![]() |
#1 | |
Czarny Goblin
|
![]() ![]() Co to Wasteland Mod? Wasteland Mod to kolejna próba przywrócenia lokacji w Górniczej Dolinie, które zostały usunięte w Gothic II. Mod ten nie dodaje nowej fabuły ani zadań, ma jedynie na celu dokończenie Kolonii Karnej tak, by każda lokacja z pierwszego Gothica była dostępna w drugim przy jednoczesnym zachowaniu klimatu i zgodności z lore drugiej części. Czym się różni Wasteland Mod od innych produkcji tego typu, np. Unnamed? Wasteland Mod różni się przede wszystkim tym, że jego lokacje powstały z myślą o jak najwierniejszym odwzorowaniu każdej usuniętej lokacji, po czym zaktualizowaniu ich do stylu Górniczej Doliny z Gothic II. W drugiej części Kolonia Karna to zniszczona przez najazdy orków dolina, której ziemia jest wypalona, a wszelka pozostała roślinność praktycznie martwa. Nowe lokacje to odzwierciedlają i dlatego też przykładowo las za palisadą jest szary i ponury – podczas gdy w Unnamed czy Returning jest tam zielona puszcza. Jakie dokładnie lokacje mod dodaje? Na chwilę obecną mod dodaje: - Obóz przy Wolnej Kopalni oraz teren pomiędzy nią a Nowym Obozem - Miasto Orków - Wejście do Starej Kopalni - Kanion Trolla - Obóz Quentina - Teren nad Zawaloną Kopalnią - Wnętrze zatopionej Wieży Xardasa - Cały teren za palisadą, włącznie z Klasztorem Zmiennokształtnych, Wieżą Mgieł, Obozem Bractwa i wejściem do Cmentarzyska Orków Czego nie dodaje: - Starej Kopalni - bo wg lore jest zawalona - Świątyni Śniącego - bo wg lore jest zawalona - Wolnej Kopalni - Cmentarzyska Orków Dla kogo jest ten mod? Ten mod jest zarówno dla graczy, którzy chcieliby zobaczyć pełną kolonię, ale poza tym grać w czystego Gothica II, jak i modderów, którzy chcieliby umieścić akcję moda w Górniczej Dolinie. Jaki jest obecny status moda? Mod jest ukończony. Autorzy: Caesum - level-design, grafika 2D i 3D, skrypty LordKamilVII - level-design dixie - grafika 2D i 3D bgb - skrypty Graveir - beta testy Do tego jeszcze ktoś, kto udostępnił polskie skrypty G2NK, ale nie wiem kto. Prace nad modem były rozpoczęte w 2008 roku, a skończone w 2014, więc jeśli kogoś pominąłem w autorach to proszę wspomnieć, a dodam do powyższej listy. Screeny: Download starej wersji: Wersja .mod: http://www.mediafire.com/download/xm...andMod_v10.rar Zasoby dla modderów: http://www.mediafire.com/download/3y...v10_Zasoby.rar Nowa wersja: Wasteland Mod 2 PL Zasoby dla modderów Wersja .mod powinna mieć wszystkie pliki potrzebne do działania modyfikacji. Modyfikację można uruchomić za pomocą Gothic Starter 2. Ostatnio edytowane przez Caesum : 23-06-14 o 22:46. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Golem
|
![]() Fajnie, fajnie. Jedyne co mnie najbardziej ciekawi to obóz bractwa
![]() ![]() |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
WT
|
![]() No to kilka pytań i uwag z mojej strony:
1) Czy usunęliście tablicę o Wielkim Krasnoludzie z kosmosu? 2) Powołujecie się na fabułę, ale przecież te tereny według fabuły Gothic 2 miały być zajęte przez orkową armię. Zrobiliście coś w tej kwestii? 3) Jak rozumiem wszelkie zawalenia usunęliście? O ile te do Kanionu Trolla i obozu Quentina są łatwe, to jak z tym do Wolnej Kopalni? Przecież ta ścieżka była zamrożona przez lodowego smoka. 4) Co ogranicza teren Obozu na Bagnie? W Gothic była to bariera i dzięki temu w morze nie mogliśmy wypłynąć. A u Was? Natrafiamy na magiczną, niewidzialną ścianę na morzu, czy jak?
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Czarny Goblin
|
![]() Dark - obóz bractwa to akurat stosunkowo niewielka robota. Głównie zrobione, by działało, dodany niewielki port i kilka vobów i orków. Chciałem tam zrobić duży port, ale moje zdolności graficzne nie pozwalają na zbyt wiele, a poza tym pewnie i tak więcej by było chętnych zobaczenia odnowionego obozu Bractwa niż wielkiego orkowego portu, który miał się niby tam znaleźć(a o którym nic nie mogłem wyciągnąć z PB ).
