytanko : chodzi mi o karty z rodziny Radeon X800 i geforce 6800 ktora z nich obluguje technologie HDR , pixel shader ( jaka wersja ) itd. oraz ktora jest wydajniejsza i ile pozera pradu ??
367744
Karty z serii GF 6 obsługują HDR i pixel shader w wersji 3.0 a Radeony z serii X800 nie wspierają HDR i obsługują pixel shader 2.0 Do tych rodzin nalezy wiele kart i nie można ogólnie powiedzieć które są wydajniejsze to zalezy od tego jakie karty weźmiemy do porównania.
RPG
kid jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Czy będzie działał ? Krecen12 Pomoc techniczna 1 07-10-10 15:00
Apokalipsa - Czy warto żyć? Satrius Hyde Park 25 28-05-09 09:22
Będzie żyć, panie doktorze? Versilius Pomoc techniczna 1156 24-07-06 21:58
[NK] Czy będzie działać....? Sleaver Pomoc techniczna 2 13-03-05 10:06
Czy tak zawsze będzie? CorTomekk Pomoc 3 16-06-04 12:48


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.