Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Ogólnie o uniwersum > Gothic II > Porady i triki
Przeładuj stronę Modyfikacja pliku .ini z Gothic II

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 14-04-06, 04:35   #1
Maciomaniak
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: marzec 2005
Posty: 14
Domyślnie Modyfikacja pliku .ini z Gothic II

Witam.
Gram w serie Gothic już od dłuższego czasu i postanowiłem (na wzór Obliviona) zmodyfikować plik .ini w Gothicu II. Nie myślałem jednak że to co jest tam wyłączone będzie naprawde tak istotne dla grafiki gry.
Przede wszystkim zmieniłem wielkość tekstur. Teraz każda składa się z 19802 pikseli (a nie tylko z 16384) oraz dodałem większa wartośc krwi. Nareszcie gdy dany zwierz jest ranny bądź też Bezimienny to krew z nas cieknie, widac także rozpryski krwi podczas walki i przyznam że prezentuje sie to efektownie.
Kolejną rzeczą są odbicia na zbroi i innych elementach.
Dodatkowo włączyłem anizotropowe filtrowanie tekstur, oraz BuforZ który powinien wpłynąc nie tylko na wydajność ale też w jakimś stopniu na jakość.

Zwiększone są detale modeli postaci, nareszcie ich twarze z kanciastych robią się bardziej zaokrąglone. Dodatkowo dużo lepiej prezentują się drzewa a szczególnie kora na nich.
Zmodyfikowałem także rozdzielczość z 1024x768 na 1280x1024. U mnie niestety nie możliwe jest uruchomienie z menu gry w tej wyższej. Niestety po wpisaniu takich wartości gra automatycznie po wyjściu z gry resetuje ją na 800x600 i trzeba od nowa przestawiać. Przyznam jednak że widać różnicę pomiędzy tymi dwoma rozdzielczościami, i to naprawde sporą.
Kolejne zmiany to m.in. samoczynne ustawianie się kamery w kierunku wroga. Przytrzymując ctrl tworzy się wokół przeciwnika ramka a nasza postać automatycznie obraca się wraz z ruchami wroga. Jest łatwiej, ale tez przyjemniej szczególnie dla tych którzy przeszli Gothica II kilkukrotnie.
Pozostałe zmiany sa kosmetyczne... nie widać ich na pierwszy rzut oka, lecz w ogólnym spojrzeniu prezentuje się ładniej cała gra.
Polecam przed pobraniem owego pliczku, zrobić sobie kopie zapasową oryginalnego.
Zobaczcie czy u was będzie widac różnicę

Pozdrawiam i życze miłej gry w GII

Klikajcie by pobrać! http://rapidshare.de/files/17950494/gothic.ini.html
RPG
Maciomaniak jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 14-04-06, 13:28   #2
Bubby
Golem
 
Bubby awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2004
Skąd: Kaczogród
Posty: 1 129
Domyślnie

Maciomaniak, może lepiej zamiast dawać link do gotowego gothic.ini lepiej by było gdybyś opisał do czego służy każda funkcja. W ten sposób każdy będzie mógł we własnym zakresie wprowadzić poprawki i zmiany, zwłaszcza że ilość 'bajerów' jakie można wprowadzić do gry jest znacznie więcej (np wielkość okna ekfipunku czy wyłączenie mgły).
__________________
siakaś sygnatura
RPG
Bubby jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 22-04-06, 16:21   #3
drapichrust7
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: kwiecień 2006
Posty: 8
Domyślnie

Co do samego pliku, to po jego wgraniu mam średnio dwie klatki na sekundę.
Dodam tylko że mam GF 6600 GT, proca 2,2 GHz i 1024 MB RAM'u.
Więc coś z tym plikiem musi być nie tak.

Druga sprawa, to każda linikja pliku jest skomentowana przez twórców.
Opisano za co odpowiada i jakie wartości może przyjmować dane polecenie.

