Wróć   Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 > Piranha Bytes: Risen > Risen > Ogólna dyskusja
Przeładuj stronę Na jakim sprzęcie gram

Odpowiedz
Narzędzia wątku Wygląd
Nieprzeczytane 02-10-09, 16:13   #1
juserek
Demon
 
juserek awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2009
Skąd: z Zaświatów
Posty: 741
Domyślnie Na jakim sprzęcie gram

W tym temacie zachęcam do opisania sprzętu, na którym grasz sobie w Risen/demo Risen. Oczywiście chodzi głównie o procesor, kartę graficzną, pamięć RAM.
Po opisie sprzętu proszę również podać detale (ogólnie: full, high, medium, low), rozdzielczość oraz ogólne odczucia (tnie się, śmiga...).

To pomoże osobom, które nie mają odpowiedniego sprzętu (w tym mnie) wybrać konfigurację swojego nowego PieCa.

Zapraszam do wypowiadania się. Jeśli ktoś się rozpisze - będzie co poczytać
__________________
Masz jakieś pytania? Szukasz czegoś? Chcesz coś pobrać? Kliknij w KLASZTOR!!

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu
RPG
juserek jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 16:51   #2
Macrentofeth
slugabeliara
 
Macrentofeth awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2008
Skąd: Rząd
Posty: 1 922
Domyślnie

Ubuntu 9.04, AMD Athlon X2 4200+, NVIDIA GeForce 7900GS, 2GB RAM, low, tnie sie.

To tak testowo, sprawdzałem jak Risen śmiga na Linuxie i muszę powiedzieć - jestem mile zaskoczony. Mało, która gra, zwłaszcza wydana w tym roku nie dość, że rusza na tym systemie to instaluje się bez problemu i naprawdę dobrze chodzi. Teraz jestem na 100% pewny, że ją kupię, chwała Piraniom
__________________
ŚP - POdziemie - Uczeń Miecza


Gothic Multiplayer | Gothikowy Celebryta | ELEX
RPG
Macrentofeth jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 17:01   #3
Peter [General Lee]
Polna Bestia
 
Peter [General Lee] awatar
 
Zarejestrowany: luty 2008
Skąd: Okolice trójmiasta
Posty: 71
Domyślnie

Detale very high. Wszystko co się dało ustawiłem na maksa anizotropowe i inne pierdoły też na maksa. Rozdzielczość 1280x1024 (monitor 17" lcd więcej nie pozwala niestety :/ ). Gra śmiga bardzo płynnie jestem mile zaskoczony
Konfiguracja:
Core 2 Quad Q8200 (4x 2,33ghz), 4gb ram ddr2 800mhz, ATI Radeon Sapphire HD4850 512MB DDR3

Jako, że gra jest na silniku fizycznym PhysX polecam Geforce na pewno lepiej chodzi na nich gra bo ATI wspiera tylko Havoc'a
__________________
HONDA CBR!!!

Ostatnio edytowane przez Peter [General Lee] : 02-10-09 o 17:04.
RPG
Peter [General Lee] jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 17:10   #4
Skellen
Zębacz
 
Skellen awatar
 
Zarejestrowany: styczeń 2005
Skąd: z kątowni
Posty: 468
Domyślnie

Typ procesora- DualCore Intel Core 2 Duo E6600, 2400 MHz (9 x 267)
Płyta głównej- Asus P5N32-SLI SE Deluxe
Karta graficzna- EVGA GeForce 8800 GTS (640)
Pamięć fizyczna- Gail 4096 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
OS- Windows 7 RC x64bit

Gram w rozdzielczości 1680x1050 na full detalach i gierka chodzi płynnie i bez zacięć. Zero problemów z optymalizacją. W tle chodzi eMule i różne inne i jest spoko.

Jak widać sprzęt raczej starszy już, ale wystarczający aby spokojnie pociągnąć Risen.
RPG
Skellen jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 17:29   #5
Kel'Thuzad
Ten kulturalny.
 
Kel'Thuzad awatar
 
Zarejestrowany: luty 2006
Skąd: Gentlemen's Table
Posty: 1 242
Domyślnie

U mnie gra działa bez żadnych zastrzeżeń, wszystko w jak najzupełniejszym porządku.
Panowie, zdziwiłem się!

AMD Athlon 7750 Dual-Core 2.71Ghz;
2 GB RAM
Sapphire Radeon HD 4650.
__________________
"Nie można odebrać prawa do decydowania o losie narodu zgodnie z przysługującymi prawami tylko dlatego, że ktoś jest od nas głupszy."
Szanowny Pan Tues Asinus, teoretyk ustroju demokratycznego.
RPG
Kel'Thuzad jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 17:58   #6
Hussar
Polna Bestia
 
