Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > ArcaniA: Gothic 4 > Pomoc techniczna
Przeładuj stronę Demo Arcanii - kwestie techniczne

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek Wygląd
Nieprzeczytane 23-09-10, 19:06   #37
Advocate
Administrator
 
Advocate awatar
 
Zarejestrowany: październik 2003
Posty: 989
Domyślnie

Zasłyszane na niemieckim forum:

Problemy z dźwiękiem
Ponoć pomaga przestawienie w panelu sterowania ustawień karty dźwiękowej na: 24Bits/48000Hz (i/lub instalacja nowszych sterowników)


Przy starcie dema zanika obraz

Wersja 1.

W pliku VideoSettings znajdującym się przeważnie w C:\Użytkownicy\***\Dokumenty\ArcaniA - Gothic 4 Demo (gdzie *** to nazwa użytkownika) należy zmienić następujące wartości odpowiadające za rozdzielczość ekranu:

<Attribute name="adapter" type="string" value="ATI Radeon HD 5700 Series" />
<Attribute name="resolution_x" type="ulong" value="1920" />
<Attribute name="resolution_y" type="ulong" value="1200" />
<Attribute name="fullscreen" type="bool" value="true" />

na mniejsze, np. 1680 i 1050.

Wersja 2.

a) PPM na demo Arcanii -> kompatybilność -> Windows 2003 SP 1
b) ustawić rozdzielczość 640x480 i uruchomić demo
c) można już zmienić rozdziałkę na wyższą
RPG
Advocate jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 23-09-10, 20:15   #38
danieloslaw1
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: wrzesień 2010
Posty: 18
Domyślnie

Druga opcja nie działa
A pierwsza to mam tylko takie coś a nie to co podałeś.
http://img32.imageshack.us/img32/3726/beztytuukv.jpg
Znalazłem to w pliku GameplaySettings.xml
Może by ktoś całą zawartosc pliku skopiował i tu wkleił? Bardzo bym prosił.
No oczywiście najlepiej by bylo cały plik zapodać, bo poprostu nie mam takiego pliku tam

Edit:

Jak na końcu instalacji dałem włącz gre to mi taki błąd wywaliło
http://img710.imageshack.us/img710/2741/56258034.jpg

Ostatnio edytowane przez danieloslaw1 : 23-09-10 o 20:38.
RPG
danieloslaw1 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 23-09-10, 21:19   #39
Advocate
Administrator
 
Advocate awatar
 
Zarejestrowany: październik 2003
Posty: 989
Domyślnie

Cytat:
Napisał danieloslaw1 Zobacz post
Jak na końcu instalacji dałem włącz gre to mi taki błąd wywaliło
http://img710.imageshack.us/img710/2741/56258034.jpg
PPM na plik exe Arcanii -> Uruchom jako administrator.

Jeśli to nie pomoże, to wyłącz UAC, zainstaluj ponownie demo i uruchom/włącz ponownie UAC.
RPG
Advocate jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 23-09-10, 21:38   #40
Luke
Ognionośca
 
Luke awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2004
Posty: 706
Domyślnie

Przeszedłem demo przy następującej konfiguracji:

Core 2 Duo E6550 2,33 GHz 4 MB cache
2 GB RAM
GeForce 8800 GT (sterowniki 260.63)
Windows 7 x64 Ultimate

Zarówno instalkę jak i demo odpalałem w zgodności z Windowsem XP SP2 z opcją "Uruchom jako administrator".

Działało i się nie cięło.
__________________
Święte Przymierze - Patriarcha Królestwa Innosa



RPG
Luke jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 23-09-10, 21:57   #41
danieloslaw1
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: wrzesień 2010
Posty: 18
Domyślnie

Nie wyskoczyło mi to powiadomienie, ale dalej mam błąd "program Arcania przestał działać"
Prosiłbym o ten plik, albo całosć plików które są w folderze Arcania w dokumentach.

Ostatnio edytowane przez danieloslaw1 : 23-09-10 o 22:06.
RPG
danieloslaw1 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 23-09-10, 23:13   #42
kace85
Chrząszcz
 
Zarejestrowany: wrzesień 2010
Posty: 1
Domyślnie Opinia o demie

Co można powiedzieć na szybko o stronie technicznej dema?

Mi udało się odpalić grę bezawaryjnie, na sprzętowej konfiguracji:
-ATI Readon HD 4850, najnowsze stery.
-Intel Core 2 Duo 3.0 E8400 (możliwe że kręcone do 3.1, nie chce mi się w sprawdzać)
-4 GB ramu
-Win Vista najnowsze aktualizacje.

Grałem w rozdzielczości 1680 x 1050, z wszystkimi ustawieniami na maxa, osiągałem średnio zadowalające wyniki 24 - 28 fps.

Optymalizacja:
-Zdecydowanie widoczny jest LoD
-frustal culling i inne pierdy w miarę dobrze napisane
-mocno mulą efekty post-process
-w czasie pół godzinnej gry nie wywalił ani razu
-mało opcji wyboru parametrów zanikania obiektów czy geometrii.

