Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Pomoc techniczna
Przeładuj stronę Gothic i Gothic II Noc Kruka a Windows 7 RC

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 24-05-09, 13:02   #1
Nila
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: maj 2009
Posty: 4
Domyślnie Gothic i Gothic II Noc Kruka a Windows 7 RC

Dzień Dobry zwracam się do forumowiczów z problemem. Otóż testuję od tygodnia Windows 7, nie obyło się oczywiście bez instalacji ulubionych gier to znaczy Gothica i Gothica II Noc Kruka. Niestety po zainstalowaniu i uruchomieniu gier okazało się że działają bardzo wolno przy czym obraz na ekranie się powiela i często nie można wywołać menu gry i dochodzi do zawieszenia się systemu. Czy ktoś z was ma ten problem i udało mu się go rozwiązać? Wiem że Windows 7 którego używam znajduje się obecnie w fazie testowej (Kandydat na wersję finalną) i być może to poprawią co nie jest z kolei tak oczywiste bo to dosyć stare aczkolwiek bardzo dobre gry. Próbowałem także uruchamiać gry w trybie zgodności z Windows XP i Vista, lecz to niestety nie pomogło.
Windowsa 7 używam na drugiej partycji dyskowej obok Visty na, której to Gothic I i Gothic II Noc Kruka działają aczkolwiek bez muzyki podczas gry, odpowiedniej płynności oraz nie wyświetlającymi się przerywnikami filmowymi czasem też dochodzi do zawieszania się gry, ale nie jest to tak uciążliwe bo grę udało mi się z klasą i dobrym ekwipunkiem przejść w obu częściach. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam forumowiczów. Radek
RPG
Nila jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-05-09, 17:04   #2
Ada$
Jaszczur
 
Zarejestrowany: grudzień 2008
Posty: 248
Domyślnie

Może masz za słabego kompa na Windowsa 7, zauważ że wymagania sprzętowe np. Gothica na Windowsa Vistę są większe niż na Windowsa XP.
__________________

Piszę poprawnie po polsku, wy też powinniście.


RPG
Ada$ jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-05-09, 17:13   #3
Nila
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: maj 2009
Posty: 4
Domyślnie

Cytat:
Napisał Ada$ Zobacz post
Może masz za słabego kompa na Windowsa 7, zauważ że wymagania sprzętowe np. Gothica na Windowsa Vistę są większe niż na Windowsa XP.
Raczej nie mój komputer spełnia wszystkie wymagania Windowsa Visty i Seven
Amd Phenom X3 2,1 GHz
Karta Graficzna - GeForce 8500 GT 512 MB
Ram - 3GB
RPG
Nila jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 01-06-09, 14:05   #4
dorkfargog
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: czerwiec 2009
Skąd: Mielno
Posty: 4
Domyślnie

Mam dokładnie ten sam problem. Z tego co dotąd wyczytałem problem ten występuje w 64 bitowych wersjach siódemki a przyczyną są sterowniki do karty graficznej. Jak na razie chyba nie pozostaje nic innego jak tylko czekać na przyszłe ich wersje i mieć nadzieję że problem zostanie poprawiony.

PS.
przyczyną na 100% nie jest wydolność komputera
E8400 @ 3,8GHz
GTX 260
4Gb RAM
RPG
dorkfargog jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 06-06-09, 09:00   #5
Nila
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: maj 2009
Posty: 4
Domyślnie

Szkoda, mam nadzieję że z czasem problem zostanie rozwiązany a jak nie to finalnego Windowsa 7 kupuję w wersji 32 bitowej, tak jak to zrobiłem z Vistą.
Czyli ma się rozumieć że problem nie jest związany z Directx 11, stosowanym w 7 i w jego 32 bitowej wersji nie mają tego problemu?
RPG
Nila jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 06-06-09, 10:35   #6
theriddlen
Krwiopijca
 
theriddlen awatar
 
Zarejestrowany: czerwiec 2009
Posty: 20
Domyślnie

7 ma mniejsze wymagania od Visty, więc na pewno w tym nie ma problemu.