Hussar awatar
 
Zarejestrowany: październik 2008
Posty: 75
Domyślnie

Z obserwacji-gra nie wykorzystuje 4 rdzeni.Sporo klatek się traci wraz z rozdzielczością.To samo miejsce:1024x768-65FPS a na 1680x1050 już 45FPS.
Pocinam na tym:
Procesor: I7 920 8x4.00GHz
Płyta: to juz mniej istotne..ale jest to AS X58 extreme
Grafika: GTX260 216 core 750/1550/2320
Ram: 3x1GB DDR3 1600MHz(podcza gry około 1.7GB wykorzytania łącznie-gra+sys.)
rozdziałka 1920x1200,ofc. full detale i filtrowanie x16
RPG
Hussar jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 18:26   #7
szyms
Polna Bestia
 
szyms awatar
 
Zarejestrowany: listopad 2007
Skąd: Mieszkam w Kamienicy
Posty: 74
Domyślnie

AMD Athlon 3000+ 2 Ghz
2 GB RAM
GF 6600 GT 128 MB

Gram na średnio niskich detalach czyli wszystko mam włączone na medium tylko cienie na low, ropzdzielczość 1024x768 i gra o dziwo mi płynnie śmiga tylko w jakiś gęstych zaroślach zwalnia ale z porównaniem Gothic 3 na początku to jest lux sprawa.
__________________

RPG
szyms jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 19:00   #8
juserek
Demon
 
juserek awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2009
Skąd: z Zaświatów
Posty: 741
Domyślnie

Cytat:
Napisał szyms Zobacz post
AMD Athlon 3000+ 2 Ghz
2 GB RAM
GF 6600 GT 128 MB
Jestem absolutnie zaskoczony, że w ogóle gra Ci ruszyła.
Jednak piranie zrobiły to, czego wszyscy od nich oczekiwali po G3.
__________________
Masz jakieś pytania? Szukasz czegoś? Chcesz coś pobrać? Kliknij w KLASZTOR!!

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu
RPG
juserek jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 21:30   #9
Peter [General Lee]
Polna Bestia
 
Peter [General Lee] awatar
 
Zarejestrowany: luty 2008
Skąd: Okolice trójmiasta
Posty: 71
Domyślnie

Cytat:
Napisał Hussar Zobacz post
Z obserwacji-gra nie wykorzystuje 4 rdzeni.Sporo klatek się traci wraz z rozdzielczością.To samo miejsce:1024x768-65FPS a na
Tylko jakoś czytałem wywiad z jakimś kolesiem z PB to mówił, że Risen wykorzystuje w pełni 3 rdzenie a nieraz nawet 4 . A przecież jak zwiększasz rozdzielczość to również karta ma większe, że tak to nazwę "obciążenie" bo musi więcej wyświetlić terenu na ekranie
__________________
HONDA CBR!!!
RPG
Peter [General Lee] jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 21:50   #10
Sentenza
Ten Przebiegły.
 
Sentenza awatar
 
Zarejestrowany: lipiec 2004
Posty: 1 881
Domyślnie

Cytat:
Napisał Hussar Zobacz post
Z obserwacji-gra nie wykorzystuje 4 rdzeni.Sporo klatek się traci wraz z rozdzielczością.
bo za spadki FPS przy wyższych rozdzielczościach odpowiada głównie ilość RAMu i pamięci karty graficznej?
4 rdzenie są dla szpanu, nawet jak gry je wykorzystują to i tak większość obliczeń izie na GPU..

co do formalności: GF8800GT, Athlon 5000+, 2GB RAM. Tak jak G3, zero zacięć.
__________________
RPG
Sentenza jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 22:05   #11
Smutas
Berserker
 
Smutas awatar
 
Zarejestrowany: grudzień 2005
Skąd: kraina barbarzyńców
Posty: 13 004
Domyślnie

A ja właśnie oddałęm do serwisu nowiutka kartę graficzna i zanim wróci musze jechać na starej... W łeb sobie tylko strzelic...
__________________
Pro Fide, Rege et Lege
Honorowy Użytkownik Forum



Wredny barbarzyńca
User, który ma ZAWSZE rację :-)
RPG
Smutas jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Nieprzeczytane 02-10-09, 23:04   #12
Hussar
Polna Bestia
 
Hussar awatar
 
Zarejestrowany: październik 2008
Posty: 75
Domyślnie

Cytat:
Napisał Peter [General Lee] Zobacz post
Tylko jakoś czytałem wywiad z jakimś kolesiem z PB to mówił, że Risen wykorzystuje w pełni 3 rdzenie a nieraz nawet 4 . A przecież jak zwiększasz rozdzielczość to również karta ma większe, że tak to nazwę "obciążenie" bo musi więcej wyświetlić terenu na ekranie
Mam historię użycia CPU w czasie gry,też sobie sprawdź-najprościej w menadżerze zadań.(wykres).Wspomniałem o rozdzielczości,bo jednak wydaje mi się,że traci się tutaj więcej FPS niz w przypadku innych gier(odczucie subiektywne).
RPG
Hussar jest offline  
Góra Odpisz z cytowaniem
Odpowiedz


Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania
Nie Możesz wysyłać nowe wątki
Nie Możesz wysyłać odpowiedzi
Nie Możesz wysyłać załączniki
Nie Możesz edytować swoje posty

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Uroki gry na dobrym sprzęcie. Nederland Pomoc techniczna 14 17-09-09 19:42
Gram łowcą smoków i... lothar18 Pomoc 5 13-08-07 21:13


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.