Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4

Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 (http://forum.gothic.phx.pl/index.php)
-   Pomoc Techniczna [G3] (http://forum.gothic.phx.pl/forumdisplay.php?f=190)
-   -   Gothic III na Windows 10 (http://forum.gothic.phx.pl/showthread.php?t=42659)

nereus456 01-08-15 05:34

Gothic III na Windows 10
 
Witam gra bez patha nie chce się nawet odpalić z pathem odpala czarny ekran muzyka leci w tle ale to wszystko. Co robić? Jak to naprawić(Tryb zgodności nie działa)?

Gregorius™ 01-08-15 11:44

Napisz jakie masz specyfikacje komputera, czy ten problem jest w innych grach. czy to orginał

AdrianAssasyn 01-08-15 12:47

Już na Win 8 był problem to co dopiero z Win 10 i wyżej.Ludzie musicie zrozumieć że te starsze gry już mogą nie działać (i pewnie z większością tak będzie) na win 10 i nowszych.Najlepiej mieć 2 kompy/laptopy i na jednym mieć nowy system aby pograć w nowsze tytuły,a na drugim starszy system np.XP bo tam takich problemów nie powinniśmy uświadczyć.

nereus456 04-08-15 06:46

Cytat:

Napisał grzes333 (Post 869948)
Napisz jakie masz specyfikacje komputera, czy ten problem jest w innych grach. czy to orginał

i7 2,4Ghz, 8gb RAM, Nvidia GT-M540. Anie oryginał anie chomikuj nie działa.

Gregorius™ 04-08-15 11:02

Tak jak kolega wyżej napisał. Masz nowy system a gothic to stara juz gra i dlatego jest z tym problem. Możesz spróbować odpalić na innym pc tylko ze starszym systemem i dokonać analizy

Freshyy 04-08-15 18:36

Ekhem. Chciałbym uświadomić dwóch panów wyżej, że akurat Gothiki jeszcze nie są na tyle stare, by nie działać na Win 10. O dziwo, działają bardzo dobrze, tak samo na Win XP, jak i na Win 10.

OrtegaX 04-08-15 18:42

Cytat:

Napisał Freshyy (Post 870448)
Ekhem. Chciałbym uświadomić dwóch panów wyżej, że akurat Gothiki jeszcze nie są na tyle stare, by nie działać na Win 10. O dziwo, działają bardzo dobrze, tak samo na Win XP, jak i na Win 10.

Może i działają, ale z błędami i na pewno nie jest tak samo.

AdrianAssasyn 04-08-15 20:59

Cytat:

Napisał Freshyy (Post 870448)
Ekhem. Chciałbym uświadomić dwóch panów wyżej, że akurat Gothiki jeszcze nie są na tyle stare, by nie działać na Win 10. O dziwo, działają bardzo dobrze, tak samo na Win XP, jak i na Win 10.


To ciekawe dlaczego internet jest zalany od zgłoszeń typu "Gothic I, II, III nie działa na Win 8/10.Na Win XP zdarzały się sporadyczne przypadki nie działanie gry, a na nowszych systemach gra wariuje i bez patcha 1.75 nawet się nie uruchamia, a jak się uruchomi to będzie masa błędów.Mam win10 bo mi go zaktualizowało na lapku i zaraz powróciłem do Win8 bo na "10" nie można było nawet GIII odpalić.

Freshyy 05-08-15 16:38

Hmm, może rzeczywiście macie rację. Kurdę, sam mam mały problem z G3, ale Gothic 2 (z NK) i Gothic 1 działają świetnie, bez żadnych patchów.

RobeN 10-08-15 20:48

Gra w wersji premierowej była zabezpieczona Tages sprzętowym.
Ta wersja zabezpieczenia nie jest zgodna z nowymi systemami.
Zatem minimalna wersja gry, którą powinno dać się uruchomić, to wersji 1.60 - w niej zdjęte zostało zabezpieczenie.

Natomiast wersje 1.7x wprowadziły szereg optymalizacji (zgodności, zmian w shaderach itd.), w tym w wersji 1.75.14 została wprowadzona także optymalizacja interfejsu dla rozdzielczości panoramicznych.

Ważne może być to, iż po zaktualizowaniu systemu do wersji Windows 10 może zaistnieć potrzeba ponownej instalacji gry lub ponowne wygenerowanie cache shaderów, co może zająć wiele minut - u mnie trwało to ok. 10 minut całkiem czarnego ekranu gry. Sprawdzałem na wersji czystej oraz z QP.

gandarth 17-03-16 14:19

Cytat:

Napisał nereus456 (Post 869939)
Witam gra bez patha nie chce się nawet odpalić z pathem odpala czarny ekran muzyka leci w tle ale to wszystko. Co robić? Jak to naprawić(Tryb zgodności nie działa)?

sciagnij patcha 1.75.14 i powinno dzialac mi dziala. Pozdrawiam.:lol:

Brunon_Wayward 05-09-16 19:15

Windows 10
 
Witam, mam problem z lagami uniemożliwiającymi granie.
Próbowałem na dwóch laptopach z windowsem 10 (na gorszym grałem w skyrim'a, więc nie chodzi o wymagania).
Patch jest aktualny, wersja legalna z cdp - ma ktoś pomysł co zrobić z tym fantem? Przed aktualizacją systemu udało mi się zacząć grę, ale obecnie nie da rady grać.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:55.

Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.