Przyczyną jest oczywiście 64-bitowa wersja systemu, na którą standardowo brak porządnych sterowników. Polecam, tak jak ja to zrobiłem, pobrać wersję 32 bit - stery WHQL.
RPG
theriddlen jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 07-06-09, 12:17   #7
Nila
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: maj 2009
Posty: 4
Domyślnie

Być może tak zrobię jeżeli nie rozwiążą problemu. Mam sterowniki do 64 Bitowego Windows 7 RC od Nvidii wersja 185.85 WHQL takie jak ty, więc w tym przypadku nie mogę narzekać na brak sterowników. Fajnie by było gdyby 32 bitowy finalny 7 mógł używać 4 GB Ramu a nie 3,2 lub 3,5 jak Vista. Chcę mieć 4 GB ramu ale raczej wolę używać 32 bitowych OS dlatego że taki Office 2007, który kupiłem nie dawno i zainstalowałem na Viście 32, której ostatnio w ogóle nie używam się marnuje. Być może gdy wyjdzie Service Pack 2 do Visty po polsku to na nią wrócę a nie kupię Windows 7 bo wersja Home Premium to niemały wydatek.
RPG
Nila jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 13-06-09, 11:43   #8
Marecky
Krwiopijca
 
Marecky awatar
 
Zarejestrowany: marzec 2009
Posty: 31
Domyślnie

Może mi ktoś poradzić czemu nie moge uruchomić G2 na Win 7?
Mimo że w procesach w Task manager jest Gothic 2 nie chce się włączyć i nie bardzo wiem dlaczego??
__________________
Najlepszą sztuczką Szatana było przekonanie ludzi że nie istnieje.

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu
RPG
Marecky jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 15-06-09, 13:05   #9
dorkfargog
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: czerwiec 2009
Skąd: Mielno
Posty: 4
Domyślnie

masz win 7
x64 czy x86??????
RPG
dorkfargog jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 15-06-09, 15:27   #10
Marecky
Krwiopijca
 
Marecky awatar
 
Zarejestrowany: marzec 2009
Posty: 31
Domyślnie

to jest wersja x64
__________________
Najlepszą sztuczką Szatana było przekonanie ludzi że nie istnieje.

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu
RPG
Marecky jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 01-08-09, 13:32   #11
Wiewciu
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: kwiecień 2006
Posty: 1
Post

Cytat:
Napisał dorkfargog Zobacz post
Mam dokładnie ten sam problem. Z tego co dotąd wyczytałem problem ten występuje w 64 bitowych wersjach siódemki a przyczyną są sterowniki do karty graficznej. Jak na razie chyba nie pozostaje nic innego jak tylko czekać na przyszłe ich wersje i mieć nadzieję że problem zostanie poprawiony.
Tak jak napisał dorkfargog, przyczyną problemów systemu windows 7 64bit z serią Gothic były sterowniki karty graficznej. Aktualnie najnowsze sterowniki ze strony nvidii rozwiązują już nasze problemy i gra działa w 100% płynnie i w ogóle ślicznie W związku z rozwiązaniem proponuje zamknąć temat, i może przykleić gdzieś notkę (FAQ?).

Problem: Gothic nie działa pod widows 7 (64bit, karta Nvidia)
Rozwiązanie: Ściągnąć najnowszą wersję sterowników do karty graficznej


BTW. Mój ATI nie miał żadnych problemów od dnia wydania W7 RC :] Tylko Nvidia ociągała się z naprawieniem konfliktu dostępu do pamięci =='

Ostatnio edytowane przez Wiewciu : 01-08-09 o 13:36.
RPG
Wiewciu jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 03-08-09, 06:20   #12
chartkor
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: sierpień 2009
Posty: 3
Domyślnie

No niestety kolega sie myli. Najnowsze stery WHQL 190.38 wcale nie naprawiają błędów, u mnie dalej to samo.
Za słaby komp nie jest przyczyną :/
E8500, GTX260, 4GB
Co chwile albo Bezi znika, przycinki, cały ekran na niebiesko zachodzi, albo różne inne dziwne kombinacje kolorów :/
RPG
chartkor jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Gothic I i Gothic II Noc Kruka sie zacina Revi Pomoc techniczna 11 17-11-10 22:28
Gothic I a Windows 2003 Graveer Pomoc techniczna 4 11-11-05 12:55


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.