Grafika:
-dobra praca kamery lecz przy odtwarzaniu animacji czasami detekcja kolizji kamery kuleje.
-niestety jak napisałem wyżej LoD (Level of detail) jest widoczny. Na trawie znajdującej się w oddali łatwo rozpoznać piksele.
-jakieś problemy z filtrowaniem tekstur - są strasznie rozmazane, ale z bliska wyglądają bardzo ładnie - dobre teksty. i ładne tekstury.
-trawa: bilbordy.. omg to się parę lat temu stosowało
-drzewa.. speed tree albo podobne, zdecydowanie głupio wygląda zanikanie liści przy bliższej krawędzi ekranu - podchodząc do krzaka znikają jego wszystkie liście, a jego cień ukazuje go jak porośniętego dzikusa. LoD drzew też kuleje strasznie brzydko wyglądają bilbordy drzew z daleka.
-wygładzane cienie, może nie wyglądają przepięknie w ruchu, ale zalecanie minimum estetyki osiągają. Za małe rozdzielczości shadow map, co widać mimo blura.
-po wyłączeniu post-processu tracimy klimat ustawiony w opcjach jako europejski
-ładna woda w rzekach, chociaż rozmycie nie pokrywa się z mapami odbić.
-piękna woda w zbiornikach wodnych - jeziorach. powala na kolana.
-beznadziejnie tekstury przy opadaniu wody z wodospadów do rzeki.. przynajmniej rozdzielczość powinni poprawić
-średni ładne morze, chociaż gratuluje za napisanie symulacji fal na vertexach. zabrakło dopracowanych tekstur
-bump mapy kuleją, chociaż sam algorytm napisany jest dobrze, to graficy się nie przyłożyli. zdecydowanie lepiej wypadłby parallax mapping
-piękne animacje
-co tu dużo gadać, pięknie dopracowany teren.
-efekty cząsteczkowe ok, ale tekstury symulujące odbicie kropli wody od skał w jaskini są marnej jakości. jak na bilbordy mogli się bardziej do tego przyłożyć.
-ognień bardzo dobrze wypada, jak jeden kolega mówił "dobre efekty to takie które są, a nie rzucają się w oczy". ładnie wygląda, ale nie jest przebajerowany.

I dorzucę jedno zdanie o wrażeniach z gry:
Nie podoba mi się.
RPG
kace85 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 23-09-10, 23:33   #43
Smutas
Berserker
 
Smutas awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2005
Skąd: kraina barbarzyńców
Posty: 13 004
Domyślnie

chodzi mi bez problemów, tylko mam kłopot z roślinami (trawą, bo pojawia się i znika albo nagle wisi mi nad głową albo na wysokosci głowy. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest.
__________________
Pro Fide, Rege et Lege
Honorowy Użytkownik Forum



Wredny barbarzyńca
User, który ma ZAWSZE rację :-)
RPG
Smutas jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 23-09-10, 23:39   #44
danieloslaw1
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: wrzesień 2010
Posty: 18
Domyślnie

Coś ruszyło wgrałem najnowsze stery z karty dźwiękowej Realtek high definition audio, ale teraz nie mam obrazu głos jest ale obrazu brak.
RPG
danieloslaw1 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 23-09-10, 23:52   #45
Atrion
Pan Cienia
 
Atrion awatar
 
Zarejestrowany: marzec 2007
Posty: 641
Domyślnie

@Smutas

Dzięki temu można zobaczyć co jest przed bezim2, jak siedzi w krzakach. W G1 i 2 często było 'G' widać przez to.
__________________

RPG
Atrion jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 00:25   #46
danieloslaw1
Krwiopijca
 
Zarejestrowany: wrzesień 2010
Posty: 18
Domyślnie

Działa wszystko. Starczyło przeinstalować na najnowsze stery z karty muzycznej Realteka i przeinstalować gre
RPG
danieloslaw1 jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 02:16   #47
narrowgothic
Krwiopijca
 
narrowgothic awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2007
Skąd: Łódź
Posty: 19
Domyślnie

Jesli jeszcze ktos ma problem to może się przydac taka informacja.
Windows 7, Geforce 250 i core 2 duo.
Sterowniki mam stare, żadne nowe, zainstalowałem arcanie + wszystko co oferował instalator [direct, physic i cos jeszcze z tego co pamiętam], od kolegi z wątku gdzies wczesniej podłapałem to aby ustawic zgodnosc z xp sp3 i odpalic gre z administratorem, wszystko działa w moim przypadku.
Polecam tak próbowac.
RPG
narrowgothic jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 24-09-10, 04:21   #48
Venris
Krwiopijca
 
Venris awatar
 
Zarejestrowany: sierpień 2010
Posty: 25
Domyślnie

Niestety optymalizacja na lampi jest dość słaba, bo mimo mojego "grubasa" mam lagi ;/.
RPG
Venris jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Problemy z grami: Kwestie techniczne, fabuła itp. SZachu Gry 233 09-02-11 11:51
Demo Arcanii we wrześniu Macrentofeth ArcaniA: Gothic 4 34 08-09-10 23:55
[Poradnik] Najczęstsze Problemy Techniczne Aproxar Pomoc Techniczna [G3] 1 28-04-07 21:20


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.