Sam idea modyfikacji tego pliku jest ciekawa, ale tak jak napisałem ten konkretny plik nie pozwala na jaką kolwiek grę - nawat na sprzęcie dosyć mocnym, takim jak mój.
RPG
drapichrust7 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 18-05-06, 14:54   #4
VampirLord
 
Posty: n/a
Domyślnie

ja mam procka 3000Mhz P4 HT FSB 800 1,5 Gb RAMU karte GF 64MB kompa po defragmetacji i mi sie tnie ale sprobuje po podkreceniu karty graficznej bo mam slabiutka
RPG
 
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 23-05-06, 09:58   #5
Igna
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: maj 2006
Posty: 1
Domyślnie

Ech... mi wszystko chodzi płynnie, a oprócz tego właczyłem jeszcze anti-alising i pare innych rzeczy pomysl jest wypasiony, bo z poziomu menu nie można wlączyc wszystkiego, a mozliwosci enginu są tak naprawde bardzo duze (niezapominajmy że jest to gra z 2003 roku)


ps.
VampirLord - wymien karte, bo procek i pamiec same nic nie zdzialają...
RPG
Igna jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 07-06-06, 14:33   #6
rydzyk5
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: kwiecień 2006
Posty: 10
Wyślij wiadomość przez ICQ do rydzyk5 Wyślij wiadomość przez AIM do rydzyk5
Domyślnie

Ja nie znam się na kompach , więc nie wiem co siedzi u mnie w kompie, ale z tego co wiem to mam proca 2400 chyba Althon (ale mogę się mylić) ATI Radeon 9600PRO i 512MB Ram'u. I z angielskim u mnie krucho, więc proszę o jakąś pomoc w tym pliku. Zdradzę wam jeden sekret: gdy ustawię wszystkie ustawienia na MAX, to w porcie tnie się niemiłosiernie.
__________________
DeXter GG: 2345280
RPG
rydzyk5 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 07-06-06, 16:15   #7
Xingu
FISCHER Jumper
 
Xingu awatar
 
Zarejestrowany: maj 2005
Skąd: Wielki Las Lifierien
Posty: 1 011
Wyślij wiadomość przez Yahoo do Xingu
Domyślnie

Nie robcie offtopa. Temat galopuje strasznie w tę stronę. Jak pytania o kompa, to zapraszam do Pomocy Technicznej

Co do pytania wyzej - normalka, ze tnie w porcie, Radeon 9600 Pro to nie supernowoczesna karta, tylko slaby 4-potokowiec Zreszta w GII zwykle w porcie tnie, na kartach powyzej GF 6600 GT juz nie
__________________

Wielki Klasztor - Arcymag Wody
RPG
Xingu jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 07-06-06, 16:33   #8
Spider_1
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: maj 2006
Posty: 9
Domyślnie

ja mam radka 9200 athlona 2600+ i 512 ramu i gram na max detalach jakie sa dostepne w opcjach i nic sie nei tnie :P zaraz sprawdze te "dodatkowe opcje" bo jak wrzucilem ten plik ktory jest do sciagniecia to gra sie nawet nie odpala...dziwne
RPG
Spider_1 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 01-07-06, 21:54   #9
Avanast
Polna Bestia
 
Zarejestrowany: marzec 2006
Skąd: Z wsyp południowych
Posty: 41
Wyślij wiadomość przez AIM do Avanast
Unhappy

Witam!
Otóż też pozmieniałem troche w tym pliku i po mojej transformacji gra wygląda przepięknie właczyłem Anti Allasing na 6 :P i Anistropic na 16 włącyzłem jeszcze coś i gra wygląda prześlicznie a w dodatku w tym Gothic.ini znalazłem jakąś opcje zwiazaną z Joypadem właczyłem ją podłączyłem pada stery miałem do niego ale nie działało moze da jakoś zrobic żeby JoyPadem grać ?
__________________
Sprzęcior:AMD 64 Athlon 3000+ 1.81 GhZ SAPPHIRE Radeon X1600XT 256 MB 1024 KingSton 400 MhZ GIGABYTE GA-K8N SLI NForce 4
Przez regulamin forum nie moge mieć sygnatury
RPG
Avanast jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-07-06, 13:41   #10
axel_next
Polna Bestia
 
Zarejestrowany: maj 2006
Skąd: Zielona Góra
Posty: 72
Wyślij wiadomość przez AIM do axel_next
Domyślnie

