Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4

Forum Gothic - ArcaniA: Gothic 4 (http://forum.gothic.phx.pl/index.php)
-   Pomoc w ukończeniu modów (http://forum.gothic.phx.pl/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Pytania Jaktyl (http://forum.gothic.phx.pl/showthread.php?t=13853)

Arkadius1991 07-06-07 14:21

Pytania Jaktyl
 
Mam pytanko otóż nauczyłem się warzenia trucizny więc podchodzę do stołu alchemicznego razem z potrzebnymi rzeczami czyli menzurką i trującą rośliną i gdy próbuję zrobić truciznę to pisze że mam z mało składników ;/ Co muszę zrobić żeby uwarzyć tą truciznę ??

EDIT: Już mogę robić trucizny ^_^

Smuggler 09-06-07 16:17

Dobra mam pytanie!!!

Otóż otrzymałem od jednego z kupców "Firmowy podarunek". Oczywiście go wypiłem i po jakimś czasie miałem wpis w dzienniku. Zaczęła mi się misja "Otruty". No to tak jak mówi wpis udałem sie do Paidana, a on kazał mi pójść z powrotem do tego kupca. No to poszedłem. On z kolei kazał mi iść do Bruno, zaś ten do Merlota, a ten do Harada.
Uff... sporo tego. B)
No więc jak poszedłem do tego Harada to on powiedział mi, ze mam mu przynieść kość nieumarłego.

I tu w końcu moje pytanie: Gdzie mogę zdobyć tą kość nieumarłego?
A może można tą misję wykonać inaczej? :lol:

Proszę o szybkie odpowiedzi, bo w tej misji wyjątkowo zależy mi na czasie. Rozumiecie chyba? :lol:

Arkadius1991 09-06-07 18:08

Kość nieumarłego ? Może to kość szkieletu ^_^

Sentarion 09-06-07 19:56

Tak, chodzi tu o kość szkieletu. Aby ją zdobyć trzeba zabić jakiegoś szkieleta, kilku znajduje się niedaleko miasta na cmentarzu. Najlepiej wywabić jednego i zabić go czarami albo uciec do miasta i tam stażnik i inni mieszkańcy się z nim rozprawią.

Smuggler 09-06-07 21:14

Cytat:

Napisał Brat Xardasa (Post 309964)
Tak, chodzi tu o kość szkieletu. Aby ją zdobyć trzeba zabić jakiegoś szkieleta, kilku znajduje się niedaleko miasta na cmentarzu. Najlepiej wywabić jednego i zabić go czarami albo uciec do miasta i tam stażnik i inni mieszkańcy się z nim rozprawią.

Tak właśnie zrobiłem.
Ale mimo wszystko dziękuję za pomoc. :lol:

Bonk 10-06-07 15:11

mam problem z jaktylem.
Ta laska co sie u niej uczy otwierania zamkow i um. zlodziejskich
jak zrobic dla niej quest??
porozmawialem z tymi facetami i na pierwszy rzut oka widac ze sie nie luba ale doprowadzic do bojki raczej nie moge bo nie mam zadnych opcji dialogowych
co trzeba zrobic??
jak doprowadzic do bojki tych dwu??

ee iescze jeden dopiero sobie teraz przypomnialem
nie mam glosu w jaktylu
sciagnalem ta ubozsza wersje odpalatora modow pod G2 czy to moze by powod??
aha w medu odpalatora msuik/sund deaktivieren jest na off czyli muzyka i glosy powinny byc

Post łaczony - dop. Valgaav

Arkadius1991 10-06-07 15:53

Musisz pogadać z Bruno który jest w barze on powinien Ci przekazać informacje na temat kilku ludzi i w tedy przy jednym z nich będzie wpis do dziennika dalej już sam będziesz wiedział...

Mixerr 20-06-07 13:30

..
 
W swiatyni w kanionie bilem sie z czarnym magiem i juz prawie go zabilem, ale ten sie przeteleportowal zostawiajac mnie zamknietego w swiatyni. Mam pytanie: co zrobic zeby sie z niej wydostac??

Sentarion 20-06-07 16:12

Po tym jak Czarny Mag ucieka bramy świątyni powinny się same otworzyć, widocznie masz buga<_< Spróbuj wczytać jakąś wcześniejszą grę i jeszcze raz spróbuj.

Smuggler 20-06-07 17:56

Mam problem:
Po tym jak Czarny Mag uciekł w czasie walki w jaskini mam go poszukać w mieście umarłych lub w pobliżu wielkiej wieży. I jak mówi zapis w dzienniku, nie wiemy gdzie jest to miasto umarłych wiec mamy zacząć poszukiwania w Wielkiej Wieży i w pobliżu jeziora. :lol:
No więc zastosowałem sie do wpisu i... nic.
Nie mogę nic znaleźć? :lol:
Co mam dalej robić? :lol:

Mixerr 20-06-07 19:08

Cytat:

Napisał Brat Xardasa (Post 313206)
Po tym jak Czarny Mag ucieka bramy świątyni powinny się same otworzyć, widocznie masz buga<_< Spróbuj wczytać jakąś wcześniejszą grę i jeszcze raz spróbuj.

