![]() |
#3 | |
Czarny Goblin
|
![]() Drzewo nie jest przedmiotem użytkowym, chyba że masz na myśli stojak do cięcia drewna.
Ogólnie to sprawa dość problematyczna, bo trzeba zapisać model oraz wykorzystywane przez niego animacje w plikach asc, a następnie napisać odpowiedni skrypt mds. Nie ma o tym gotowych tutoriali, jedyne co mogę zaproponować to przyjrzeć się temu jak są zrobione gotowe interaktywne voby. //edit: no chyba że przez dodawanie nowych przedmiotów do gry masz na myśli dodawanie STARYCH, tylko w innych miejscach (czyli że nie tworzysz sam modeli ani animacji, używasz tylko gotowych). To akurat jest proste. Tutaj jest stworzony przeze mnie spis ich modeli: http://themodders.org/index.php?/top...nteraktywnych/
Ostatnio edytowane przez Avallach : 11-02-13 o 19:28. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Czarny Goblin
|
![]() Rozumiem że w końcu chodziło ci o to drugie, łatwe.
Tak, niestety wszystko trzeba robić Spacerem. Istnieje wtyczka do Blendera pozwalająca operować na modelach zenów, ale obiekty interaktywne można dodawać tylko przez Spacera. Żeby z niego korzystać, musisz mieć oczywiście zainstalowane GMDK bądź ręcznie wypakować odpowiednie pliki za pomocą Gothic VDFS.
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Czarny Goblin
|
![]() Za pomocą komendy "insert" z konsoli da się spawnować tylko obiekty klasy c_item - przedmioty będące elementami ekwipunku, do tego są one zapisywane jedynie w zapisie gry, nie da się z poziomu gry nadpisać pliku świata (.zen).
Za pomocą specjalnych modyfikacji skryptów dałoby się w ten sposób spawnować dowolne obiekty które są w grze (oprócz budynków), jednak byłyby problemy z kolizjami, wydajnością i oświetleniem, do tego nie działałaby ich interaktywność. Jedyny sensowny sposób dodawania obiektów do świata gry (na potrzeby modów) to używanie Spacera.
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Cieniostwór
|
![]() I po co od razu te wyzwiska? Może trochę kultury, ludzie chcą ci pomóc a ty plujesz jadem, chcesz się jakoś dowartościować, zaleczyć kompleksy?
Może i dostane warna za offtop, ale już nie mogę zdzierżyć tego gościa...
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post / autor |
Mój test o Gothic 1 i Gothic 2NK! | Quentin1113 | Myrtana | 1 | 17-09-11 21:41 |
Mój Gothic 2 nie działa | Szamacik | Pomoc techniczna | 8 | 24-04-06 15:23 |