Ten temat jest bardzo łatwo znaleźć. Heh...lenistwo userów...
__________________
"Niektórzy ludzie mają wiele żywotów. Inni mają jedno, a i tak pozwalają aby czas przeciekał im między palcami. Jeżeli zbierzesz całą energię w jednym czasie i miejscu - osiągniesz coś cudownego."
"I my musimy lecieć, choć tak bardzo bolą skrzydła, choć przed nami ciemność i zmęczenie. Bo inaczej nawet nam pełzać nie pozwolą, a nasza mowa zmieni się w milczenie."
RPG
axel_next jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-07-06, 16:48   #11
Mędrzec
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: listopad 2005
Skąd: Z Woli Adanosa
Posty: 33
Domyślnie

Postanowiłem się trochę pomęczyć i opisać co ważniejsze ustawienia zwiększające jakość/wydajność.

bloodDetail=3 (domyślnie 2)
zwiększa efekty związane z krwią, rozpryski, krwawienie (Nareszcie jedno ze zdań Constantina będzie miało sens)
zTexMaxSize=16384
U mnie zwiększanie tej wartości nie daje trwałych zmian, po wyłączeniu Gothica przywracana jest wartość maksymalna 16384.
zFogDisabled=1 (domyślnie 0)
wyłącza mgłę, teren zamiast zza mgły wynurza się z nicości
zForceZBuffer=1 (domyślnie 0)
Gothic próbuje aktywować buffer W, jeżeli jest wspierany przez kartę grafiki. Jednak niektóre karty mogę mieć problem z dostępem do niego. Włączenie tej opcji forsuje buffer Z.
zNearFogScale=1.5
zFarFogScale=1.5
te ustawienia regulują dystans dalekiej i bliskiej mgłę. (wartość domyślna 1; zakres 0.0 - 1.0 jednak można ustawić ponad 1.0 dzięki czemu mgła pojawi się jeszcze dalej, a teren dalszy jest wyraźniejszy. ) Wartość 1.5 jest moim zdaniem optymalna dla zasięgu 300%
zSubdivSurfacesEnabled=1 (domyślnie 0)
Zwiększa głębie powierzchni twarzy itp.
zTexCacheOutTimeMSec=240000 (~234k
zTexCacheSizeMaxBytes=32000000 (~30,5M
zSndCacheOutTimeMSec=10000 (~10k
zSndCacheSizeMaxBytes=20000000 (~19M
Tymi ustawieniami reguluje się zużycie pamięci dla tekstur i muzyki. Jeżeli masz więcej niż 512 MB ram większe wartości zwiększą wydajność. (tutaj już każdy niech sam dobierze wartości pod swój sprzęt)
zVidEnableAntiAliasing=1 (domyślnie 0)
Aktywuje AntiAliasing.
zTexAnisotropicFiltering=1 (domyślnie 0)
Uruchamia filtrowanie Anizotropowe.
Ustawienia co do poziomu filtrowania i wygładzania krawędzi można narzucić przez panel nVidia (czy ATI).

Podsumowując, włączenie wszystkich możliwych wodotrysków sprawiło, że Gothic 2 NK w porcie miejscami miał FPS 15-21. W dziczy, czy na farmie 25-45 wzwyż. (7900GT,X2 3800+,2x1024M
RPG
Mędrzec jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 04-07-06, 16:03   #12
Xardas56
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: luty 2006
Skąd: Myrtana
Posty: 18
Wyślij wiadomość przez AIM do Xardas56
Domyślnie

Cytat:
Originally posted by Maciomaniak@14-04-2006, 11:22
Dziwne... u mnie na kompie wszystko chodzi naprawde płynnie. Postaram się pogrzebać nieco w tym pliku... a tak póki co... Ściągajcie go!
302355
Przed chila to ściagnĄłem i zrbiłem wedłUg instrukcji i mie sie już niecieło pO Prostu zła rozdzilczość była ustawiona
__________________
Innos - Mag Ognia - Paladyn
Addanos - Mag Wody - Członek PW
Beliar - Nekromanta - Xardas
--------------------

--------------------
TY TEŻ MOŻESZ MIEĆ SYGNATURE
RPG
Xardas56 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Gothic II, błąd transferu pliku? DemonDx Pomoc techniczna 16 24-01-10 10:50
Brak pliku Reymondo Pomoc techniczna 3 30-04-06 12:21


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.