Dzieki. Masz racje. Wczytalem poprzedni stan gry i po tym jak mag sie przeteleportowal bramy same sie otworzyly.

Angar@ 23-06-07 19:13

Wie ktoś gdzie jest piedestał na który trzeba wylać krew Burana ?? (3 rozdział)

Sentarion 23-06-07 23:16

Piedestał znajduje się w małej świątyni obok miasta, tuż obok zębaczy i cieniostwora.

Angar@ 24-06-07 12:18

Mam problem mianowicie bilem się z czarnym magiem juz 2 razy (za każdym razem uciekał).W jego świątyni znalazłem rośline dzięki której mogę pływać pod wodą. No i mam przeszukac jezioro. Znalazłem już w nim ognisty kamień (był w takiej jaskini).Kowal zrobił mi z niego amulet dzięki któremu moge spalać przeciwnika.
I teraz moje pytanie co dalej bo nic nie moge znależć w tym jeziorze dalej :/

Arkadius1991 24-06-07 14:17

Pamiętasz w GD w zamku gdzie chowali rudę ?? Musisz tam jakoś się dostać i w tedy wejdziesz do nowej mapy.

Smuggler 26-06-07 22:15

Cytat:

Napisał Thorus17 (Post 313239)
Mam problem:
Po tym jak Czarny Mag uciekł w czasie walki w jaskini mam go poszukać w mieście umarłych lub w pobliżu wielkiej wieży. I jak mówi zapis w dzienniku, nie wiemy gdzie jest to miasto umarłych wiec mamy zacząć poszukiwania w Wielkiej Wieży i w pobliżu jeziora. :lol:
No więc zastosowałem sie do wpisu i... nic.
Nie mogę nic znaleźć? :lol:
Co mam dalej robić? :lol:


To co?
Już nikt mi z tym nie pomoże?
Proszę o pomoc. :lol:

EDIT: Wielkie dzięki Bracie Xardasa.

Sentarion 27-06-07 10:33

Po pierwszej walce z Czarnym Magiem w kanionie rozmawiamy z Wolfem albo z Jamensenem (zależy od gildii), którzy radzą nam porozmawiać jeszcze z Alandrylem. Później udajemy się do wieży, która jest niedaleko cmentarza. Przechodzimy przez most, oczyszczamy wieżę z orków i wchodzimy na specjalną platformę, która zabiera nas na szczyt wieży. Tam wchodzimy na ,,świetlistą drogę'' i jesteśmy w drugiej wieży, gdzie znowu walczymy z Magiem.

Lee5.56 01-07-07 10:08

Ja mam takie pytanie. Co trzeba zrobić by wykonać misję Olgiera gadałem już z Fredem i tym drugim co mówił Bruno, i nikt się nie przyznaje. Nie wiem co mam robić.

Sentarion 01-07-07 20:10

Aby znaleźć lutnię musisz przeszukać wszystkie skrzynie w mieście, a zwłaszcza jedną, w domu tuż obok bramy do miasta .:lol:

Lee5.56 03-07-07 10:24

Mam teraz zadanie zabicia orka(elity) w dolinie, nie znacie jakiegoś sposobu na orka bo jak na razie nie mam z nim szans.:huh::huh::huh:

Ironus 03-07-07 13:02

Cytat:

Napisał Bonk (Post 310220)
ee iescze jeden dopiero sobie teraz przypomnialem
nie mam glosu w jaktylu
sciagnalem ta ubozsza wersje odpalatora modow pod G2 czy to moze by powod??
aha w medu odpalatora msuik/sund deaktivieren jest na off czyli muzyka i glosy powinny byc

Ustaw na on i będzie chodzić, bo off znaczy wyłączone,a on włączone...

Smuggler 03-07-07 15:32

Cytat:

Napisał Lee5.56 (Post 316587)
Mam teraz zadanie zabicia orka(elity) w dolinie, nie znacie jakiegoś sposobu na orka bo jak na razie nie mam z nim szans.:huh::huh::huh:

Najlepiej kup sobie zwój z zaklęciem "Przyzwanie szkieleta". Szkielet radzi sobie z orkiem bez większych problemów. Taki zwój można kupić u Freda. :lol:

Benio 04-07-07 08:49

Wycztałem dużo odpowiedzi na zadania których nie mogłem rozwiązać, a teraz moje pytanie: Gdzie jest ten kamień (jakis na A) co Elyas (jakoś tak) może w nim wyrzeźbić posąg dla tej babki.