xilk - 1. Tak 2. Las jest zajęty przez orków, jest tam również niewielki obóz + obóz bractwa jest również zalegany przez orków. Początkowo zamiast lasu miałem zrobić obóz, jak np. w Wiedźminie 2 dla armii Henselta, ale zrezygnowałem, pozostając przy wersji zbliżonej do G1. 3. Też usunięte. Tam również były kamienie, więc nie było to trudne. W Nowym Obozie niedostępne dalej są kwatery magów i karczma, ale jeżeli będzie duże na to zapotrzebowanie mogę o tym pomyśleć przy wydaniu ewentualnej wersji finalnej. 4. Jest tak jak bodaj w Khorinis w polskiej wersji, czyli że można dopłynąć do końca świata. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Chrząszcz
|
![]() Cytat:
Do 4. W Khorinis można dopłynąć do końca świata tylko na kodach(jak dobrze pamiętam),normalnie podczas próby przepływu jak najdalej(bez kodów) włączy się ten filmik i zginiemy: http://www.youtube.com/watch?v=P-EDkr_GlVU Ostatnio edytowane przez waldaks : 13-02-14 o 20:15. |
||
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Czarny Goblin
|
![]() Maturę mam z głowy, dlatego też chciałbym ogłosić, że powróciłem do prac nad poprawioną wersją moda. Na chwilę obecną naprawiłem niedziałające(puste) skrzynie, dodałem kilka brakujących obiektów oraz zacząłem prace nad lokacjami o które prosili niektórzy użytkownicy.
Wprawdzie lokacje zostały dopiero co dodane do mesha świata i nie mają jeszcze vobów, ale zawsze dobrze jest coś pokazać, dlatego też poniżej daję kilka screenów. Kto zgadnie, z jakich miejsc są robione? Jeżeli znaleźliście jakieś bugi, a zapomnieliście o nich wspomnieć, to fajnie by było gdybyście to zrobili teraz. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Czarny Goblin
|
![]() Wasteland Mod 2 DOWNLOAD Najważniejsze zmiany w wersji 2: - Dodana goblinia jaskinia - Dodane komnaty magów wody - Dodana karczma w Nowym Obozie - Dodana jaskinia niedaleko Nowego Obozu - Dodana Wolna Kopalnia - Dodane Cmentarzysko Orków - Poprawione tekstury w niektórych lokacjach - Dodane przedmioty w niektórych lokacjach(grzybki etc.)* - naprawiona zawartość skrzyń w nowych lokacjach - Naprawiona brama przy Klasztorze Zmiennokształtnych - Naprawione kołowrotki - Poprawione kolizje zarówno starych jak i nowych vobów - Dodane i poprawione potwory w nowych lokacjach - Dodana linia na morzu uniemożliwiająca wydostanie się bohatera poza teren Kolonii** - Poprawione polskie skrypty(przez bgb) - Poprawiony HUMANS.MDS, dzięki któremu działają interaktywne obiekty takie jak maty, stojące pochodnie*** - Dodany waynet w lochach Starego Obozu - Zaktualizowana o nowe lokacje mapa Górniczej Doliny * obiekty zostały dodane wyłącznie w celu dopełnienia nowych lokacji i nie odstają od tego, co można znaleźć w kolonii. Te obiekty, które były uważane za najmocniejsze/unikalne w kolonii, wciąż takie są i nie została dodana większa ich ilość. ** Filmik z potworem jest ponoć hardcoded, a ja nie chciałem zbędnie powiększać skryptów, stąd tylko linia na morzu. Efekt praktycznie ten sam. *** stojące pochodnie działały w G1, ale nie działały w G2. Przywróciłem to, jednak z tego powodu możliwe, że niektóre pochodnie/lampy Bezimienny będzie mógł zapalać bez potrzeby posiadania ognia. Mimo to problem ten był już w G1, więc nie jest to nic odstającego od normy. Dlaczego wersja 2, a nie np. 1.1? Bo uznałem, że zmiany są trochę za duże jak na zwykły patch, stąd też numerek. Ponadto chciałem oddzielić jakoś wersję open-beta od finalnej, a dwójka daje łatwo do zrozumienia, co jest nowsze. Download: Wasteland Mod PL Zasoby dla modderów Specjalne podziękowania dla bgb za poprawione polskie skrypty, Graveir za przetestowanie moda i dla chicken za pomoc przy materacach. No i jeszcze od siebie dodam, że trochę trwało zrobienie tej poprawionej wersji, głównie ze względu na dużą ilość błędów w wersji OPEN-BETA. Mam nadzieję, że to będzie ostatnia wersja i że nie będzie już żadnych dużych błędów utrudniających bądź uniemożliwiających rozgrywkę. Jeszcze po złożeniu mod został poddany pobieżnym testom(z czystym folderem _Work), by sprawdzić, czy niczego nie brakuje. Więcej wersji nie będzie, jednakże oddaję do użytku publicznego zasoby wraz ze skryptami. W razie czego zawsze będzie można wprowadzić własne poprawki. Dodam jeszcze, że zasoby powinny mieć wszystkie interaktywne obiekty z G1, których brakowało w G2. Każde z nich zostało dodane w HUMANS.MDS. Wyjątki stanowią te, które były używane przez orków. Ostatnio edytowane przez Caesum : 21-11-15 o 14:27. |
|
RPG![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni post / autor |