Scorpix 04-07-07 11:36

Mam pytanie
 
Taka jedna facetka co stoi obok jednego z kupców co była misja żeby sie pobili. Mówi mi ze mam znaleźć dla niej dzika rzepę.I gdzie ta rzepa jest bo nigdzie jej nie widać.

Lee5.56 04-07-07 18:23

Cytat:

Napisał Scorpix (Post 316827)
Taka jedna facetka co stoi obok jednego z kupców co była misja żeby sie pobili. Mówi mi ze mam znaleźć dla niej dzika rzepę.I gdzie ta rzepa jest bo nigdzie jej nie widać.

Kilka można znaleźć obok wieży w której są myśliwi.

Cytat:

Napisał Thorus17 (Post 316631)
Najlepiej kup sobie zwój z zaklęciem "Przyzwanie szkieleta". Szkielet radzi sobie z orkiem bez większych problemów. Taki zwój można kupić u Freda. :lol:

Próbowałem ale nie moge z nim handlować.

Sentarion 04-07-07 19:28

Cytat:

Napisał Benio (Post 316804)
Wycztałem dużo odpowiedzi na zadania których nie mogłem rozwiązać, a teraz moje pytanie: Gdzie jest ten kamień (jakis na A) co Elyas (jakoś tak) może w nim wyrzeźbić posąg dla tej babki.

Kamień czyli aquiriam jest w jaskini z goblinami w wodzie (przechodzi się przez nią na początku gry), i jest tam dopiero po rozmowie z Elyasem.

Smuggler 04-07-07 19:53

Cytat:

Napisał Lee5.56 (Post 316938)
Próbowałem ale nie moge z nim handlować.

Bo najpierw musisz wykonać dla niego zadanie i nie wydać go przed Wolfem. B)

Yzerman 05-07-07 15:24

Nauczyłem się rzeźbienia w drewnie , bo złoto jest mi potrzebne. Podchodzę do warsztatu i pojawia się napis:" nie masz odpowiedniego narzędzia".Co mi jest potrzebne?.
Jeden gość chce skórę cieniostwora. W dzienniku pisze , że skórę można zdobyć w inny sposób(bez konieczności zabijania zwierza).Skąd mogę wziąć skórę?. Z cieniostworem szans nie mam. Wszystko jest ode mnie silniejsze.-_-
Ten mod jest trochę denerwujący ( 50 expa za wykonany quest w mieście). Z lewej szkielety,wilki , za prawej , dzik). Nie można się nigdzie poza miasto wybrać, bo to grozi śmiercią.^_^


Edit down:

Dzięki;) (przeskoczyłem kilka dialogów przy rozmowie ze stolarzem) Tego namiotu poszukam, pewnie jest na lewo od dzika.:D;


Tego orka elitę o którym była mowa wcześniej posłałem do Beliara ,gdy miałem 30 siły + topór Barbary - od kupca.

Lee5.56 05-07-07 17:15

1.Do rzeźbienia potrzeba ci sztyletu.
2. Skórę cienostwora znajdziesz w namiocie za miastem
3. A ze zdobywanie doświadczenia jakoś sobie poradzisz^_^

Sentarion 06-07-07 15:09

Cytat:

Napisał Yzerman (Post 317174)
Ten mod jest trochę denerwujący ( 50 expa za wykonany quest w mieście). Z lewej szkielety,wilki , za prawej , dzik). Nie można się nigdzie poza miasto wybrać, bo to grozi śmiercią

Na początku rzeczywiście jest ciężko, więc najlepiej zainwestować w 20 zręczności i kupić sobie jakiś łuk, wtedy potwory zabija się znacznie łatwiej, a później można znaleźć miecz mistrzowski za 60 zręczności i 120 obrażeń, więc najlepiej wyrabiać sobie zręcznosć:lol:

Yzerman 06-07-07 15:46

Cytat:

Napisał Thorus17
nie wiemy gdzie jest to miasto umarłych wiec mamy zacząć poszukiwania w Wielkiej Wieży i w pobliżu jeziora.

Bijesz maga" drugi" raz. Stajesz na platformie i zjeżdżasz w dół. Na półce jest roślina wodna. Idziesz z nią do Paidana.
Miasto jest pod wodą. Wpływasz do pomieszczenia
(w G2 stał tam Engor- komnaty paladynów i wchodzisz w taką niebieską ścianę. A potem jest strasznie ciemno.;)

Cytat:

Napisał Brat Xardasa
więc najlepiej zainwestować w 20 zręczności i kupić sobie jakiś łuk

Od samego początku ćwiczę siłę i broń dwuręczną.
Mam 90 siły i 35% dwuręcznej i już sobie nieźle radzę. Próbowałem grać tak, żeby nie dać się zabić:D ,ale to jest dość trudne zadanie (bandyci w kopalni, jaskini , sprzecik mają dość dobry(zatrute kusze).;)

Matello666 27-07-07 17:31

Żeby płynąć pod wode trzeba spalić tą dziwną roślinę, tak mówi alchemik...jak ją spalić?? Odp szybko bo w końcu sam sie dowiem, bo prubuje jakoś, kowadło nie, piec nie-_-
@Edit
Już ok, dostałem sie bo miasta umarłych bez tej rośliny, troche życia poszło:blush:

Bolo313 02-08-07 14:41

A ja mam problem z nauką u Paidana, on kazał mi zrobić ryżówke, gdy miałem wszystkie składniki czyli 1 ryba, 1 jabłko, 1 leśna jagoda, 1 menzurka, 1 butelka wody i 2 ogniste korzenie. Jak podszedłem do stołu alch. to pisze uwarz ryżówke naciskam enter i pisze że mało składników
A mam jeszcze jeden problem gdy zagrałem w jaktyla to zobaczyłem że nie ma głosu kilka postów wcześniej ktoś napisał że wystarczy zmnienić jedną opcje w menu odpalatora. Ale nie wiem gdzie jest to menu.Z góry dziękuje za odpowiedż choć nie wiem czy taka będzie.

Darenis 02-08-07 18:43

Właśnie, mógłby ktoś powiedzieć gdzie jest te menu odpalatora i jak włączyć głos w Jaktylu?

Pozdrawiam
Daro

kilus123 19-08-07 14:59

nie wiem jak przejść
 
prosze o pomoc jak otworzyć dzwi do biblioteki

rzadzik 29-12-07 23:29

Cytat:

Napisał Bolo313 (Post 325463)
A ja mam problem z nauką u Paidana, on kazał mi zrobić ryżówke, gdy miałem wszystkie składniki czyli 1 ryba, 1 jabłko, 1 leśna jagoda, 1 menzurka, 1 butelka wody i 2 ogniste korzenie. Jak podszedłem do stołu alch. to pisze uwarz ryżówke naciskam enter i pisze że mało składników
A mam jeszcze jeden problem gdy zagrałem w jaktyla to zobaczyłem że nie ma głosu kilka postów wcześniej ktoś napisał że wystarczy zmnienić jedną opcje w menu odpalatora. Ale nie wiem gdzie jest to menu.Z góry dziękuje za odpowiedż choć nie wiem czy taka będzie.

Co do tej ryżówki to ja tez miałem taki problem, ale rozwiązałem go tak, że kupiłe sobie więcej menzurek niż jedna , a jeśli to nie pomoże to kup wiecej innych składników np. zamiast mieć w ekwipunku 1 jabłko to miej 2 albo 3.
To powinno pomóc, przynajmniej mi pomogło ^_^

A co do drugiego pytania, to menu "odpalatora" jest kiedy uruchamiasz program GothicStarter (patrz na screen poniżej).Nie jestem do końca pewny, ale chyba o to chodzi.

Nrolavac 13-03-08 19:51

Witam. Komu mam opylać drewno od Elyasa? Chodziłem po mieście i nikogo nie znalazłem. Patrzyłem nawet u zwykłych obywateli.

Smuggler 13-03-08 19:56

Cytat:

Napisał Nrolavac (Post 374185)
Witam. Komu mam opylać drewno od Elyasa? Chodziłem po mieście i nikogo nie znalazłem. Patrzyłem nawet u zwykłych obywateli.

O ile dobrze pamiętam (a dość dawno grałem w Jaktyla) to drewna się nie sprzedaje, tylko robi z niego posążki, które następnie sprzedajesz samemu Elyasowi. :lol:

Nrolavac 13-03-08 19:58

Cytat:

Napisał Thorus17 (Post 374188)
O ile dobrze pamiętam (a dość dawno grałem w Jaktyla) to drewna się nie sprzedaje, tylko robi z niego posążki, które następnie sprzedajesz samemu Elyasowi. :lol:


No tak, ale Elyas mi mówił, że mogę albo sprzedawać drewno mieszkańcom (o których pytam) po droższej cenie, niż kupiłem u niego, albo właśnie robić posążki. Ponawiam więc pytanie.

Sentarion 14-03-08 17:47

Cytat:

Napisał Nrolavac (Post 374190)
No tak, ale Elyas mi mówił, że mogę albo sprzedawać drewno mieszkańcom (o których pytam) po droższej cenie, niż kupiłem u niego, albo właśnie robić posążki. Ponawiam więc pytanie.

Powinieneś mieć opcję dialogową u różnych obywateli miasta: (sprzedaj drewno), np. u Naldora, Faina, Paidana, Gerana, Larima, Edgara, Freda i innych. Jeśli jej nie masz to znaczy, że wystąpił jakiś bug.


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:33.

Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.